contributiile aduse sanatatii mintale din Romania
Fundaţia Estuar şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 lansează Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală, Ediția a VII-a. Evenimentul va avea loc în data de 18 octombrie 2012.
Fundația Estuar împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 organizează cea de-a VII-a ediție a Galei Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală. Evenimentul are ca scop celebrarea celor 19 ani de activitate în domeniul sănătăţii mintale a Fundaţiei Estuar şi recompensarea celor care şi-au adus contribuţia în sănătatea mintală.
Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală Ediția a VII-a se va desfăşura la Hotel Marriott în data de 18 octombrie 2012, începând cu ora 18 :00. Gazdele evenimentului vor fi Andreea Marin Bănică şi Dr. Cristian Andrei, preşedintele Fundaţiei Estuar.
Premiile anului 2012 vor fi acordate persoanelor publice, speciliștilor, angajatorilor și voluntarilor, care în perioada 2011 -2012 au contribuit la îmbunătăţirea domeniului sănătăţii mintale din România, au susţinut prin orice mijloace campanii în favoarea persoanelor cu dizabilităţi sau au încadrat în muncă persoane cu probleme de sănătate mintală.
Nominalizările se pot face de către organizaţii non-guvernamentale, instituţii publice, companii, colaboratori și persoane fizice până la data de 5 octombrie 2012 pentru următoarele categorii:
Fii tu însuţi!, Vorbeşte despre tine!, Menţine legătura cu prietenii!, Implică-te!, Fii mereu activ!, Bea cu măsură!, Fă lucruri noi!, Fă ceva creativ!, Relaxează-te!, Cere ajutor!, Supravieţuieşte!, Fii Voluntar!, Contribuţii şi sponsorizări!, Reflectarea sănătăţii mintale în mass media.
Inscrierile se pot face pe site-ul Galei, www.galasanatatiimintale.ro. Pot fi nominalizate firmele, organizatiile non-profit, persoanele fizice sau institutii care:
· Şi-au adus aportul şi sprijinul în cazuri care implică persoane cu probleme de sănătate mintală în perioada propusă pentru nominalizări – 2011- 2012
· Au oferit donaţii sau sponsorizări financiare sau în natură Fundaţiei Estuar
· Au avut o contribuţie individuală remarcabilă prin mobilizarea altor oameni, instituţii şi resurse, s-au remarcat ca lider în campanii de atragere de fonduri, voluntariat sau implicare socială
· Au desfăşurat programe de strângere de fonduri în beneficiul Fundaţiei Estuar şi al persoanelor cu probleme de sănătate mintală.
· Au desfăşurat sau au participat la programe de voluntariat în domeniul sănătăţii mintale
· Au promovat prin diverse mijloace scris, online, TV, radio proiectele susţinute de Fundaţia Estuar.
După data de 5 octombrie, lista de nominalizări va fi făcută publică la secţiunea VOTEAZA de pe site-ul www.galasanatatiimintale.ro.
Un alt moment important din cadrul acestui eveniment este Licitaţia a 19 obiecte care aparţin unor personalităţi din România printre care: Dr. Cristian Andrei, Andreea Marin Bănică, Anca Rusu, Victor Ciutacu, Maria Dragomiroiu, Liza Panait, Mirabela Dauer, Andreea Răducanu, Marian Ionescu. În urma licitaţiei banii strânşi vor merge către centrele sociale Estuar din Bucureşti, Cluj , Ploieşti şi Giurgiu.
Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală este un eveniment organizat de Fundația Estuar împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6. Pentru mai multe detalii despre eveniment vă rugăm să accesați site-ul www.galasanatatiimintale.ro.
Despre Fundaţia Estuar
Fundaţia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 pentru a oferi opţiuni şi alternative sociale adulţilor cu probleme de sănătate mintală, în vederea reintegrării lor în comunitatea românească.
Fundaţia Estuar oferă în cadrul celor patru centre sociale din Bucureşti, Cluj, Ploieşti şi Giurgiu şi a Filialei din Botoşani servicii de consiliere şi informare, servicii de recuperare, reabilitare şi reinserţie socială, servicii locative şi consiliere la domiciliu.
Despre problemele de sănătate mintală
Sănătatea mintală este acel echilibru emoţional, care te ajută să treci peste problemele care pot apărea în viaţa ta, este capacitatea de a construi relaţii de afecţiune cu ceilalţi şi puterea de a cere ajutorul atunci când ai nevoie. Datele oficiale arată că unul din trei oameni pot trăi tulburări mintale pe parcursul vieţii. Boala psihică se situează la nivelul bolilor cardiovasculare şi are o incidenţă de trei ori mai mare decât cancerul. Mulţi dintre cei ale căror probleme sunt identificate primesc tratament de la medicul generalist; doar patru din zece persoane diagnosticate primesc tratament psihiatric. Dintre cei diagnosticaţi cu probleme de sănătate mintală, 99 % continuă să trăiască în comunitate, restul necesitând internarea într-un spital. Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală sunt depresia şi anxietatea.