Fundația Serviciilor Sociale Bethany Iași, organizaţie non-guvernamentală ce dezvoltă de peste 25 de ani programe pentru ajutorarea familiilor și copiilor în dificultate, prezintă bilanțul pentru 2020 și anunță care sunt planurile pentru 2021.
Astfel, Fundația s-a adaptat anul precedent la condițiile generate de contextul pandemic și a creat proiecte noi prin intermediul cărora a oferit suport. În total, anul precedent au primit sprijin peste 2.000 de copii și familii aflate în dificultate.
Educație pentru copiii din medii vulnerabile din România
În 2020, educația a rămas o prioritate pentru Fundația Bethany, care, prin intermediul programelor de tip „Școală după Școală”, a oferit suport pentru aproximativ 200 de copii din medii defavorizate, care se află în risc de abandon școlar. Aceștia provin din trei centre educaționale din orașul Târgu Frumos și comunele Liteni și Vlădeni din județul Iași și au beneficiat anul precedent de suport educațional și alimente.
În aceeași perioadă, 44 de elevi de liceu din mediul rural au fost incluși în programul START și au beneficiat de burse educaționale prin intermediul cărora își pot continua studiile liceale. În egală măsură, aceștia au avut parte și de activități de dezvoltare personală și profesională, care să-i sprijine în formarea lor ca viitori adulți.
Programe pentru integrare socială adresate copiilor din medii vulnerabile
Pe lângă programele axate pe educație, Fundația Bethany oferă suport și copiilor cu dizabilități, astfel că are un Centru de Zi deschis în Municipiul Iași. Prin intermediul acestuia copii cu dizabilități care provin din familii vulnerabile primesc o șansă la integrare socio-educațională. Aceștia dispun de terapii individuale sau de grup în triada copil-părinte-terapeut. Totodată, are parte de suport întreaga familie prin servicii de consiliere psiho-socială pentru frații și părinții copiilor. Anul trecut, 42 de copii au fost sprijiniți în cadrul centrului prin sesiuni de terapie, care au fost ținute online sau prin interacțiune directă.
Părinții și cadrele didactice, actori importanți ai programelor fundației, au beneficiat, de asemenea, de programe adaptate nevoilor lor. 80 de părinți au beneficiat de consiliere și educație parentală, iar peste 100 de cadre didactice au fost sprijinite prin sesiuni de învățare și cursuri dedicate în așa fel încât să își îmbunătățească competențele de lucru cu copii din categorii sociale vulnerabile.
Fundația Bethany s-a adaptat contextului pandemic și a creat programe noi
Adaptarea Fundației Bethany la criza pandemică și la contextul social creat de aceasta în 2020 a dus la inițierea unor noi acțiuni și proiecte, cu scopul de a-i ajuta pe beneficiari să depășească efectele negative resimțite. Astfel, a fost lansat Fondul de Urgență prin intermediul căruia Fundația a sprijinit 447 de copii și părinți care s-au confruntat cu situații de criză în starea de urgență. Aceștia au primit hrană și produse de igienă de maximă necesitate.
Criza medicală a restrâns și accesul la educație pentru elevi din medii defavorizate. Astfel, pentru a reduce efectele educaționale și psihologice negative ale pandemiei, Bethany a inițiat prima ediție a Școlii de sub Copac, un program prin care 120 de copii de nivel primar și gimnazial din Liteni, Broșteni și Vâlcele, din județul Iași, au participat pe timpul verii la activități educaționale și recreative, desfășurate în curtea școlii.
În aceeași perioadă, proiectul MicroDUȘ, inițiat împreună cu Asociația Zi de Bine, condusă de Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, a tras un semnal de alarmă în privința igienei și condițiilor dificile în care trăiește aproximativ 30% din populația rezidentă a României, care nu are locuințele conectate la sistemul public de apă. Peste 500 de copii din mediul rural au avut parte de o experiență inedită în cadrul Caravanei MicroDUȘ și au învățat, alături de medici voluntari, principii de bază pentru menținerea sănătății.
Criza epidemiologică a determinat ca inclusiv proiectul „Fii un altfel de Moș Crăciun”, un proiect de tradiție al Fundației Bethany, să ia o nouă formă. „Fii un altfel de Moș Crăciun în 2020!” a oferit șansa unui număr de peste 500 de copii din județul Iași să se bucure de cadouri pregătite de donatori proveniți din companii private și din mai multe orașe ale țării. Totodată, prin intermediul proiectului au fost mobilizați peste 130.000 de lei pentru programul „Școală după Școală” prin intermediul căruia 104 de copii vulnerabili vor primi și anul acesta sprijin la teme, rechizite, materiale educaționale și o masă caldă în fiecare zi de școală.
2021 – un an dedicat educației și continuării programelor inițiate în contextul crizei pandemice
În 2021, Fundația își propune să continue programele educaționale și terapeutice adresate copiilor și familiilor vulnerabile și planifică extinderea anumitor servicii. În desfășurarea programelor sale, Fundația Bethany este sprijinită de parteneri care cred în importanța educației și a șanselor egale pentru fiecare copil. Anul acesta, Fundației Bethany s-au alăturat Raiffeisen Bank România și Mastercard cu o sponsorizare de 50.000 Euro provenită în urma unei campanii ample de susținere a unei serii de proiecte locale din Cluj, Iași și Timișoara, derulată în perioada Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă 2020.
Ca urmare a acestui sprijin semnificativ, Fundația va continua activitățile zilnice de educație remedială pentru peste 100 de copii din comunele ieșene Vlădeni și Belcești prin programul „Școală după Școală”.
Același program asigură o șansă la educație și pentru 40 de copii cu risc major de abandon școlar din Târgu Frumos. Mai mult, serviciile integrate de recuperare pentru copiii cu dizabilități din Iași au fost extinse și la Centrul de Zi din Târgu Frumos de la începutul acestui an, cu sprijinul financiar al Amazon Development Center Romania, care susține de mai bine de 3 ani programele educaționale pentru copiii din această comunitate.
Totodată, pe baza experienței pozitive din vara anului 2020, Bethany va continua proiectul „Școala de sub Copac”, ducându-l în și mai multe comunități rurale, unde copiii se află în risc de a abandona școala ori au acces redus la oportunități extracurriculare.
O altă inițiativă ce a luat naștere în contextul epidemiologic și care va continua este Caravana MicroDUȘ. Bethany vizează extinderea proiectului și vrea să ajungă la peste 1.000 de copii din comunități vulnerabile la nivelul județelor Iași, Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani, proiectul fiind susținut financiar de compania privată BearingPoint.
Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu peste 25 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității. Detalii complete pot fi consultate pe site-ul Bethany sau pe pagina de Facebook.