Pentru că TVR chiar şi-a propus să ofere telespectatorilor un Crăciun de basm, evident că din programul de Crăciun şi în zilele premergătoare finalului de an nu puteau lipsi filmele despre Moş Crăciun, cele dedicate copiilor, desenele animate sau comediile. Astfel, în tronsoanele special create la prânz (în jurul orei 12.00) şi după-amiază (în jurul orei 17.00), se vor regăsi titluri precum În căutarea lui Nemo (desene animate), Calea împăratului (documentar), Urmaşul lui Moş Crăciun (dramă), Crăciun furat (comedie), Expresul bulgărilor de zăpadă (comedie).
Chiar dacă principalii beneficiari ai cadourilor de sărbători sunt copii, televiziunea publică nu i-a uitat nici pe cei mari, pentru care a pregătit Joaca de-a spionii (cu Antonio Banderas, luni, 25 decembrie, de la 22.10) şi Spykids 3: Sfârşitul jocului (marţi, 26 decembrie, ora 21.15), Labirintul trecutului (cu Sharon Stone, marţi, 26 decembrie, de la ora 23.10), filmul şoc Moşul cel rău (cu Billy Bob Thornton, vineri, 29 decembrie, de la 23.10), Evelyn (cu Pierce Brosnan, sâmbătă, 30 decembrie, de la 15.20), Profeţiile omului molie (cu Richard Gere, sâmbătă, 30 decembrie, de la 21.15), filmul biografic despre sexologul Kinsey (cu Liam Neeson, sâmbătă, 30 decembrie, de la 23.20).
Vineri, 22 decembrie, ora 0.10
Film şoc – Rembrandt (REMBRANDT – Franţa, Germania, Olanda, 1999)
Cu: Klaus Maria Brandauer, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Johanna ter Steege
Regia: Charles Matton
Premiul Cesar 2000 pentru decoruri
Dramă, film biografic. Rembrandt van Rijn a cunoscut în viaţă gloria, dar şi gustul amar al indiferenţei, bogăţia, dar şi sărăcia. La începutul cariei, stilul său în pictură era în concordanţă cu gustul publicului. De aceea, când soseşte la Amsterdam este în plină glorie. Se căsătoreşte cu frumoasa Saskia, dar după numai zece ani, aceasta moare. Nu a făcut niciodată compromisuri! Când gustul publicului s-a schimbat, fiind la modă pictura lejeră, colorată, el continuă să picteze în tonuri întunecate cu umbre şi clarobscururi. Şi-a ales iubirile din toate mediile sociale, de la servitoare, până la doamne din lumea înaltă! Aceleaşi notabilităţi din Amsterdam, care în tinereţe l-au purtat pe braţe, când artistul a ajuns la bătrâneţe l-au trădat şi l-au dat uitării.
Duminică, 24 decembrie, ora 17.10
Film – Max şi Katrin (MAX AND KATRIN OR THE CHRISTMAS DOG – Austria, 2006)
Cu: Florian Fitz, Nadeshda Brennicke, Gunther Gillian
Regia: Michael Keusch
Max urăşte sărbătorirea Crăciunului. Ar pleca departe de casă, dacă nu ar avea o problemă „minoră”, numită Kurt, câinele lui. Max este în căutarea unei persoane care să aibă grijă de câine. El o întâlneşte pe Katrin, căreia nu-i plac petrecerile de Crăciun de la părinţi. A avea grijă de Kurt constituie pentru ea un bun prilej de a nu mai participa la reuniunea de familie, pentru că tatăl ei este alergic la căţei! Dar pentru Max şi Katrin evenimentele vor evolua altfel decât şi-au propus ei… Nici Max, nici Katrin nu-şi dau seama când se îndrăgostesc!
