Matthew Perry
Editura NEMIRA
Friends este serialul cu milioane de urmăritori din întreaga lume, iar Chandler este personajul care a adus zâmbete în viață mult fani ai serialului.
Friends, iubiri și marele lucru teribil este un memoir în care Matthew Perry vorbește deschis despre viața lui. Este prezentată copilăria sa, cu drama a despărțirii părinților, dar și cu impactul pe care l-a avut asupra sa faptul că mama lui cucerea privirile tuturor atunci când intra într-o cameră, dar, din cauza jobului său, avea prea puțin timp pentru copil și le acorda mai multă atenție celorlalți. De mic, Matthew a început să caute să câștige atenția celor din jur, prin a fi amuzant (și nu numai).
Tatăl lui (membru al unei formații) l-a părăsit și a plecat să găsească succesul în cinematografie în America. Matthew a rămas în Canada, alături de mama sa, zburând des (și singur) cu avionul între părinți, între Canada și SUA. Însă Matthew a descoperit curând că are talent la teatru, astfel încât, ținând cont și de problemele pe care le avea la școală, s-a concentrat mai mult pe această zonă, ajungând ca în adolescență să plece și el în SUA căutând faima și pe tatăl său. Asta după ce ajunsese un bun jucător de tenis în Canada.
Volumul arată și cum a ajuns Matthew Perry să îl interpreteze pe Chandler din Friends (și cum era cât pe ce să rateze acest rol). Arată și cât s-a chinuit să joace în diverse filme și seriale, în paralel cu dependența de băutură și droguri.
Relatarea întâmplărilor este făcută de Matthew Perry cel de 53 de ani, care a mers de 15 ori în centre de dezintoxicare și tratament, care a cheltuit milioane de dolari în aceste centre și la terapie, care era cât pe ce să moară și care nu a reușit să aibă o relație cu o femeie – părăsind-o și pe Julia Roberts, pentru care nu considera că este suficient de bun, dar mărturisind că iese mereu din relații de frică să nu fie din nou abandonat, reluând astfel tiparul din copilărie când mama lui îl ignora. (Sigur, toate interpretările comportamentelor pe care le avut de-a lungul timpului sunt rezultatul terapiei și nu modul în care vedea Matthew lucrurile în momentul în care acestea aveau loc).
Cartea poate fi citită din mai multe perspective: pentru a cunoaște mai bine un actor faimos, pentru a vedea cum este omul Matthew Perry, dincolo de imaginea cu care este asociat și de personajul Chandler din serialul Friends. Volumul arată și că ajungi să ai succes dacă ai talent și dacă muncești foarte mult. Matthew Perry s-a implicat de mic în teatru, iar apoi, în SUA, a jucat în nenumărate filme/seriale fără succes. Mai important, a dat numeroase probe fără a câștiga, iar la multe probe nu a ajuns din cauza dependenței sale.
Volumul devine și lecție de viață pentru cei care vor să vadă cum a început dependența lui Matthew Perry și, mai ales, cum a evoluat aceasta, ce ar fi putut face să nu ajungă astfel. Unul dintre personajele prezente în carte spune că pur și simplu între o zi a decis că nu va mai bea și asta a fost tot.
Relația lui Matthew Perry și impactul modului în care s-au purtat părinții lui cu el și între ei poate fi de asemenea o lecție de viață pentru unii dintre cititori care, poate, vor regăsi aspecte comune și vor putea să înțeleagă mai bine anumite comportamente personale, ori vor descoperi în carte situații prin care au trecut prieteni de-ai lor pe care poate îi vor putea înțelege mai bine.
În sfârșit, cu intenție sau nu, cartea arată și faptul că nu e ușor să ajungi în top, să obții ceea ce ai dorit – în cazul lui Matthew Perry, faimă și bani – și apoi să rămâi acolo, în vârf, rezistând tentațiilor, păstrându-ți esența, și gestionând în același timp diverse conflicte cu alte persoane de același nivel sau superioare ție în domeniu. (da, e un conflict cu Keanu Reeves)
Friends, iubiri și marele lucru teribil este o carte care se citește ușor și care are deja numeroși fani; este o carte scrisă cu sinceritate (dependența este prezentată ca boală și sunt arătate din plin consecințele negative), un dialog deschis între Matthew Perry și fanii săi, un volum chiar cathartic s-ar putea spune. Pentru fanii Friends va fi cu siguranță o lectură interesantă, la fel cum va deveni și pentru cei care vor să descopere omul Matthew Perry, cu bune și cu rele, cu succes și cu muncă, cu probleme, cu angoase, și cu marele lucru teribil care i-a marcat viața și continuă să îl influențeze. De menționat e și că dincolo de toate problemele prezentate în carte, există și umor, dar și optimism, speranță.
„Bună, mă numesc Matthew, deși e posibil să mă știi după alt nume. Prietenii îmi spun Matty. Și ar cam trebui să fiu mort.” Restul e… memoir. De citit.