Fundația Autonom aniversează 10 ani de când este alături de comunitățile din care face parte și se implică constant în proiecte cu impact direct în educația copiilor. Aceasta a luat naștere dintr-un sentiment al responsabilității față de comunitate și din dorința de a oferi un mediu în care angajații Autonom să devină vectori ai schimbărilor în educația comunităților din jurul lor. În cei 10 ani, Fundația Autonom s-a implicat în peste 750 de proiecte educaționale realizate de voluntarii Autonom, în toate comunitățile din țară și de care au beneficiat peste 15.000 de copii și tineri.
Marius Ștefan, CEO Autonom: „Punerea educației și a comunităților în centrul activităților pe care le desfășurăm a fost întotdeauna în ADN-ul nostru și al echipei Autonom. Fundația Autonom marchează aniversarea a 10 ani de activitate în care a contribuit la construirea de caractere și la dezvoltarea unor adulți cu valori și principii puternice prin sprijinirea proiectelor dedicate dezvoltării copiilor și a sistemului educațional. Suntem încântați să sprijinim astfel de programe, deoarece investițiile în educație sunt cele care dau cel mai mare randament pe termen lung și reprezintă modalitatea prin care avem impact asupra viitorul societății noastre.”
Printre proiectele dezvoltate de Fundația Autonom se regăsesc: activități de tip after-school, modernizarea claselor și a laboratoarelor din școli și grădinițe, donarea de rechizite, echipare școli și grădinițe, donare de cărți pentru dezvoltarea și diversificarea bibliotecilor școlare, donare de îmbrăcăminte și încălțăminte, acordarea de burse, susținerea activităților extrașcolare, recreative, tabere și excursii, cluburi susținute, cursuri de mentorat și formare, workshop-uri de educație financiară și rutieră și multe altele.
În anul 2021, a luat naștere programul “Devino AutonOM”. În cadrul acestuia, voluntarii se duc în școli din mediul urban și rural și înlocuiesc orele de diriginție cu discuții legate de valori, implicare, voluntariat, educație financiară, pasiuni, importanța lecturii, gestionarea sentimentelor, sustenabilitate și multe alte subiecte. Programul pilot a ajuns până în acest moment la 241 de elevi din 8 clase și a fost implementat de 50 de autonomi din toată țara, în perioada noiembrie 2021- martie 2022 și își propune să devină un program național de educație non-formală pentru tinerii de pretutindeni.
Cătălina Nicola, Director Fundația Autonom: „În cei 10 ani, am dovedit că scopurile înființării Fundației Autonom – acela de a contribui la dezvoltarea educației și acela de deveni voluntari în comunitățile în care suntem prezenți – sunt, într-adevăr, cele care ne definesc și împlinesc. Ne-am bucurat să contribuim la formarea noilor generații, dând mai departe din cunoștințele și din resursele noastre. Le mulțumim tuturor „autonomilor” pentru implicarea, dedicarea și perseverența de care dau dovadă în fiecare proiect, partenerilor pentru că ne-au fost alături și tuturor elevilor pentru că ne-au primit în lumea lor.”
De asemenea, în această toamnă a fost lansată și inițiativa Abonamentul de Fapte Bune, pentru a construi un cadru de implicare constantă pentru cei care își doresc să se alăture și să influențeze viitorul copiilor, prin eforturi mici, dar recurente, donând lunar către Fundația Autonom. Educația este esențială pentru dezvoltarea unui ecosistem sănătos, bazat pe valori și reprezintă drumul cel mai scurt către lumea mare, din care copii pot să aleagă cum pot să se dezvolte pe viitor și să aibă acces la resursele necesare dezvoltării lor. Mai multe informații despre modalități de implicare recurentă se găsesc aici: https://fundatia.autonom.ro/abonament-de-fapte-bune/.