Începând cu anul 2019, furnizorii de servicii de livrare de colete au obligaţia de a transmite ANCOM atât numărul coletelor manipulate pe teritoriul României, cât şi pe cel al coletelor primite şi expediate în UE şi SEE, precum şi cifra de afaceri generată de aceste servicii. Prevederile se regăsesc în Regulamentul privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete al Comisiei Europene. În data de 20 septembrie Comisia Europeană a adoptat şi un act normativ de punere în aplicare a Regulamentului, stabilind la nivel european formularele de transmitere a acestor date. Conform legislației în vigoare, regulamentele europene sunt obligatorii și se aplică direct în forma stabilită la nivelul UE.
Obligații ale furnizorilor de servicii poștale, stabilite prin normele de aplicare
Furnizorii de servicii poștale autorizați în România vor trebui să transmită ANCOM caracteristicile și descrierea serviciilor de livrare de colete și termenii și condițiile generale pentru serviciile de livrare de colete pe care le furnizează.
Alte informații care trebuie transmise vizează numărul coletelor interne procesate precum și cel al coletelor care intră și/sau ies de pe teritoriul țării noastre, cifra de afaceri generată de serviciile de livrare de colete prestate la nivel internațional, european și global, numărul și numele subcontractorilor dacă este cazul, numărul de persoane angajate implicate în livrarea de colete, precum și o listă de prețuri accesibilă publicului.
Aceste date statistice trebuie raportate ANCOM până la data de 30 iunie a fiecărui an pentru anul anterior, exclusiv prin mijloace electronice, prin intermediul unei aplicaţii informatice disponibile online aici, utilizând semnătura electronică certificată.
Cui se aplică?
Regulamentul se aplică furnizorilor de servicii poștale care furnizează serviciul de livrare colete, indiferent dacă furnizarea acestuia este la nivel național, european sau internațional.
Sunt exceptați de la transmiterea acestor informații doar furnizorii de servicii poștale care au, în medie, sub 50 de angajați implicați în furnizarea de servicii de livrare de colete.
Alte prevederi
Autoritățile naționale de reglementare pot impune cerințe suplimentare în materie de informare față de cele menționate de Regulament, cu condiția ca acestea să fie necesare și proporționale.
Până la data de 23 noiembrie 2019, statele membre trebuie să adopte regimul sancțiunilor care se aplică în cazul nerespectării dispozițiilor regulamentului, să ia măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora și să notifice Comisia Europeană cu privire la acestea. Aceste sancțiuni trebuie să fie eficace, proporționale și cu efect de descurajare.