pentru managementul deşeurilor din Italia
Finsiel România, filiala românească a Grupului AlmavivA, lider pe piaţa IT din Italia, a finalizat dezvoltarea sistemului de management al deşeurilor folosit la nivel naţional în Italia.
Dezvoltat în deplină concordanţă cu legislaţia italiană, sistemul respectă reglementările formulate de Agenţia Europeană de Mediu (EEA).
La sfârşitul anului 2005, APAT (Agenţia Italiană pentru Protecţia Mediului) a organizat o licitaţie publică pentru constituirea Sistemului Informatic al Cadastrului Italian pentru Deşeuri, la nivel naţional. APAT este pentru Italia organismul instituţional însărcinat prin lege cu gestionarea informaţiilor referitoare la mediu şi, în particular, cu reorganizarea Cadastrului Naţional pentru Deşeuri (Catasto Nazionale dei Rifiuti). Finsiel România împreună cu Finsiel S.p.A Italia (actualmente AlmavivA) au fost desemnaţi câştigători, fiindu-le încredinţată dezvoltarea acestui proiect.
Elementele fundamentale care au contat în alegerea soluţiei oferite de Finsiel au constat în capacitatea demonstrată de a furniza soluţii informatice de tip enterprise pentru Administraţia Publică locală şi centrală din mai multe ţări europene şi nord-africane, precum şi experienţa de peste doua decenii a Finsiel Italia în oferirea de servicii informatice către Administraţia Publică italiană.
În primul rând s-a dorit o simplificare semnificativă a procedurii de achiziţie a informaţiilor de şi dinspre administraţia publică, prin unificarea într-un singur domeniu documental şi temporal, a tuturor declaraţiilor de mediu prevăzute de normele aflate în vigoare, pentru diversele sectoare de activitate.
Sistemul informatic al Cadastrului Italian pentru Deşeuri a fost proiectat astfel încât să constituie o parte esenţială a Sistemului Informatic Naţional Italian pentru Mediu („Sistema Informativo Nazionale per l’Ambiente” – SINAnet), principala componentă de knowledge suport necesară elaborării politicilor ambientale în Italia.
El conţine o secţiune naţională gestionată de APAT şi mai multe secţiuni regionale gestionate de agenţiile regionale şi provinciale pentru protecţia mediului. Ţinând cont de exigenţele exprimate în faza de analiză a proiectului, sistemul informatic a fost proiectat astfel încât să ofere un set de soluţii, structuri şi funcţiuni, necesare atât la nivel central cât şi regional. El a fost astfel modularizat, încât prin dezvoltarea funcţionalităţilor pentru nivelul central, soluţiile să poată fi reutilizate total sau parţial, la nivel regional, fiind în acelaşi timp compatibile şi integrabile în sistemul naţional SINAnet. La baza modularizării componentelor sistemului a stat schema DPSIR (Driving forces, Pressures, States, Impacts, Responses) elaborata de EEA.
In Romania, compania dezvoltat un sistem informatic pentru cadastrul portuar si harta digitala cu componenete GIS pentru Administratia Portului Constanta precum si Sistemul Informatic de Gestiune Urbana si Administratie Publica pentru Municipiul Focsani.
Printre principalele proiecte derulate la nivel european se numara: SIAN (Sistemul Informatic Agricol National din Italia), SIDIMAR (Aplicatie de monitorizare a calitatii apei marine pe toata coasta Italiei), SIM (Sistemul Informatic Montan, Italia), EIONET (o retea colaborativa ce intermediaza relatia dintre Agentia Europeana de Mediu si un numar de peste 900 de experti din 37 de tari, ce provin din peste 300 de agentii de mediu si alte organisme din domeniu), EPER (Registrul European al Poluatorilor), OZONE (aplicatie ce ofera Agentiei Europene de Mediu posibilitatea de a monitoriza si de a identifica incidentele de poluare cu ozon la nivelul solului in intreaga Europa), WISE (Sistemul de Management al Apelor la nivel european) etc.
{mosloadposition user10}