Venituri din activitati independente in anul 2016? Acestea trebuie declarate la ANAF, conform prevederilor legale, prin completarea formularului 200. Depunerea declaratiei 200 este posibila pana la data de 25 mai 2017 (daca nu este depusa la timp, exista amenzi / penalitati).
Formularul 200 se va completa de catre diverse categorii de contribuabili, de exemplu de catre cei care au obtinut venituri din cedarea folosintei bunurilor, din activitati pe website-uri licentiate de jocuri de noroc sau prin tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti. Atentie, daca ati inregistrat contractul de inchiriere proprietate la ANAF si ati platit impozitul nu inseamna ca nu mai trebuie sa depuneti si declaratia 200 – aceasta se completeaza si depune obligatoriu, avand rolul de sintetizare / eventuala recalculare a impozitului.
O alta precizare importanta: daca ati avut pierderi totale anuale pe piata de capital, deci nu trebuie sa platiti impozit, trebuie oricum sa completati si sa depuneti formularul 200. In orice situatie, ANAF proceseaza datele si emite ulterior o decizie de impunere (ce poate insemna sau nu o plata necesara).
Formularul 200 permite si o donatie fara costuri: redirectionarea a 2% din impozitul datorat statului, catre un ONG – o fundatie sau o asociatie, oricare, atat timp cat este legal constituita in Romania. Practic, ajutati societatea civila, adica societatea in sine. Puteti spriini un ONG care finanteaza mai departe renovarea unui spital sau a unei gradinite. Puteti sprijini un ONG ce lupta pentru protectia animalelor sau a mediului inconjurator sau, de ce nu, un ONG implicat in teme politice si administrative, in beneficiul democratiei.
Multe fundatii si asociatii permit pe website-ul propriu descacarea formularului 200 deja completat cu datele lor. Astfel, este si mai simplu pentru contribuabil sa se asigure ca acei 2% nu raman la stat, ci se intorc cu adevarat catre societate. Iata exemplul Fundatiei Refresh, care permite de pe fundatia.eu descarcarea atat a formularului 200, cat si a formularului 230 (acesta din urma destinat celor cu venituri din salarii, care vor sa redirectioneze 2% din impozitul deja platit catre stat). Fundatia Refresh este activa in probleme sociale, in special legate de ajutor oferit familiilor foarte sarace, cu copii, din diverse localitati din tara.