Profesorii din toată țara se pot înscrie începând de astăzi
Programul de învățare socială, emoțională și etică intitulat SEE Learning™, unul dintre cele mai inovatoare și complexe instrumente educaționale dezvoltate la nivel mondial de Universitatea Emory (SUA) este lansat în premieră în România de Fundația Verita. Începând de astăzi, 13 iunie, profesorii se pot înscrie gratuit pentru a urma cursul online de orientare și pregătire din cadrul programului, urmând ca din septembrie să fie disponibile și cursuri online cu facilitatori români acreditați de celebra universitate americană cu scopul a-i pregăti pe educatori pentru predarea acestui curriculum la clasă.
Programul SEE Learning™, adus în premieră în România de Fundația Verita, prin Centrul de Resurse pentru Compasiune în Educație (CERC) este prima inițiativă gratuită din România de a introduce educația socio-emoțională în sistemul de învățământ. Programul se adresează profesorilor din ciclurile primar și gimnazial și ghidează cadrele didactice cu privire la modul, precum și la metodele prin care concepte ca educarea compasiunii și a discernământului etic sau gândirea sistemică pot fi introduse la clasă și în curicula națională. Înscrierile sunt deschise începând de astăzi, 13 iunie, pentru profesorii din întreaga țară, pe site-ul Centrului de Resurse pentru Compasiune în Educație (CERC) la acest link. Cursurile sunt gratuite. De asemenea, pe 21 iunie, de la ora 17.30 are loc o prezentare a programului în premieră pentru publicul larg (părinți, profesori, oricine este interesat) prin intermediul platformei Zoom, prezentare desfășurată sub forma unui atelier de introducere în SEE Learning™ cu facilitatorii acreditați în România: Lila Vasilescu, Andreea Alexandrescu și Marius Luca. Accesul este gratuit, pe bază de înscriere. Mai multe detalii se pot găsi pe pagina de Facebook a Fundației Verita.
Beneficiarii SEE Learning™ sunt deopotrivă pedagogii și elevii, obiectivul fiind sprijinirea stării de bine a elevilor și crearea și dezvoltarea unui mediu de siguranță fizică și emoțională, plin de compasiune și implicare etică la clase, în școli și în comunitate.
„Nu le putem cere copiilor noștri să își însușească abilități pe care noi ca adulți nu le putem modela. Educația socială și emoțională începe acasă și se continuă la școală și este momentul să înțelegem că multe din abilitățile și calitățile pe care ne dorim să le vedem în societate țin de educația socială și emoțională : respect, reziliență, compasiune, comunicare, empatie, gestionarea stresului sau antrenarea atenției.“ – a declarat pentru presă Lila Vasilescu, directorul Fundației Verita
În prima etapă a implementării programului SEE Learning™ în România, profesorii au la dispoziție cursul online de orientare. Programul oferă pedagogilor o structură pe etape de dezvoltare constând în: lecții ușor de implementat, cadru conceptual pentru proiectarea programei și resurse pentru pregătirea și dezvoltarea pedagogului. Cursul durează aproximativ șase ore, poate fi urmat în ritm propriu de catre fiecare cursant, iar la final profesorii primesc un certificat de participare si acces la primele patru capitole din manualele SEE Learning™ traduse în limba română, în format electronic. În mod practic, ca rezultat al formării profesorilor în cadrul programului, educația socio-emoțională poate fi integrată în cadrul orelor de dirigenție, precum și la celelalte ore, în programe after-school și comunitare.
SEE Learning™ reprezintă cel mai înalt standard în educație, oferind experiențe de învățare complete, centrate pe componente-cheie precum:
● educarea atenției
● compasiunea și discernământul etic
● gândirea sistemică
● reziliență și practică cu o abordare bazată pe înțelegerea traumei
Centrul de Resurse pentru Compasiune în Educație (CERC) dezvoltă și organizează de mai bine de doi ani în România programe, ateliere și cursuri pentru o educație completă a minții și a inimii, pentru educatori, părinți și alți profesioniști din educație.