Finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2016 i-a adus față-n față pe cei mai buni debateri ai momentului într-o dezbatere academică care a fost deschisă de Ministrul Dragoș Pîslaru, alumnus al comunității de debate.
Vlad Surdea-Hernea (student al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti) și Mihai Morar (student în ultimul an la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai) au format echipa câștigătoare a trofeului Turneului Campionilor în Dezbateri 2016. Vlad a fost primul și în clasamentul individual. Premiul publicului în finală a fost câștigat de echipa Mihai Oprea – Victor Ștefan, ambii studenți ai Facultății de Drept din București.
Spectacolul de oratorie a fost deschis de Dragoș Pîslaru – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, și fost-debater. „Trecând peste aptitudinile pe care le dezvoltă, dezbaterile sunt un mod de viață. Vă încurajez în acest demers, mi se pare absolut remarcabil că ARDOR dăinuie din anii ´90. Forța stă în oamenii care au făcut diferența: cei care au condus ARDOR în ultimii 10 ani (…) și profesorii din școli și universității – oamenii care au crezut în importanța academică și educațională a dezbaterii.”
La finalul discursului său, Dragoș Pîslaru și-a reluat rolul de debater și a oferit publicului prezent la eveniment (format din 80 de studenți, instructori, profesori, reprezentanții ai susținătorilor), un discurs construit pe tipicul dezbaterilor academice. Al doilea invitat al serii a fost Florentin Țuca (managing partener Țuca Zbârcea și Asociații), susținător de tradiție al debate-ul din România.
„Sprijinim formarea unor generații de tineri care pot să gândească critic și independent și au instrumentele prin care să devină avocați vocali în apărarea drepturilor (ale lor sau ale altora). Acest lucru este cu atât mai important în contextul global de limitare a drepturilor și libertăților individuale la presiunea diverșilor factori, între care cei de natură dogmatică, joaca un rol important în România.”, a declarat Emanuel Beteringhe – președinte ARDOR.
Dezbaterea propriu-zisă s-a dus pe o temă actuală, aleasă de directorii de turneu – Șerban Pitic (antrenor al echipei naționale de liceeni a României) și David Moscovici (trainer de debate şi public speaking); tema a fost: „Partidele politice ar trebui să se organizeze pe criterii de reprezentare a unor grupuri sociale mai degrabă decât pe criterii ideologice”. Formatul ales a fost British Parliamentary, preferat la concursurile internaționale pentru studenți, ce permite simularea unui dialog guvern-opoziție.
Ambele echipe câștigătoare au făcut parte din Opoziție. De cealaltă parte a baricadei, au stat echipele „Guvernului”: Andrei Marinescu (medic rezident) și Ioana Covei (masterand în studii culturale la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti), Cătălin-Radu Barbu (licențiat în Drept) și Andrei Olaru (student în anul II la ASE).
Mai multe informații pe: www.ardor.org.ro sau pe www.campionidebate.org.
Vlad Surdea-Hernea este student al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii din Bucureşti, debater şi trainer ARDOR Muntenia, unde se ocupă de clubul Cervantes. După ce a reprezentat România la Campionatul Mondial de Dezbateri ca elev şi s-a făcut remarcat câştigând numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, printre care şi Bratislava Open, Vlad a trecut la dezbaterile de studenţi, ajungând în finala Mystery BP Open, Babes Bolyai University Pro-Am, finala de novici Bucharest Cup, fiind numit cel mai bun vorbitor la Fiat! BP 2016.
În echipă cu Vlad, Mihai Morar este student în ultimul an la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai. El este campion al Vienna Freshers 2013 (echipe şi individual), campion al Open-ului Facultăţii de Drept 2016 (echipe şi individual), campion al FIAT Debate 2016 (echipe) şi finalist la SOAS IV 2013 (Londra) şi Paris Open 2015 şi 2016. Totodată este campion naţional la echipe în 2012 şi individual în 2013 pe vremea când era în liceu.
Organizată de ARDOR și ARDOR Muntenia, ediția din acest an a Turneului Campionilor în Dezbateri a avut sprijinul British Council și OKIAN.