Bucureștiul Pregătit, programul inițiat de Fundația Comunitară București, continuă prin lansarea celei de-a a treia runde de finanțare, în valoare de 496.900 lei (100.856 euro). Noua rundă de finanțare este susținută financiar de companiile Enel, E-distribuție Muntenia, ING Bank, Lidl România, PAID, precum și din donații individuale online și prin SMS (8845, textul ACUM).
Fundația Comunitară București caută proiecte din trei arii de interes: informare și educare pe tema riscului seismic și pregătirea pentru cutremur în rândul populației generale; cursuri de prim-ajutor și/sau pregătire pentru cutremur în grădinițe, școli, licee, facultăți; creșterea capacității pentru intervenția post-cutremur. Organizațiile care aplică trebuie să-și desfășoare activitățile în București sau Ilfov, iar finanțările vor fi acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.
Proiectele susținute prin Bucureștiul Pregătit cresc gradul de informare și educare a populației și dezvoltă o rețea de suport în caz de cutremur. În primii doi ani, programul a fost susținut de partenerii fondatori IKEA România, ING Bank, Lidl România, precum și de partenerii Enel, E-distribuție Muntenia și Endava, cu o valoare totală de 937.295 lei (191.285 euro). Cele zece proiecte susținute până acum au educat peste 2.000 de elevi și alți 20.000 de bucureșteni despre riscul seismic și comportamentul corect în caz de cutremur, au organizat cursuri de prim ajutor pentru peste 800 de persoane, au antrenat și certificat 13 câini de căutare-salvare.
Mai multe detalii despre proiectele susținute prin primele două runde de finanțare:
https://bucurestiulpregatit.ro/proiecte.
Cine poate aplica
Programul Bucureștiul Pregătit își propune să finanțeze cel puțin câte un proiect pe fiecare dintre cele trei arii de interes.
Pot aplica organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de inițiativă, fără personalitate juridică, care vor desfășura activitățile propuse în București sau în județul Ilfov.
Propunerile de proiect vor putea fi trimise prin intermediul platformei
http://www.bucuresti.grantmanager.ro până pe 1 iulie 2021 și vor fi evaluate de către un juriu independent, din care fac parte Alexandra Călin, Operations Specialist, Banca Mondială , Cristina Văileanu, Grants Manager, Fundația Comunitară București, Andrei Popescu, Coordonator Corpul European de Solidaritate și departament Comunicare în cadrul ANPCDEFP, Silvia Mihăilescu, Director Marketing și Comunicare ING Bank și Andrei Mehedintu, Head of Marketing and Communications PAID. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate la mijlocul lunii august.
Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selecție, formularele de aplicație și exemple de proiecte care pot aplica sunt disponibile pe: https://bucurestiulpregatit.ro/runda3/
Context local
Un cutremur major se poate întâmpla oricând și poate opri funcționarea orașului. Bucureștiul are peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, cea mai mare rețea de distribuție a gazului și toate instituțiile care fac să funcționeze statul român (multe dintre ele cu sedii în clădiri cu risc seismic).
În București există doar 3.000 de pompieri, personal SMURD și voluntari care ar putea interveni în caz de cutremur, necesarul pentru oraș fiind de treizeci de ori mai mare. Donațiile de sânge curente (50.000 de donații/an) nu acoperă jumătate din necesar, iar nevoia de după un dezastru ar putea fi cu mult mai mare. Un câine salvator poate salva până la șase persoane într-o oră dar are nevoie de antrenament constant și atestare.
La un cutremur major pierderile economice în București, de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – se ridică la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din PIB, potrivit estimărilor Băncii Mondiale