Felinele au fost preluate de la Zoo Oneşti pentru a fi duse în rezervaţia LIONSROCK
După o viaţă de chin petrecută în ţarcuri minuscule şi condiţii neadecvate la zoo, 6 feline mari din România îşi vor regăsi demnitatea şi bucuria de a trăi în rezervaţia LIONSROCK, din Africa de Sud. Fundaţia VIER PFOTEN a desfăşurat astăzi cu succes operaţiunea de preluare a 4 lei şi 2 tigri de la Grădină Zoo Oneşti, jud. Bacău.
În cursul acestei dimineţi, o echipă a VIER PFOTEN s-a deplasat la Zoo Oneşti pentru operaţiunile de transfer. Echipa a avut în componenţa doi medici veterinari cu experienţă în domeniul animalelor sălbatice, care au asigurat tranchilizarea şi încărcarea în cuştile speciale în cele mai bune condiţii.
În decurs de câteva ore, toate animalele au fost încărcate într-un camion care urmează să ajungă mâine după-amiază pe aeroportul din Zurich, Elveţia. De aici, felinele vor fi urcate la bordul unui avion cargo cu destinaţia Johannesburg, Africa de Sud. Felinele din România vor ajunge la LIONSROCK (300 km distanţă de Johannesburg) în cursul zilei de joi, 11 aprilie, la finele unei călătorii de aproximativ 15.000 de kilometri.
Grupul transferat de la Zoo Oneşti este compus din leul Tarzan, leoaica Siba şi cei doi pui ai lor, Sara şi Hera, precum şi din 2 tigri – Gerica şi Tomi. Alţi doi lei şi doi tigri rămaşi la Zoo Oneşti urmează să fie transferaţi la LIONSROCK cu un nou transport, care va fi organizat peste câteva luni.
“Ne bucurăm că încă o grădină zoologică din România a luat decizia corectă de a ne încredinţa felinele pentru a le a asigura o viaţă in conformitate cu nevoile speciei, în rezervația LIONSROCK. Pe de altă parte, facem un apel către autorităţile competente – Ministerul Mediului şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) – să-şi ia în serios rolul de a implementa legislaţia in vigoare şi de a îmbunătăţi condiţiile în care trăiesc animalele sălbatice din grădinile zoo din România. Ele merită respectul nostru şi au dreptul la o viaţă mai bună”, a declarat Ioana Dungler, Director de proiecte la VIER PFOTEN Internaţional.
Fundaţia VIER PFOTEN a fost solicitată încă de anul trecut de Primăria Oneşti pentru preluarea felinelor din grădina zoologică a oraşului, care nu mai are autorizaţie de funcţionare din 2007. Aici animalele au trăit toată viaţa pe ciment, în ţarcuri extrem de mici şi în condiţii total nepotrivite pentru această specie. Cei 4 lei împart o suprafaţă de numai 40 m2, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, grădină zoo trebuie să asigure o suprafaţă de minimum 500 m2 pentru o sigură pereche de lei.
Analizele efectuate de medicii VIER PFOTEN relevă că toate animalele prezintă carențe grave de minerale şi calciu, în vreme ce puii de leu suferă de rahitism şi nanism hipofizar.
În rezervaţia pe care VIER PFOTEN o deţine în Africa de Sud, felinele vor păşi pe iarbă pentru prima oară în viaţa lor. După o perioadă pe care o vor petrece în ţarcul de adaptare, animalele vor fi mutate în ţarcuri de minim 1 hectar (10.000 m2), de peste 250 de ori mai mari decât spaţiile în care au trăit până acum.
VIER PFOTEN a transferat până în prezent 32 de lei şi un tigru din România în rezervaţia LIONSROCK, care se întinde pe o suprafaţă de 1242 de hectare şi este construită după cele mai moderne standarde. Felinele au aici posibilitatea să trăiască potrivit necesităţilor speciei, sub permanenta supraveghere a doua echipe de ingrijitori si medici veterinari ai LIONSROCK.
În prezent, în România există 26 de grădini zoologice, dintre care 5 au rămas fără autorizaţie din cauza imposibilităţii de a asigura standarde minime de adăpostire. Animalele din aceste grădini zoo continuă însă să fie ţinute în condiţii mizere, în ţarcuri mici, fără hrană adecvată sau supraveghere medicală de specialitate deoarece autorităţile găsesc rareori soluţii pentru relocarea lor.
Numeroase relatări din presă şi petiţii trimise de cetăţeni cu privire la situaţia din grădinile zoo din Romania, precum cele de la Craiova, Bârlad, Galaţi, Baia Mare sau Târgu Mureş, au determinat Comisia Europeană să ceară un raport complet Gărzii de Mediu pe această temă pana la sfârșitul acestei luni
Foto: Mihai Vasile/VIER PFOTEN
LIONSROCK – Rezervatia felinelor mari
In rezervatia LIONSROCK infiintata de Fundatia VIER PFOTEN in Africa de Sud si-au gasit camin pana acum peste 100 de lei, leoparzi, tigri, caracali si gheparzi salvati de pe urma exploatarii lor in circuri sau gradini zoo. Dintre acestea 32 de lei si un tigru provin din captivitate privata si gradinile zoo din Romania.
Toate aceste feline au fost scoase dintr-o viata mizera, afectata de diverse forme de cruzime si conditii chinuitoare de trai. Unele dintre feline au fost folosite pentru a distra turistii, altele au fost tinute in conditii improprii in gradini zoo sau circuri din intreaga lume.
