un protocol de colaborare privind caii din Grindul Letea
Fundația VIER PFOTEN și Administrația Biosferei Rezervației Deltei Dunării au semnat protocolul pentru implementarea proiectului de gestionare a populației de cai sălbatici din Grindul Letea.
Acest parteneriat are ca scop protejarea animalelor și a ecosistemelor naturale din Pădurea Letea care este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Astfel, în baza protocolului încheiat pentru următorii zece ani, VIER PFOTEN și Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) își propun să țină sub control populația de cai din Grindul Letea și totodată să protejeze animalele împotriva maltratării, capturării sau omorârii acestora. Controlul reproducției se face prin vaccinarea imuno – contraceptivă a iepelor, cea mai modernă și mai puțin invazivă metodă contraceptivă a cabalinelor.
”În 2009 am inițiat proiectul ”Caii salbatici – Letea”, cu intentia de a proteja acesti cai, unici în Europa, ca de altfel și habitatul în care trăiesc de sute de ani. În sfârsit, eforturile noastre se concretizează prin semnarea acestui protocol de colaborare cu Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării. Ne bucurăm ca domnul Guvernator Lucian Eduard Simion a înțeles importanța prezenței acestor cai în Deltă, ca parte a biodiversității atât din punct de vedere științific cât și ca potențial turistic, în beneficiul locuitorilor din zonă” a declarat Kuki Bărbuceanu, Project Manager VIER PFOTEN.
”În prezent, în perimetrul Grindului Letea există aproximativ 500 cai sălbăticiți care contribuie la diversitatea habitatului din zonă. Ne dorim ca ei să continue să trăiască liberi aici însă, pentru a nu afecta viața celorlalte specii, este important ca numărul lor să fie ținut sub control. Colaborarea cu VIER PFOTEN este una pe termen lung și ne dorim ca ea să continue pentru că este în beneficiul animalelor și al ecosistemelor naturale.” a declarat Lucian Eduard Simion, Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Caii sălbătici din Grindul Letea
Mărturiile istorice relevă faptul că încă din secolul XIII, după Marea Migrație a Tătarilor, există cai în Delta Dunării, numărul lor variind între câteva mii și câteva sute. În urma numărătorilor aeriene organizate în mai 2013, aprilie 2014 și martie 2015, s-a concluzionat că în perimetrul Grindului Letea, traiesc liberi aproximativ 500 de cai. În iarna anului 2013, VIER PFOTEN a demarat un proiect de control al reproducției prin utilizarea vaccinului imuno-contraceptiv PZP. Până în prezent, aproximativ 150 de iepe au fost tranchilizate de la distanță, marcate cu crotalii și imunizate. Metoda este reversibilă, vaccinarea realizându-se în funcție de rezultatele dorite.
VIER PFOTEN s-a mai angajat să ofere consiliere și suport logistic în vederea elaborării unei strategii privind gestionarea celorlalte populații de cai sălbăticiți din Delta Dunării, iar împreună cu ARBDD se va demara o campanie de informare și educare privind prezența cailor din Grindul Letea, ca potențial turistic și dezvoltare durabilă locală.
Copyright foto @ VIER PFOTEN/ Emma Manu