"Suntem pregatiti sa asiguram finantarea suplimentara a sistemului 112 de îndata ce guvernul va aproba un proiect de lege în acest sens. Toate partile implicate în functionarea optima a acestui sistem depun toate eforturile pentru solutionarea acestei probleme, mai ales în conditiile în care Comisia Europeana ne-a atras deja atentia asupra unor aspecte privitoare la functionarea sa" a declarat Dan Georgescu, Presedintele ANRCTI, prezent astazi la seminarul "112 – îti salveaza viata", organizat la Palatul Parlamentului la initiativa europarlamentarului Adina Valean. Modalitatea actuala de finantare a acestui sistem nu mai corespunde nevoilor existente, cu atât mai mult cu cât sistemul necesita unele modificari menite sa asigure posibilitatea de localizare a apelantului.
Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.70/2006 privind modificarea si completarea unor acte normative din domeniul comunicatiilor electronice si serviciilor postale, care a intrat în vigoare în octombrie 2006, furnizorilor de retele publice de telefonie li s-a impus obligatia de a pune la dispozitia Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) informatii privind localizarea apelantului pentru toate apelurile de urgenta catre numarul unic 112, în masura în care acest lucru este tehnic posibil.
Prevederile legate de localizarea apelantului au fost introduse în actul normativ mentionat mai sus pentru a asigura alinierea completa a legislatiei nationale cu prevederile acquis-ului comunitar referitoare la acest subiect si Comisia Europeana monitorizeaza atent respectarea acestora. În 2007, Comisia a declansat procedura de infringement împotriva a cinci state membre – Italia, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovacia, pentru ca aceste state nu aveau înca sisteme pentru localizarea apelurilor la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.
{mosloadposition user10}