Pentru aproape 300 de tineri, 2012 a fost un an mai bun, găsind la fundaţia Clujul Are Suflet (www.clujularesuflet.ro) ajutorul de care aveau nevoie pentru a depăşi dificultăţile şcolare, emoţionale sau de relaţionare. Unii dintre ei sunt acum studenţi, alţii şi-au găsit un loc de muncă, o parte dintre ei şi-au redescoperit încrederea în propriile forţe. Printre poveştile de succes ale anului trecut se numără reuşita unuia dintre adolescenţii susţinuţi de fundaţie, care este acum printre olimpicii pe ţară la fizică.
Clujul Are Suflet este cel mai mare proiect de implicare socială al Băncii Transilvania, lansat în 2007 şi susţinut financiar, integral, de aceasta. Fundaţia îi ajută pe tinerii care provin din medii defavorizate să se (re)integreze social şi profesional. Anul 2012 a fost un an pozitiv, cu rezultate pe măsura implicării echipei de la centrul de zi, formată din 18 tineri. Activităţile fundaţiei sunt dintre cele mai diverse – de la meditaţii la anumite materii şcolare, asistenţă socială şi psihologică, psihoterapie, consiliere profesională şi medierea muncii, activităţi pentru orientare şcolară şi profesională, educaţie pentru sănătate, până la grupuri de dezvoltare personală, utilizarea computerului, de teatru, arte plastice şi activităţi sportive.
Pe parcursul lui 2012, majoritatea tinerilor care au trecut pragul Centrului de zi Clujul Are Suflet, aflat în Cluj-Napoca, pe str. Gh.Doja nr.3, au avut nevoie mai ales de sprijin şcolar, fie pentru că aceştia erau în ultimul an de liceu, fie pentru că doreau consiliere şi sprijin pentru o calificare profesională. Media de vârstă a acestora a fost de 17 ani.
Cifrele înseamnă oameni. Câteva dintre realizările fundaţiei, în 2012:
· aproape 300 de tineri au fost ajutaţi de fundaţie pentru a avea o viaţă mai bună
· 22 de tineri au promovat bacalaureatul
· 18 adolescenţi au intrat la facultate, fiind acum studenţi
· 4 tineri au intrat la şcoli postliceale
· 46 de adolescenţi şi-au găsit un loc de muncă în perioada vacanţei de vară
Câteva dintre poveştile de succes ale fundaţiei:
Olimpic pe ţară la fizică: D.B., elev in clasa a XI-a, datorită pasiunii sale pentru fizică, este acum olimpic naţional la această materie, clasat printre primii 6 din România. Este din comuna Mociu – Cluj, iar familia sa, din păcate, are o situație financiară dificilă. A venit la centrul de zi acum doi ani, pentru a primi sprijinul de care avea nevoie pentru a-şi continua studiile, mai ales că se descurca mai greu la anumite materii școlare. La Clujul Are Suflet a primit sprijinul necondiționat al echipei și al dlui Aurel Lar, profesor de fizică la liceu, care l-a pregătit – voluntar – îndeaproape la această materie. Fundaţia îl susţine pentru a reuşi la Politehnică, în Cluj-Napoca, în acest an.
Studentă la Facultatea de Istorie şi cu loc de muncă: N.A. a promovat bacalaureatul cu o medie foarte mare, 9,33. Tot din 2012, urmează cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. În plus, pentru a se întreține și pentru a-şi ajuta familia, s-a angajat la unul din cele mai mari supermarketuri din țară. A venit la Clujul Are Suflet când era în clasa a XI-a, acum 2 ani. Provine din mediul rural, dintr-o familie cu dificultăţi, care nu are posibilitatea să o sprijine material și moral.
Student la Universitatea Tehnică: M.T. a promovat, cu bine, bacalaureatul, în 2012. Mai mult decât atât, anul trecut a intrat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, lucru pe care şi l-a dorit dintotdeauna. În acelaşi timp, urmează cursurile unei şcoli postliceale şi, recent, a solicitat sprijin fundaţiei pentru a face un curs de calificare, care să-i permită să se angajeze şi să-şi sprijine familia. A venit la Centrul de zi Clujul Are Suflet când avea 17 ani pentru că trecea printr-o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional: probleme cu şcoala şi stări conflictuale în familie. Echipa fundaţiei l-a ajutat prin consiliere psihologică şi cu pregătire suplimentară la materiile de bază din școală.
Student la Universitatea Tehnică şi cu loc de muncă: Cu sprijinul echipei centrului de zi, T.G este acum student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la buget. În acelaşi timp, munceşte la restaurantul în care şi-a făcut practica în timpul cursului de ospătar, impresionând coordonatorii echipei cu seriozitatea sa. T.G. a primit la Clujul Are Suflet o mână de ajutor de acum 2 ani, când avea nevoie de reorientare și de consiliere profesională, profilul şcolar pe care îl urma nefiind unul care să i se potrivească. Adolescentul provine dintr-o familie cu mulţi membri şi cu venituri foarte mici. Avea, pe vremea aceea, rezultate şcolare slabe şi era în impas în privinţa construirii unui viitor.
Studentă la Agronomie: S.C. este acum studentă la Agronomie, în Cluj-Napoca. În acelaşi timp, a finalizat cu succes un curs de calificare ca ospătar. Pentru a se întreţine, tânăra munceşte ori de câte ori timpul îi permite. Tânăra a venit la centrul de zi când era elevă în clasa a XII-a, pentru consiliere profesională. Avea rezultate școlare bune, propunându-şi să susțină, cu bine, bacalaureatul. Provine dintr-o familie în care singurele venituri erau pensiile părinților.
Loc de muncă la o firmă de catering din Cluj: I.L. lucrează acum ca bucătar la o firmă de catering de prestigiu din Cluj-Napoca. Tânăra a primit o ofertă de muncă pentru că avea aptitudinile şi calificarea necesară datorită cursului recomandat de psihologii centrului de zi. Adolescenta provine din mediul rural, dintr-o familie fără venit stabil, care se confruntă cu probleme financiare şi care nu-i putea asigura condiţiile necesare pentru a se dezvolta.