Lei din Romania, Austria sau Africa de Sud, dar si gheparzi sud-africani, si-au gasit linistea in acest colt de natura. VIER PFOTEN le-a imbunatatit conditiile de viata, amenajandu-le un loc care sa corespunda necesitatilor speciei lor.
Cele mai multe animale – 32 de lei si un tigru – provin din Romania, unde erau tinute in conditii mizere, in circuri sau gradini zoo, dar si in captivitate privata.
De-a lungul anilor, VIER PFOTEN a transferat la LIONSROCK un numar total de 32 de lei si un tigru. Dintre acestia, 23 de lei au fost preluati de la gradinile zoo din Brasov (3), Braila (9), Piatra Neamt (1), Tecuci (3), Slatina (3), Ploiesti (1), Timisoara (3), iar alti 9 lei au fost preluati din captivitate privata de la Brasov (4), Bucuresti (1), Urziceni (1), Tecuci (1), Craiova (1), Timisoara (1). Tigrul provine de la gradina zoo din Hunedoara. Ultimul transfer, din Timisoara, a avut loc pe 4 iulie 2012, urmand ca in primavara anului 2013 sa aiba loc un nou transfer.
Alegerea naturala
Pe 1 februarie 2007, VIER PFOTEN a lansat un proiect unic, menit sa protejeze felinele mari nascute si/sau crescute in captivitate care au fost exploatate sau tinute in conditii improprii. Asa s-a nascut rezervatia LIONSROCK, situata in estul provinciei Free State din Africa de Sud.
Scopul LIONSROCK este de a deveni un exemplu privind standardele care trebuie respectate de catre orice organizatie care-si propune sa ofere adapost animanelor supuse abuzurilor. Principiile de baza ale rezervatiei: vanatoarea, inmultirea sau comercializarea animalelor este complet interzisa.
Let the lions rock!
LIONSROCK se numara printre cele mai moderne rezervatii din lume, care respecta cele mai inalte standarde:
• Spatii largi pentru animalele obisnuite sa socializeze si care traiesc in grupuri familiale
• Incurajarea comportamentului natural, in special pentru animalele care si-au creat un comportament stereotip (ex. invartitul in cusca) in timpul captivitatii
• Posibilitatea animalelor de a se adaposti in vegetatia naturala
• Tratament medical de ultima ora
• Tarcuri care respecta cele mai inalte standarde
O varietate larga de specii de animale salbatice specifice Africii de Sud traiesc libere in rezervatia intinsa pe o suprafata de 1.200 de hectare. Antilope Gnu, zebre, elani, struti si multe specii de pasari pot fi vazute in rezervatie, pe teritoriul careia se intinde o magnifica formatiune muntoasa de conglomerat.
Programul educational LIONSROCK
Pentru a duce mai departe idea bunastarii si protectiei animalelor, administratia LIONSROCK a inceput mai multe programe educationale focusate pe felinele mari si adresate elevilor din intreaga lume. Turistii care viziteaza LIONSROCK invata multe lucruri interesante despre felinele mari si povestile lor. Iar cei care doresc sa contribuie la acest unic proiect in timpul liber, LIONSROCK le ofera posibilitatea de a face voluntariat. LIONSROCK este o rezervatie deschisa publicului si o combinatie unica de proiect pentru protectia animalelor si destinatie turistica. LIONSROCK Lodge este un complex turistic situat in interiorul parcului, cu o capacitate maxima de 55 de turisti.
LIONSROCK
c/o The Farm Klein Bloemhof, Bethlehem
P.O. Box 1416, Bethlehem 9700
phone: +27-58-304 1005
fax: +27-58-304 1003
e-mail: office@lionsrock.org
www.lionsrock.org
Clip-ul oficial al proiectului LIONSROCK, al carui protagonist este Cezar, leul salvat din Romania:
I AM A LION
//www.youtube.com/watch?v=waYCGoJGN9Y
INFO Zoo Onesti
Grupul preluat pe 9 aprilie pentru transferul catre LIONSROCK este compus din:
4 lei:
Siba (femela, 11 ani),
Tarzan (mascul, 9 ani) si
Doi pui – Sara si Hera (8 luni)
2 tigri:
Gerica si Tomi (minim 11 ani)
Felinele si-au petrecut aproape intreaga viata numai pe ciment, in tarcuri foarte mici (40 m2). Toate sufera de subnutritie, carenta grava de minerale si calciu si afectiuni ale rinichilor si ficatului. Din cauza laptelui slab mineralizat al mamei, puii de leu sufera de rahitism si nanism hipofizar, fiind foarte putin dezvoltati pentru varsta lor. Cand era pui, leoaica Simba a fost folosita ca mascota pentru turistii de pe litoral.
Gradina Zoologica Onesti detine in total 10 feline mari – 6 lei si 4 tigri. Este cea mai noua gradina zoo din Romania (construita in 2002), iar in 2007 si-a pierdut complet autorizatia de functionare datorita noii legislatii care stabilea standarde si conditii minime de tinere pentru animale salbatice, in functie de specie. Timp de 6 ani nu a fost gasita nici o solutie pentru aceste animale. Primaria Onesti a solicitat anul trecut Fundatiei VIER PFOTEN sa preia felinele pentru relocare in Africa de Sud. VIER PFOTEN va organiza un nou transport in acest an pentru a prelua cei 2 lei si 2 tigri ramasi la Zoo Onesti.