În baza afilierii Fundației EUROLINK-Casa Europei la Rețeaua EUNET – European Network for Education & Training (Germania), prin parteneriatul cu Centrul European Robert Schuman din Scy-Chazelle (Franța), care coordonează această rețea, în cadrul proiectelor sprijinite de programul European ”Citizens, equality, rights and values” (CERV), avem plăcerea să vă informăm asupra lansării consultării publice în ajunul desfășurării Conferinței Europene pentru Transformarea Educației ”The Fostering of the Youth Transversal Skills in the new EU and in view of the UN SDG 2030 vision”, ce va avea loc în data miercuri, 9 noiembrie 2022, în format hibrid, la Rectoratul Universității din București. Evenimentul este organizat cu amabilul sprijin și în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București, precum și în contextul aniversării unui deceniu de la lansarea platformei de internaționalizare a educației – Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) și a 25 ani de la fondarea Casei Europei ”EUROLINK” la București.
În cadrul unei piețe a muncii ce se confruntă, conform chiar mediului de afaceri și confederațiilor patronale, inclusiv din sectorul IMM, cu o gravă lipsă a forței de muncă adaptate schimbărilor post-pandemie, mai ales prin digitalizare și tranziție verde, organizatorii conferinței consideră că sunt încă posibil de contracarat, cel puțin în parte, aceste îngrijorătoare tendințe, provenite îndeosebi din carențele sistemului educațional din România și dintr-o slabă interconectare a școlilor, universităților și institutelor de cercetare cu cerințele angajatorilor și în raport cu reformele și prioritățile la care Statul român s-a angajat, inclusiv prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
Întrucât ne aflăm și în pragul adoptării unor noi Legi ale Educației, inițiatorii conferinței au estimat drept oportună dezbaterea orientată spre soluții a acestei problematici, îndeosebi pentru utilizarea pârghiilor antrenării competențelor transversale, în special a celor legate de cetățenia globală și gândirea critică, atât în atenția formatorilor înșiși, cât și a tinerilor studioși, în căutarea unui loc de muncă, cât și a părinților ce sunt parte a acestui proces.
Printre invitații și speakerii de marcă se află: Prof. Dr. Habil. Eric GILDER – Departamentul de Comunicare și Studii de Dezvoltare, PNG Technological University/Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu; Dr. Madlen ȘERBAN – Secretar General, Comisia Națională a României pentru UNESCO / Fost Director al European Training Foundation (Bruxelles); Acad. Prof. Mircea DUMITRU – Director Executiv, Comisia Fulbright Româno-Americană / Vicepreședinte, Academia Română; Dr. Gabriela Nausica NOVEANU – Secretar științific, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație; Dr. Cristian DUCU – Director General, Centrul pentru Cercetări Avansate în Management și Etică Aplicată; Conf. Univ. Dr. Antonio MOMOC – Decan, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, care este gazda și, totodată, co-moderatorul dezbaterilor din cadrul conferinței.
Cei interesați pot consulta și formula sugestii, observații și recomandări pentru îmbunătățirea draft-ului Declarației-Apel (document disponibil pe site-ul evenimentului), supus dezbaterilor conferinței. În principal, documentul realizat de CIO-SUERD ”Jean Bart” pune un accent deosebit pe importanța unei racordări mai strânse a educației la sistemul etic de valori europene și cu deschidere universală, prin promovarea autentică a asanării vieții academice din România, promovarea integrității și reputației profesionale a membrilor corpului pre-universitar și universitar, inclusiv în domeniul încurajării palpabile a educației duale ce intră, prin PNRR, sub coordonarea marilor universități și autorități publice din țara noastră.
Asemenea ambițioase obiective strategice ar putea fi în mod consistent și stabil puse în practică, cu predilecție prin aderarea cât mai curând a României la Institutul Internațional UNESCO Lifelong Learning (ULL – Hamburg), cât și la Institutul European al Păcii, ale căror obiective și recomandări ar merita urmate și diseminate pe larg în favoarea redresării abordării educaționale, în ansamblul său, în România.
Printre Partenerii și Susținătorii Media ai CIO-SUERD ”Jean Bart” se numără: AGERPRES, Radio România Actualități, Agenția de Presă RADOR, CaleaEuropeana.ro, Project-E, Comunicații Mobile, Finantare.ro, PRWave.ro, Buletin Dunărean, 24Pharte.