Duminică, 24 decembrie, ora 21.40
Film – Mincinosul mincinoşilor (LIAR, LIAR – SUA, 1997)
Cu: Jim Carrey, Maura Tierney, Justin Cooper, Jennifer Tilly
Regia: Tom Shadyac
Premiul Blockbuster 1998 pentru cel mai bun actor de comedie – Jim Carrey
Premiul MTV 1998 pentru interpretare – Jim Carrey
Comedie fantastică. Avocat de succes, Fletcher Reede este obsedat de munca lui, bazată pe minciuni şi neadevăruri spuse la tot pasul. Prostul obicei începe să-l aplice şi-n viaţa de fiecare zi. De aceea, când uită să sosească la timp la aniversarea de opt ani a fiului său Max, el îl minte şi pe acesta. Max, în timp ce suflă în lumânări, îşi pune o dorinţă: tatăl lui să nu mai poată minţi o zi întreagă! Dorinţa micuţului se îndeplineşte, dar cariera avocatului riscă să devină o ruină!
Duminică, 24 decembrie, ora 23.25
Film – Ador încurcăturile (I LOVE TROUBLES – SUA, 1994)
Cu: Nick Nolte, Julia Roberts, Saul Rubinek
Regia: Charles Shyer
Comedie romantică. Doi ziarişti talentaţi-Peter Brackett şi Sabrina Peterson, de la două publicaţii rivale, decid să-şi unească forţele pentru a scoate la iveală motivele care stau la baza deraierii unui tren. Dacă Sabrina, aflată la începutul carierei, este entuziastă, Peter, ziarist cu multă experienţă, pare deja obosit. Deşi diferiţi în comportament, dar ambiţioşi în a obţine fiecare primul informaţia, cei doi reuşesc să descopere conspiraţia care a dus la deraierea trenului. Rivalităţile lor profesionale sunt treptat atenuate de atracţia care apare între cei doi.
Luni, 25 decembrie, ora 17.10
Film – În căutarea lui Nemo (FINDING NEMO – SUA, 2003)
Scenariu/Regie: Andrew Stanton
Producător Executiv: John Lasseter
Producător: Graham Walters
Voci (în română): Mihai Stavrilă, George Ivaşcu, Anca Sigartău
Autorul nominalizatelor la Oscar „Toy Story" şi „Monsters, Inc.", cel din urmă difuzat de TVR de Crăciunul trecut, propune publicului o călătorie subacvatică în lumea plină de fantezie a animaţiei computerizate. Filmul În căutarea lui Nemo urmăreşte aventurile a doi peştişori – Marlin şi fiul său Nemo – care sunt despărţiţi atunci când Nemo este luat de acasă şi se trezeşte în acvariul dintr-un cabinet stomatologic din portul Sydney. Tată grijuliu, Marlin pleacă în căutarea fiului său care nu stă cu… aripioarele încrucişate, ci îşi concepe propriile planuri de evadare.
Filmul este scris şi regizat de Andrew Stanton, (co-regizor şi al succesului Disney/Pixar din 1998 „A Bug’s Life/Aventuri la firul ierbii"). Despre „În căutarea lui Nemo", critica a spus că stabileşte un nou nivel al animaţiei computerizate prin imaginile subacvatice create şi lumea fascinantă şi plină de personaje ciudate din ocean.
Povestea a fost scrisă regizorul Andrew Stanton, care a trăit în realitate o serie de evenimente asemănătoare personajelor din film. O vizită la Marine World, în 1992, i-a dat ideea unui film de animaţie care să se desfăşoare în lumea subacvatică, fermecătoare captivantă şi plină de neprevăzut. Era cu trei ani înainte de „Toy Story”, iar Stanton era deja fascinat de subiect. Se ducea la dentist aproape numai ca să-i poată privi acvariul din cabinet, unde se afla un peştişor. Ultima piesă din puzzle-ul ce urma să devină un nemaipomenit film de animaţie era chiar relaţia sa cu propriul fiu. Când povestea a fost gata, Andrew i-a povestit lui John Lasseter, mentorul şi colegul său, ce idee i-a venit şi s-a apucat chiar să schiţeze o balenă. Pentru Lasseter, care este un pasionat de scufundări şi un bun cunoscător al lumii subacvatice, ideea a fost una de-a dreptul genială, iar succesul filmului arată că cei doi autori nu s-au înşelat.
