Jucatori mondiali de top in servicii legale s-au aglomerat pe piata romaneasca in ultimii ani, iar stirile despre noile sosiri nu inceteaza. Printre firmele care si-au anuntat recent sosirea sunt DLA Piper, una dintre cele mai mari firme de avocatura din SUA si White&Case, un jucator top-ten mondial. Bucharest Lawyer, suplimentul revistei Business Review, analizeaza in cel mai recent numar impactul noilor intrari asupra ierarhiilor din piata locala. Ce va face sosirea lor pe piata locala este partial evident, dar in oarecare masura imposibil de spus. Un lucru este sigur: nu va agita lucrurile semnificativ printre jucatorii importanti de pe piata.
Firme cu prezenta indelungata pe piata, precum Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), spun ca piata de servicii de avocatura este departe de a fi dominata prea curand de firme straine, asa cum s-a intamplat in celelalte industrii.
“Firmele straine de avocatura inca au o parte destul de limitata din piata de avocatura romaneasca. Nu exista cercetari statistice care sa estimeze impartirea pietei. Totusi, cred ca firmele de avocatura detinute de straini nu controleaza mai mult de 10 – 15 procente din piata serviciilor de avocatura pentru afaceri. Daca luam in considerare piata juridica in ansamblu (incluzand litigiile si toate problemele juridice domestice si civile) cotele firmelor straine vor scadea semnificativ”, spune Manuela Nestor, Managing Partner la NNDKP.
“Cred ca in urmatorii cinci ani numarul si proportia firmelor internationale de avocatura va fi semnificativ mai ridicata decat astazi. Firme intrenationale precum Clifford Chance aduc cu ele expertiza valoroasa si know-how, care vor fi din ce in ce mai cerute in tranzactiile care vor deveni mai complexe”, spune Nadia Badea, Partner si sef al real estate si practica M&A la Badea Clifford Chance.
“In cativa ani vom privi la o harta mai echilibrata: pana acum harta este dominata de jucatori locali. Vom vedea insa mai multe firme internationale pe piata, fie direct ori in asociere cu firme deja deschise. Deoarece mediul de afaceri se schimba ne asteptam ca oamenii de afaceri sa caute servicii mai sofisticate, ceea ce numai o firma internationala de avocatura poate sa ofere”, spun reprezentanti ai Salans Romania.
In ciuda competitiei puternice, firmele care deja opereaza in Romania sunt sigure de pozitia lor.
“Nu cred ca exista competitie intre firmele intrenationale si locale de avocatura. Fiecare jucator important de pe piata juridica romaneasca – fie strain sau local – are un target specific, un anumit segment de consumatori caruia i se adreseaza”, spune Dragos Visan, Managing Partner la firma de avocatura Balms & Asociatii.
Desi cotele de piata ale jucatorilor straini pot creste usor in scurt timp, o crestere mai semnificativa este asteptata datorita influxului permanent de capital strain, spune Nestor. Pana la sfarsitul anului viitor se estimeaza ca alti doi sau trei jucatori mondiali isi vor stabili prezenta in Romania.
“In ultimii cativa ani, veniturile de pe piata de servicii de avocatura aproape s-au dublat. Pe termen mediu tendinta va continua, dar in viitor, o data cu intrarea firmelor internationale de avocatura lucrurile se vor stabiliza. Ca orice rata, piata juridica se va dezvolta proportional cu investitiile: daca rata investitiilor creste, piata serviciilor legale se va dezvolta, de asemenea”, spune Visan.
“Normal, cresterea pietei juridice trebuie sa fie in legatura cu cresterea economiei in general. Cred ca piata de servicii juridice pentru afaceri a crescut cu 15 procente in ultimii ani si va continua sa creasca chiar la cote mai ridicate”, spune Nestor.
In orice caz, jucatorii internationali care vor sa infiinteze un birou in Romania trebuie sa tina cont de segmentele pietei in mare masura neexploatate pentru a incerca sa se evite aglomerarea firmelor de avocatura in anumite locuri .
{mosloadposition user10}