Cea de-a IX-a ediție a Festivalului internațional de film pentru publicul tânăr KINOdiseea şi-a desemnat câştigătorii în cadrul unei Gale care a avut loc la Cinema Eforie, miercuri, 15 noiembrie.
Festivalul KINOdiseea a ajuns la final, după șapte zile cu cele mai bune și mai frumoase filme ale anului pentru publicul tânăr, copii și adolescenți. La cea de-a noua ediție au fost prezentate 17 lungmetraje și 80 de scurtmetraje, au avut loc ateliere de film, cu profesioniști din industria filmului.
Premiile competiției KINOdiseea Youth: cele mai bune şase filme ale anului pentru publicul tânăr au făcut parte din selecția oficială organizată pentru a doua oară în cadrul festivalului pentru cinefilii de peste 15 ani. Filmele au avut premiera internațională la festivaluri precum Sundance, Cannes sau Berlin. Acestea sunt: “All These Sleepless Nights” (Polonia), “Sami Blood” (Suedia), “Heartstone” (Islanda), “Being 17” (Franța), “How to Talk to Girls at Parties” (SUA), “Goodbye Berlin” (Germania).
Juriul de profesioniști de la secțiunea KINOdiseea Youth a fost format din actorul și scenaristul Radu Romaniuc, regizorul Nicolae Constantin Tănase și regizorul Radu Potcoavă.
Premiul BEST FEATURE FILM FOR YOUTH în valoare de 1000 euro, oferiți de Institutul Cultural Român, i-a revenit filmului “All These Sleepless Nights” (Polonia). Mirela Lazăr, din partea Institutului Polonez, a ridicat trofeul. De asemenea, Juriul a oferit o Mențiune specială filmului “Heartstone” (Islanda).
Un Juriu format din Alexandra Stămătescu, Ioana Jantea, Maria David și Loredana Borțea, patru tinere de la liceele Gheorghe Lazăr, George Coșbuc şi Școala Centrală, a oferit, de asemenea, premii la secțiunea KINOdiseea Youth.
BEST YOUTH FILM AWARD i-a revenit, de asemenea, filmului “All These Sleepless Nights” din Polonia.
Juriul a mai oferit Special Mention of the Young Jury filmului “Goodbye Berlin”, regia Fatih Akin (Germania).
Competiția KINOdiseea Junior a avut parte de un juriul de profesioniști: regizorul japonez Kohki Hasei (filmul său „Blanka” a fost marele câștigător de anul trecut de la KINOdiseea), Jaroslava Hynstova, curator la Festivalul de film de la Zlin, din Cehia și Aneta Ozorek, curator al festivalului Cinema in Sneakers din Polonia.
Filmele din competiția KINOdiseea Junior au fost: „Miracolul de pe munte” (Germania), „Îmblânzitorul de reni” (Suedia), „Printre Stele” (Suedia), „Inima în braille” (Franța), „Micul port” (Slovacia), „Vara lui 1993” (Spania), „Fata din Loch Anzi” (Elveția), „Cuernavaca” (Mexic), „Bufniţe şi şoricei” (Olanda), „Casper şi Emma în excursie” (Norvegia).
BEST CHILDREN FILM AWARD i-a revenit peliculei „Vara lui 1993” din Spania. Premiul în valoare de 1000 de Euro a fost oferit de Institutul Cultural Român. De asemenea, Juriul a mai decernat Premiul Asociației Europene a Filmului Pentru Copii (ECFA). Acest premiu va conta la Decernarea anuală de la Berlin, când se acordă premiul ECFA. Filmul „Up in the Sky”/ Printre stele (Suedia) a primit această distincţie.
Premiul Publicului, în valoare de 750 euro, oferiţi de Ministerul Culturii, a fost desemnat pe baza votului dat de tinerii spectatori KINOdiseea. Acesta i-a revenit peliculei “Inima în braille” (Franţa).
În competiţia de scurtmetraje, juriul profesionist a fost format din: actrița Ana Ularu, regizorul Tudor Botezatu și criticul de film Cătălin Olaru.
Cel mai bun scurtmetraj pentru copii a fost desemnat “Einstein-Rosen” (regia Olga Osorio, Spania – 2016). Premiul special al juriului i-a revenit filmului “Hugo Bumfeldt” (regia Éva Katinka Bognár, Ungaria – 2016). Cel mai bun film de scurtmetraj pentru adolescenţi a fost “Vârsta raţiunii” (regia Mathilde Petit, Franţa – 2016).
Cel mai bun scurtmetraj pentru copii și cel mai bun scurtmetraj au fost premiate fiecare și cu câte 500 euro, din partea Institutului Cultural Român.
Mai multe detalii despre filmele din competiție și programul festivalului, pe site-ul www.kinodiseea.ro/.
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis. Proiect cultural finanțat de Arcub prin programul București – Oraș participativ, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Sectorului 3, Centrul Național al Cinematografiei. Proiect co-finanțat de AFCN.
Cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cult Market Research, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
Sponsor principal: Apanova