Luni, 25 decembrie, ora 22.10
Film – Joaca de-a spionii (SPY KIDS – SUA, 2001)
Cu: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara
Regia: Robert Rodriguez
Dacă vreţi să vedeţi un film de spionaj şi aventuri inedit, în care agenţii secreţi sunt de fapt nişte copii, atunci trebuie să vizionaţi la TVR 1 două din cele trei filme ale seriei Spy Kids. Seria este regizată de unul dintre cei mai controversaţi regizori ai momentului, Robert Rodriguez, unul dintre părinţii celebrelor Sin City şi un adept al lui Tarantino. După ce lucrase în 1995 cu Banderas la realizarea succesului Desperado, Rodriguez îi propune actorului să revină lângă el, pe platourile de filmare, într-o serie despre spioni.
Când spionii Gregorio (Antonio Banderas) şi Ingrid Cortez (Carla Gugino) şi alţi agenţi speciali dispar, toată lumea îl suspectează pe tehno-vrăjitorul Fegan Floop, singurul care s-ar fi putut folosi de invenţii ciudate şi nemaivăzute pentru a-i prinde. Salvarea celor luaţi ostatici depinde de curajul lui Carmen şi Juni Cortez. Cei doi, copiii celebrilor spioni Cortez, antrenaţi de jocurile video, folosind un echipament ce include: un avion, un submarin şi o gumă de mestecat cu electroşoc, dar mai ales inventivitatea, vor încerca să-şi salveze părinţii.
Rodriguez a editat filmul în … garaj. De fapt, garajul său este un studio-capodoperă pe care şi l-a realizat în casă. În Spy Kids (2001), fanii „nevestei disperate” Teri Hatcher o vor putea revedea pe aceasta în rolul domnişoarei Gradenko, personaj care face o trimitere la un cântec al trupei Police, de pe albumul Synchronicity (1983). De altfel, personajele principale ale filmului, Gregorio, Carmen şi Juni poartă numele membrilor familiei lui Robert Rodriguez.
Marţi, 26 decembrie, ora 21.15
Film – Spy Kids 3: Sfârşitul jocului (SPY KIDS 3 D- SUA, 2003)
Cu: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Sylvester Stallone
Regia: Robert Rodriguez
În ultima lor misiune, Juni şi Carmen Cortez, copiii spioni, călătoresc în lumea virtuală tridimensională. Ei trebuie să se confrunte cu Toymaker, un producător de jucării ce doreşte să conducă lumea.
Marţi, 26 decembrie, ora 23.10
Film – Labirintul trecutului (A DIFFERENT LOYALTY – SUA, 2004)
Cu: Sharon Stone, Rupert Everett, Julian Wadham, Michael Cochrane
Regia: Marek Kanievska
În ianuarie 1963, un jurnalist britanic dispare pe neaşteptate de la domiciliul său din Beirut. Soţia sa aflase că el lucra uneori pentru serviciile britanice de spionaj, dar n-a crezut nici un moment atunci când cei de la ambasada britanică i-au spus că soţul ei trecuse, se pare, de partea comuniştilor ruşi. Pe măsură ce soţia dispărutului începe să adune piesele disparate şi să reconstituie labirintul trecutului, rememorând povestea de dragoste arzătoare pe care a trăit-o alături de soţul ei, fost şef al secţiei de spionaj M16, se lansează într-o călătorie disperată în căutarea adevărului, care o duce de la Londra la New York, şi în cele din urmă la Moscova.
În 2004, filmul a fost nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova pentru regie.
Miercuri, 27 decembrie, ora 11.50
Film – Urmaşul lui Moş Crăciun (MUST BE SANTA – SUA, 1999)
Cu: Arnold Pinnock, Deanna Milligan, Dabney Coleman, Keenan Macwilliam
Regia: Brad Turner
Santa este bătrân şi bolnav. Începe căutarea unui nou Moş Crăciun. Este găsit un Moş nou, chiar dacă nu este cea mai bună alegere. Noul Moş este un om obişnuit, unul care nu este perfect şi care învaţă cu greu cum să devină Moşul visat de toţi. Filmul a obţinut un Premiu Gemini pentru efecte vizuale, în 2000, şi a mai fost nominalizat, la aceeaşi competiţie, la alte trei categorii.
