ProPark Fundația pentru Arii Protejate a organizat în perioada 4-6 decembrie 2017, evenimentul ”Gala Ariilor Protejate din România” care a avut loc la Ana Hotels Sport Poiana Braşov.
Tema centrală a fost definirea unei strategii naționale a ariilor protejate din perspectiva celor implicați direct în managementul ariilor protejate și discutarea modalității în care firmele pot fi implicate activ în conservarea naturii.
“Gala Ariilor Protejate din România reprezintă o oportunitate pentru practicienii din acest domeniu de a se întâlni, de a dezbate teme esențiale pentru protejarea naturii și de a premia cele mai bune echipe din ariile protejate. Deși a lucra pentru natură în România, înseamnă a te lovi permanent de obstacole, există oameni care continua să creadă că acest domeniu este extrem de important pentru toată societatea. Avem nevoie de o o viziune clară și de o strategie care să fie aplicată. Profesioniștii din domeniu lucrează la prima strategie națională a ariilor protejate și discuta modalității în care firmele pot fi implicate activ în conservarea naturii.” a declarat Erika Stanciu, director ProPark Fundația pentru Arii Protejate.
„Strategia ariilor protejate a fost deja schițată cu ocazia a două întâlniri de lucru care au avut loc anul acesta la Sibiu și la Brașov, Gala Ariilor Protejate fiind o modalitate de a implica un grup mai mare de specialiști, aproximativ 150 de persoane care au participat la eveniment. Avem o primă versiune care va fi supusă dezbaterii publice în 2018.” a mai declarat Erika Stanciu.
Ultimă zi a evenimentului a fost dedicată organizării unor excursii în 5 arii protejate din Brașov pentru un schimb de experiență.
Bineînțeles, ca și în anii anteriori, la Gală au fost sărbătoriți realizările deosebite din arii protejate în anul 2017, la concurs fiind înscrise 34 de proiecte la un număr de 6 secțiuni.
Câștigătorii sunt:
Natură Pentru toți – Concurs de fotografie: Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
fotografia: Situl Soveja
Dezvoltarea Ecoturismului- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional Unesco
Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat
Educație pentru Natură – Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice
Conservarea și refacerea habitatelor acvatice pentru vidrele din sud-estul României
Promovare – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional Unesco
Conservarea Biodiversității În Ariile Protejate
Administrația Parcului Natural Vânători Neamț – Reintroducerea speciei zimbru.
Anul acesta a fost introdus concursul “RANGERUL ”JOS PĂLĂRIA” care s-a desfășurat în timpul evenimentului și a cuprins probe teoretice (interpretare, identificare specii de flora și fauna) precum și proba de teren – orientare.
Câștigătorul acestei probe este Feczko Tiberiu ranger în Parcul Național Defileul Jiului.Evenimentul este finanțat de Fundația Conservation CARPATHIA (FCC) si JF Furnir.