Experți români din țară și din străinătate propun 60 de soluții concrete în 12 domenii pentru dezvoltarea României
Joi, 17 octombrie 2015 şi vineri, 18 decembrie 2015, Fundația CAESAR organizează Forumul ROMÂNIA în 3D. Evenimentul se va desfășura la Sheraton Bucharest Hotel.
Forumul „România în 3D” este cel mai important proiect al Fundației CAESAR în anul 2015. Deși există nenumărate idei și proiecte remarcabile în spațiul românesc, lipsește încă o viziune integrată, coerentă și completă pentru dezvoltarea României.
Pe parcursul celor două zile, participanții se vor reuni în cadrul a 12 grupuri de expertiză, acoperind principalele domenii pentru dezvoltarea României. Printre participanţii la Forum se numără lideri din mediul public, privat și neguveramental/non-profit, membri ai corpului diplomatic, profesori, antreprenori, jurnaliști şi membri CAESAR din întreaga lume.
Cele 12 grupuri de expertiză acoperă următoarele domenii: Administrație publică; Antreprenoriat și tehnologia informației; Cultură; Dezvoltare urbană și regională; Economie și finanțe – inclusiv agricultură, industrie, comerț, turism; Educație, tineret și sport; Energie și mediu; Justiție și afaceri interne; Lucrări publice și transporturi; Muncă, protecție socială și incluziune; Relații internaționale și securitate națională; Sănătate.
Obiectivele principale ale Forumului acoperă trei elemente și constă în:
Comunitate – reunirea unui grup de peste 300 de specialiști formați atât în țară, cât și în străinătate, cu experiență și competențe dobândite la cel mai înalt nivel;
Impact– definirea și promovarea în spațiul public a Programului România în 3D ca posibil proiect de țară, cu obiective, soluții și pachete complete de politici publice în cele 12 domenii;
Acțiune – promovarea în spațiul public a soluțiilor identificate și asumarea punerii lor în practică de către decidenții din mediul public, privat și neguvernamental.
Obiectivul specific al acestor întâlniri este definirea unei noi viziuni pentru dezvoltarea României pe termen mediu și lung, bazată pe soluții asumate de către vectori de influență din toate domeniile.
„Forumul CAESAR și acest tip de evenimente contribuie la reorientarea dezbaterilor publice spre teme de substanță, într-un dialog vital pentru dezvoltarea României. În perspectiva anului 2016, este important ca asemenea schimburi de idei să aibă loc acum, iar soluțiile propuse trebuie să fie apoi asumate public, în consens, de către cei care vor să ne reprezinte”, consideră Sebastian Burduja, Preşedintele Fundaţiei CAESAR. La rândul său, Dan Nechita, Director General al Fundației CAESAR, apreciază că România nu are nevoie de o nouă clasă politică, ci are nevoie de un alt fel de clasă politică. „Este vorba de o clasă politică cu lideri responsabili, care acţionează în interesul ţării şi care iau decizii pe baza unor soluţii concrete validate, în primă instanţă, de către experţi. Forumul CAESAR România în 3D oferă un cadru în care aceste soluţii să fie conturate — un prim pas pentru construcţia țării în 3D: dezvoltată, democratică şi demnă”.
În cadrul Forumului va fi lansat volumul România în 3D. Acesta constă într-o analiză complexă a dinamicii societale, precum şi instituţionale. Este nevoie de expertiză interdisciplinară pentru a putea contura traiectorii responsabile de dezvoltare durabilă, sustenabilă şi echitabilă, adaptate contextului local, naţional şi european.
Agenda integrală a Forumului România în 3D, precum şi mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile pe pagina web www.forumulcaesar.ro.
Cu o rețea de peste 3.000 de experți din țară și de peste hotare, Fundația CAESAR oferă un cadru de dialog echidistant și credibil, bazat pe forța ideilor, pe viabilitatea soluțiilor globale în contextul românesc actual, precum și pe necesitatea de a coagula factorii de decizie preocupați de viitorul României în jurul unor priorități strategice.
Parteneri: Erste Asset Management, Sheraton Bucharest Hotel, Pfizer, British Council, Compania Transilvăneană de Tipar, Perso.ro.
Susţinem şi ne susţin: Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Gea Strategy & Consulting, Societatea Academică Română (SAR), România Curată (ARC), Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România (APUR), Facultatea de Urbanism, China Radio Internaţional, Revista ARTA, Modernism, Camera de Comerţ şi Industrie Franco-Română, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Israeliană, Asociaţia Română pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia Română de Sănătate Publică şi Management Sanitar, World Class, Asociaţia Pro Democraţia, Institutul pentru Democraţie Participativă Euro Qvorum (QVORUM), ABC Juridic.