În perioada 20 octombrie 2021 – 31 ianuarie 2022, 45 de entități (ONG-uri, grădinițe, școli, licee și universități) au răspuns la call-ul inițiat de Fundația Auchan propunând proiecte care să sprijine alimentația sănătoasă, cu prioritate pentru categoriile defavorizate. În urma etapei de jurizare, au fost desemnate 3 proiecte câștigătoare propuse de: Asociația Ana și Copiii, Asociația de Ajutor Amurtel și Fundația FARA. Acestea urmează să beneficieze de un grant total de 112.500 de euro. De asemenea, proiectele vor fi susținute și acompaniate în implementare de către angajații Auchan Retail România, în calitate de voluntari, prin intermediul Programului de Sustenabilitate Personală.
Proiectul inițiat de Asociația Ana și Copiii presupune dotarea noului centru educațional din București al asociației cu echipamente de bucătărie necesare pregătirii de mese calde zilnice pentru cei 100 de beneficiari ai acestuia, respectiv copii proveniți din familii defavorizate din București și Ilfov. Mâncarea pusă la dispoziția copiilor de către Asociația Ana și Copiii este de cele mai multe ori singura masă a zilei de care aceștia au parte, iar utilarea noului centru va crește capacitatea de porții oferite. De asemenea, părinții copiilor vor beneficia de educație nutrițională.
De altfel, în urma votului acordat de către angajații Auchan, inițiativa propusă de Asociația Ana și Copiii va reprezenta România la finala internațională a competiției, unde poate obține un extra grant pentru dezvoltarea proiectului în următorii ani.
A doua inițiativă selectată aparține Asociației de Ajutor Amurtel, respectiv proiectul Școala din Livadă, ce presupune conectarea unei comunități urbane din București și a unei comunități rurale din Buzău prin activități practice și educaționale, desfășurate în natură, cu scopul de a construi obiceiuri sănătoase și de a oferi o abordare holistică între corp, minte, spirit, mediu și comunitate. Prin intermediul acesteia, vor fi organizate tabere în care 60 de copii, părinți și profesori din București și Buzău vor învăța importanța alimentației și a unei diete sănătoase, a conectării cu natura și mediul înconjurător, dar și cum să devină consumatori responsabili. Beneficiarii vor deveni ambasadori și vor promova inițiativa mai departe în cadrul comunității din care provin.
Nu în ultimul rând, inițiativa propusă de Fundația FARA își propune să reducă inegalitățile sociale și marginalizarea copiilor și tinerilor vulnerabili, cu dizabilități și nu numai, care provin din centrele pe care le administrează, dar și a unui număr de familii cu venituri restrânse, prin implicarea acestora în cultivarea unor grădini de legume, sere și a unei livezi. Prin acest proiect, va fi oferit tot suportul logistic necesar activităților agricole, pentru a maximiza beneficiile producției și consumul de alimente sănătoase. Totodată, Fundația FARA va organiza workshop-uri menite să dezvolte abilitățile beneficiarilor privind practicile de recoltare și utilizare sustenabilă a resurselor.
Angajații Auchan Retail România urmează să contribuie la implementarea programelor câștigătoare prin Programul de Sustenabilitate Personală, care oferă tuturor celor peste 8000 de angajați ai companiei posibilitatea de a se implica activ în diverse acțiuni de sustenabilitate și responsabilitate socială.
„A fost o bucurie să vedem un interes crescut din partea mediului educațional și nonguvernamental pentru acest call de proiecte, implementat pentru prima dată în Auchan România și le mulțumim tuturor celor care au răspuns apelului nostru. Tipologia proiectelor înscrise și numărul acestora ne demonstrează încă o dată nevoia creării unei educații nutriționale și a unui acces cât mai larg la o alimentație sănătoasă. Suntem onorați că Auchan va putea contribui activ la dezvoltarea acestora – atât financiar, cât și prin resurse umane, prin intermediul echipelor noastre care sunt încântate să ia parte la implementarea proiectelor câștigătoare”, a declarat Corina Dospinoiu, Responsabil CSR Auchan Retail România.
Fundația Auchan promovează accesul la hrană bună și sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun și sănătos, păstrarea identității și a tradițiilor culinare și interacțiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurității alimentare urmărește asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate și în cantități suficiente pentru persoanele aflate în situații vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentație sănătoasă colaborând și sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.