Datele utilizatorilor ar putea valora cel puțin 12 milioane de euro
Conform concluziilor la care a ajuns compania americana Hold, aproape 1,2 miliarde de date înregistrate referitoare la conturi și care constau în nume de utilizatori și parole, sunt susceptibile a fi fost furate de un grup de hackeri ruși. Se crede cî aceste date au fost sustrase de pe 420.000 website-uri, care au rãmas necunoscute pânã la momentul actual. Tranzacțiile cu date de autentificare pe conturi de email sau portaluri de cumpãrãturi online sunt o afacere extrem de profitabilã pentru infractori. Valoarea de piațã a acestui tip de date depinde de calitatea datelor înregistrate puse în vânzare. În urma unor analize a structurii prețurilor de pe forumurile economiei subterane, G DATA estimeazã cã valoarea acestor înregistrãri se apropie de 12 milioane de euro. Datele verificate pot sã aducã chiar o valoare semnificativ mai mare atacatorilor. G DATA îi sfãtuiește pe utilizatorii de Internet sã-și schimbe imediat parolele folosite pe cele mai importante portaluri web precum, servicii de email, online shopping sau servicii de platã, și sã respecte mãsurile de siguranțã.
Un anumit tipar folosit de utilizatori, este foarte periculos în cazul furturilor de date: utilizatorii de Internet folosesc adesea aceeași combinație de nume de utilizator și parolã pentru a accesa un numãr diferit de website-uri, lãsând astfel descoperit un front larg de site-uri vulnerabile la atacuri în fața atacurilor.
Ce reprezintã o parolã sigurã?
Mulți utilizatori își creazã parole care sunt bazate pe detalii personale, pentru a fi mai ușor de reamintit. Este un lucru pe care și atacatorii îl anticipeazã. Adesea, parolele formate din numere scurte sunt ușor de ghicit, prin simpla încercare de tastare a zilei, lunii sau anului nașterii victimelor. Altã metodã comunã de ajutare a memoriei este folosirea de nume de animale de companie sau ale partenerilor de viațã, și este ușor de folosit de cãtre atacatori.
Combinațiile de majuscule, litere mici și numere sunt mult mai sigure. Parolele sigure constau în cel puțin opt caractere ce conțin litere mici, majuscule și cifre.
Spre exemplu, dacã cineva ar inșira primul caracter al fiecãrui cuvânt, fiecare cifrã și fiecare semn de punctuație din urmãtoare frazã: "Astãzi, 11 august, am creat o parolã sigurã constând din 15 caractere", s-ar crea urmatoarea parolã: A,11A,acOpscD15C".
Verificare de securitate pe trei niveluri de la G DATA:
1. Protecție antivirus: În multe locuințe sunt folosite dispozitive diferite pentru navigare pe Internet. Acesta este motivul pentru care utilizatorii ar trebui sã verifice securitatea tuturor dispozitivelor existente, desktop-uri, laptopuri, telefoane inteligente sau tablete. Toate dispozitivele ar trebui sã fie protejate de soluții moderne și actualizate de protecție antivirus.
2. Sistemele de operare și celelalte aplicații: Toate actualizãrile de securitate ale sistemului de operare și ale programelor instalate ar trebui sã fie descãrcate și instalate fãrã întarziere. Aceasta va închide breșele existente de securitate și va proteja în cazul viitoarelor atacuri.
3. Schimbarea parolelor: Utilizatorii afectați ar trebui, ca pe lângã schimbarea parolelor de la cãsuțele de email sã-și creeze parole noi pentru toate conturile care au legaturã cu cãsuțele de email, de exemplu, magazine online, conturi de online banking, platforme de socializare media sau website-uri de licitații de vânzare. În special, pentru nu se știe sigur dacã datele nu au ajuns în mâinile infractorilor prin intermediul conturilor de email compromise.