Peter Godfrey-Smith
Editura Herald
Una dintre cele mai provocatoare intrebari: Cum functioneaza stiinta? Iata ca un volum extrem de interesant publicat de Editura Herald aduce un pic de lumina in aceasta directie. Filosofia stiintei – O introducere critica in teoriile moderne este o lucrare de Peter Godfrey-Smith gandita pentru a fi utilizata atat de cititorul neavizat, dar dornic de cunoastere, cat si ca suport, manual de predare. Informatiile sunt prezentate mai cu seama in ordinea cronologica, iar datele sunt usor de urmarit. In plus, fiecare capitol contine recomandari de lecturi suplimentare pentru aprofundarea temelor tratate.
Cartea "se bazeaza in principal pe o serie de prelegeri sustinute la Universitatea Stanford in ultimii unsprezece ani.", dupa cum aflam din Prefata lucrarii. "Aceasta carte reprezinta o trecere in revista ce cuprinde aproape o suta de ani de argumente despre natura stiintei. Vom arunca o privire peste o suta de ani de argumente despre ce este stiinta, cum functioneaza si ce o diferentiaza de alte moduri de investigare a lumii." (p 10)
De la originea termenului de stiinta si pana la moduri de folosire a acestuia, in sens mai larg sau mai restrans, si pana la numeroase teorii, de la empirism la realismul stiintific, Bayesianism si teoriile moderne, toate sunt prezentate in carte, analizate, interpretate. Filosofia stiintei – O introducere critica in teoriile moderne se constituie asadar intr-un ghid extrem de util, o introducere cuprinzatoare, bine organizata si accesibila in filosofia stiintei. "Un text bine organizat si excelent. Stilul lui Godfrey-Smith este admirabil de clar si abordeaza probleme filosofice foarte complexe folosind foarte putini termeni tehnici" spune Ron Amundson, University of Hawaii (coperta 4).
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}