Cinci dintre cei mai buni programatori români vor pleca vineri în Rusia pentru a participa la tabăra de pregătire a celui mai mare concurs internațional de programare la nivel universitar. Cu know-how-ul acumulat acolo, membrii echipei, printre care se numără foști olimpici internaționali care au lucrat pentru Google și Twitter, speră să poată transforma industria locală de IT.
Urmăriți întreaga poveste, în timp ce ea se desfășoară, pe fundatiaemag.ro/tag/ACM.
ACM ICPC este cel mai mare concurs internațional de programare la nivel universitar, o competiție cu o tradiție de peste 40 de ani în cadrul căreia se înfruntă reprezentanții celor mai bune universități din lume.
Spre deosebire de Olimpiadele Internaționale de informatică, ACM ICPC este un concurs pe echipe alcatuite din câte trei studenți, care trebuie să lucreze împreună, la un singur calculator, pentru rezolvarea a cât mai multe probleme în intervalul celor cinci ore de concurs. Începând cu 1997, IBM a devenit sponsorul oficial al competiției, iar anul trecut s-au înscris în concurs peste 10.000 de echipe din peste 2.000 de universități din întreaga lume. În ultimii 10 ani, echipa României s-a calificat de patru ori în finala ACM ICPC.
“Până acum, România s-a clasat la acest concurs undeva în prima treime a clasamentului. Un rezultat onorabil, dar nu suficient de bun, dacă luăm în calcul potențialul și rezultatele programatorilor români. Anul acesta, țintim un loc în primele 10 locuri, cu ajutorul taberei de pregătire de la Petrozavodsk”, spune Marius Dumitran, antrenorul echipei UniBucBigDawgs, care va reprezenta România în finala din luna iunie a concursului.
Despre tabără și de ce e importantă pentru industria de IT din România
Tabăra de la Petrozavodsk este recunoscută ca fiind unul din cele mai bune evenimente de pregătire de la acest nivel. Echipa României va participa pentru prima oară la această tabără anul acesta, între 25 ianuarie și 5 februarie, cei trei membri ai echipei UniBucBigDawgs urmând să ia parte la concursurile zilnice de programare și să asiste la conferințele susținute de profesori de la cele mai bune universități.
“Oportunitatea de a învăța alături de cei mai buni din lume este imensă. Ceea ce ne dorim cel mai mult este să putem aduce înapoi în țară know-how-ul de acolo, astfel încât să îl putem da mai departe elevilor și studenților pe care îi antrenăm”, spune Dumitran care îmbină munca de preparator la Facultatea de Informatică de la Universitatea București cu studiile doctorale și a lucrat la Twitter și la biroul din Zürich al Google.
“Fiecare dintre noi a primit oferte tentante de la facultăți și companii din afară țării”, spune Andrei Grigorean, cel de-al doilea antrenor al echipei, care a bifat și el două internship-uri la sediul central al Google din Mountainview. „Însă, ceea ce ne-am dori de fapt ar fi să putem pune umărul la dezvoltarea industriei de IT din România, prin construirea unor programe avansate de pregătire a programatorilor de la noi din țară.”
Împreună cu cei trei membri ai echipei, Andrei Grigorean și Marius Dumitran administrează Infoarena.ro, o platformă online de programare înființată cu scopul de a-i ajuta pe elevi și studenți să își perfecționeze cunoștințele despre programare și să se pregătească pentru concursurile naționale și internaționale de informatică. În paralel, aceștia predau săptămânal câte două cursuri deschise publicului larg la Facultatea de Matematică și Informatică.
“Nu poate fi o coincidență faptul că, în toate țările ale căror echipe se află în vârful clasamentului concursului ACM ICPC, s-au deschis birouri ale marilor companii de programare: în Polonia, care e an de an în vârful clasamentului, Google și-a deschis recent două birouri, iar în Ucraina aceeași companie a achiziționat recent un start-up de peste 30 milioane de euro”, spune Tudor Vlad, președintele Fundației eMAG. “Am decis să sponsorizăm echipa Universității București pentru că ceea ce fac ei este in linie cu intenția noastră de a sprijini excelența academică din România, dar și pentru că înțelegem cât de important este accesul programatorilor români la un nivel de pregatire care deocamdată nu există la noi. Un centru de pregătire asemănător cu cel din Rusia ar putea dezvolta exponențial industria de IT din România.”
Anul acesta, Universitatea București va fi reprezentată la finala de la Sankt Petersburg din luna iunie de o echipă din care fac parte trei olimpici naționali și internaționali: Adrian Budău, medaliat cu aur și cu de argint la Olimpiada Internațională de Informatică din 2011 și 2012, Mihai Calancea, medaliat cu bronz de la Turneul Internațional de la Shumen și Șerban Stan, care a strâns trei medalii de argint și două de bronz la Olimpiadele Europene.
Puteți urmări povestea echipei, în timp ce ea se desfășoară, pe fundatiaemag.ro/tag/ACM.
Despre Fundatia eMAG
Fundația eMAG s-a lansat în octombrie 2012 cu programul “Hai la Olimpiadă!” care urmărește atât susținerea și promovarea echipelor românești care participă la olimpiadele internaționale, cât și crearea unui cadru favorabil performanței în educație în general. Conceptul acțiunilor Fundației pleacă de la convingerea că în România există un important potențial pentru a face performanță în zona științelor exacte, iar acest potențial, odată descoperit și cultivat, va avea un rol important în dezvoltarea economică și socială. Partenerii principali ai Fundației eMAG sunt eMAG, Flanco, NOD (Network One Distribution) și Servskills International.
Despre Infoarena
Infoarena este o platformă online de programare înființată în 2004 de către foști olimpici la informatică cu scopul de a ajuta elevi și studenți să se pregătească pentru concursurile de informatică și să învețe să programeze. Utilizatorii pot învăța sub îndrumarea membrilor echipei Infoarena și se pot antrena alături de alți elevi și studenți pasionați din țară. Atunci cînd au o nelămurire pot cere ajutor pe forum, iar în fiecare lună se pot lupa cu probleme noi de informatică participînd la concursuri online. În aproape 9 ani de activitate, Infoarena a strîns circa 28.000 membri, a organizat peste 40 de concursuri online și a adunat o arhiva impresionantă ce conține peste 1300 de probleme. Întreaga muncă e membrilor echipei este pe bază de voluntariat. Proiectul a fost inițiat de către Cristian Strat, Silviu Gânceanu, Mircea Pasoi și Leonard Crestez. În acest moment, platforma este condusă de Andrei Grigorean, Marius Dumitran, Adrian Budău și Șerban Stan, toți parte a echipei calificate la finala ACM ICPC 2013.