Albert G. Mackey
Editura Herald
Un alt volum extrem de interesant aparut in colectia “Mistere dezvaluite” este cel dedicat Francmasoneriei, scris de Albert Mackey ( 1807-1881). Se impune, poate, ca inainte de prezentarea cartii sa facem o precizare: autorul s-a nascut in Charleston, in Carolina de Sud si a fost initiat in loja Saint Andrew’ s nr. 10. El a inceput sa studieze medicina, dar a abandonat-o in favoarea masoneriei ajungand chiar sa fie considerat cel mai informat mason din America. Avem asadar parte de o carte aparuta pentru prima oara in 1869, foarte bine documentata, scrisa de bun cunoscator al masonilor si al Francmasoneriei. Pe alocuri acest lucru este extrem de vizibil – in numeroasele trimiteri facute, in explicatiile oferite si chiar in limbajul utilizat.
Albert G. Mackey ne invita sa aflam mai multe despre Francmasonerie, cea care este “,o stiinta a moralitatii, ascunsa sub valul alegoriei si ilustrata prin simboluri.” (p.9) Dupa cum mentioneaza si titlul, lucrarea este alcatuita din trei parti care se concentreaza asupra istoriei, simbolismului si filosofiei Francmasoneriei.
Istoria face trimitere la perioade foarte vechi, legand Francmasoneria de noachiti (urmasii lui Noe), amintind despre numeroase idei cu privire la origini, prezentand francmasoneria pura si francmasoneria falsa, ajungand apoi la un moment important – va spunem doar ca este vorba despre Ierusalim si implica un templu.
,,Daca reconstituim evolutia Francmasoneriei, o gasim atat de strans legata de istoria filosofiei, religiei si artei in toate epocile lumii, incat este evident ca nici un mason nu se poate astepta sa inteleaga pe deplin natura institutiei, sau sa-i aprecieze caracterul, daca nu-i studiaza cu atentie analele si nu se familiarizeaza cu faptele istoriei, carora ea le da si de la care primeste influente.” (pp. 46-47)
Partea dedicata simbolismului este una interesanta si cuprinzatoare, trecand in revista numeroasele simboluri ale Francmasoneriei si semnificatia lor pentru membri.
In sfarsit, partea dedicata folosofiei Masoneriei desavarseste volumul subliniind inca o data elementele importante ale acesteia. Se aminteste convingerea ca sufletul omului este inrudit cu Sufletul Etern, se prezinta relatia cu Divinitatea si sunt amintite si convingerile de baza.
“… prin logica filosofiei sale, nu mai putin decat prin inspiratia data de credinta sa, Masoneria s-a simtit datoare sa lupte pentru libertatea constiintei, pentru libertatea intelectului si pentru dreptul tuturor oamenilor de a sta drept, neconstransi si fara frica, egali in fata lui Dumnezeu si a legii, fiecare respectand drepturile confratilor sai.” (p. 147)
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}