Salatele au devenit de-a lungul timpului unele dintre cele mai versatile și sănătoase preparate culinare, iar sezonul cald este cel mai potrivit pentru a le consuma, datorită varietății mari de legume proaspete care asigură ingredientele lor de bază. Potrivit foodpanda, cea mai mare platformă de food ordering din România, în topul celor mai comandate salate de către utilizatorii foodpanda în ultimul an se află salata Caesar, salata grecească, cea cu ton, urmate de salata tabbouleh și cea mediteraneană.
În continuare, foodpanda îți prezintă 10 rețete de salată din jurul lumii care au intrat rapid în preferințele gurmanzilor din România.
Salata Caesar se află cu siguranță printre cele mai faimoase preparate culinare din întrega lume, ale cărei ingrediente simple: salată verde, piept de pui, roșii, crutoane, parmezan și dressing Caesar, fascinează publicul și astăzi. Deși foarte mulți sunt tentați să asocieze numele său cu cel al împăratului roman, se pare că aceasta poartă numele celui care a inventat-o în restaurantul său din Mexic, Caesar Cardini, un american de origine italiană. O poți comanda de la restaurantul l`Ladrino din București.
Originară din Nisa, Franța, salata Nicoise păstrează specificul mediteranean al locului în care a fost creată, îmbinând legumele proaspete precum salata mixtă, roșiile, fasolea verde, ceapa roșie și măslinele cu peștele – ton și anșoa – și ou fiert. Dacă ești din Brașov o poți savura de la restaurantul Crouton.
Specifică bucătăriei libaneze, salata Tabbouleh este alegerea perfectă pentru o zi toridă de vară, datorită ingredientelor sale: pătrunjel din abundență, roșii, lămâie, mentă, ceapă, grâu zdrobit și ulei de măsline. O poți servi ca gustare, dar și ca garnitură de la restaurantul Karamna din București.
Salata Cobb este una dintre cele mai cunoscute salate americane, care aduce împreună un mix savuros de ingrediente precum bacon prăjit, pui, avocado, salată, ou fiert, roșii cherry, gorgonzola și valeriană. Se spune că rețeta ei a fost inventată în anii `30 la Hollywood, în restaurantul Brown Derby. O poți comanda cu încredere de la restaurantul Grande din Cluj.
O altă rețetă de salată din bucătăria americană este salata Waldorf care se pare că ar fi fost creată la sfârșitul secolului al XIX-lea în New York, de către bucătarul Oscar Tschirky, în hotelul Waldorf, cu ocazia unui bal. În prezent, există mai multe versiuni ale rețetei de salata Waldorf, însă o poți încerca pe cea a restaurantului Trattoria Planet din București, cu piept de pui, mix salată, morcov, castravete, roșii cherry, iaurt, nucă, miere și stafide.
Salata Ezme este un preparat specific bucătăriei turcești pregătită cu roșii proaspete, ceapă și pătrunjel, tocate foarte mărunt, proces ce îi potențează și mai mult aroma. De altfel, ezme înseamnă zdrobit în limba turcă. O poți servi atât simplă, cât și ca fel principal alături de o lipie, de la restaurantul Bosfor din Constanța.
Cu ingrediente puține, dar foarte savuroase, salata Caprese este un preparat vedetă al bucătăriei italienești, împrumutând numele insulei în care a fost inventată, Capri. Roșiile, mozzarella proaspătă, oregano și uleiul de măsline sunt ingredientele ce compun salata, oferindu-i acea savoare mediteraneană. Dacă ești din Pitești, o poți comanda de la restaurantul Garden Pub.
Cu o istorie destul de misterioasă, salata de boeuf este un preparat îndrăgit de generații întregi. Aceasta a fost inventată de bucătarul belgian Lucien Olivier, care în a doua jumătate a secolului al XIX-lea se afla în poziția de chef al Hotelului Hermitage din Moscova. Se pare că rețeta originală cuprindea o selecție rafinată de ingrediente precum vânat, caviar, crabi sau prepelițe, însă acesta nu a dezvăluit-o niciodată. Poți comanda celebra salată, însă cu ingredientele pe care le cunoaștem astăzi: pulpă de vită, cartofi, morcovi, mazăre, gogoșari și castraveți în oțet și maioneză de la restaurantul La Mama Ateneu din București.
Salata grecească păstrează cu siguranță cel mai bine gustul verii datorită amestecului de legume proaspete – roșii, castraveți, ardei verde, ceapă – cu brânză feta și măsline kalamon. Rețeta simplă și delicioasă o poți comanda de la restaurantul Souvlaki Bar din Constanța.
Cunoscută și sub denumirea de salata Șopska, salata bulgărească este destul de asemenătoare celei grecești din prisma legumelor, însă se caracterizează prin adaosul de șuncă presată și ou fiert tare. O poți încerca de la restaurantul Casa David din Timișoara.