Miercuri, 27 decembrie, ora 23.10
Film – Broker falit, caut parteneră cu stare! (GOOD ADVICE – SUA, 2001)
Cu: Charlie Sheen, Angie Harmon, Denise Richards, Rosanna Arquette, Jon Lovitz
Regia: Steve Rash
Comedie romantică. Ryan Turner, un agent de bursă puţin cam bezmetic, care revine cu picioarele pe pământ după ce vinde nişte informaţii confidenţiale care se dovedesc a fi false. Turner îşi pierde slujba, licenţa asupra acţiunilor de vânzări, apartamentul luxos, dar şi prietena. Fără un loc de muncă, fără perspective de mai bine, singura lui speranţă de câştig este să preia slujba prietenei sale de autor al unei rubrici de sfaturi pentru un mic ziar new-yorkez. În ciuda tuturor previziunilor negative, acest misogin convins devine noua senzaţie a oraşului, scriind din perspectiva unei femei pline de sensibilitate.
Vineri, 29 decembrie, ora 17.20
Film – Expresul bulgărilor de zăpadă (SNOWBALL EXPRESS – SUA, 1972)
Cu: Dean Jones, Nancy Olson, Harry Morgan, Keenan Wynn
Regia: Norman Tokar
Baxter moşteneşte un hotel în Silver Hill (Colorado) şi îşi părăseşte slujba din New York pentru a-şi lua în primire moştenirea, care, din păcate, nu mai este profitabilă. El speră să o transforme într-o bază de schi. Dar până să reuşească, are de înfruntat mai multe situaţii dificile, pentru el şi familia sa.
Dean Jones a fost, în anii 70, unul dintre starurile favorite ale Disney, fiind implicat atât în documentarul aniversar al companiei (1978-1982), cât şi în spectacolul dedicat aniversării lui Mickey Mouse (1968). Vocea sa a dublat personaje în celebrele comedii Beethoven şi nenumăraţi eroi din lumea de basme (animate sau nu) ale companiei fondate de Walt Disney.
Vineri, 29 decembrie 2006, ora 23.10
Film – Moşul cel rău (BAD SANTA – SUA, 2003)
Cu: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham
Regia: Terry Zwigoff
În fiecare an, în luna decembrie, Willie T. Stokes joacă rolul lui Moş Crăciun într-un mare magazin, alături de acolitul şi prietenul său Marcus, deghizat în spiriduş. Sarcastic, plictisit, obosit, lui Willie îi este din ce în ce mai greu să joace acest rol. El ştie însă că trebuie să reziste până la sfârşitul sărbătorilor, pentru că, împreună cu Marcus, a pus la cale un jaf în magazinul în care lucrează. Dar planurile lor sunt date peste cap din mai multe motive, dar în special de grăsanul Thurman, un băiat de nouă ani, care crede cu sinceritate că Willie este cel mai bun Moş Crăciun!
Deşi filmul are un subiect legat de sărbători, este probabil pelicula de sezon cu limbajul cel mai vulgar, atâta timp cât cuvinte precum „fuck" şi diversele „variaţiuni” ale acestuia apar de 147 de ori, cuvântul „shit" de 34 de ori, iar în total sunt folosite circa 243 de cuvinte „murdare”!
Pentru rolul interpretat de Billy Bob au mai fost două propuneri – Larry David şi Bill Murray – acesta din urmă refuzând pentru că acceptase rolul din Lost in translation al Sofiei Coppola. Pentru rolul din Bad Santa, Billy Bob Thornton a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor, iar Brett Kelly a obţinut un premiu pentru cel mai bun tânăr actor la Phoenix Film Critics Society Awards.
Sâmbătă, 30 decembrie, ora 15.20
Film – Evelyn (EVELYN – Germania, Irlanda, Anglia, SUA, 2002)
Cu: Pierce Brosnan, Sophie Vavasseur, Niall Beagan, Hugh McDonagh
Regia: Bruce Beresford
Irlandezul Desmond Doyle, un zugrav de profesie, care cântă în baruri cu jumătate de normă, este devastat când soţia sa părăseşte familia în a doua zi de Crăciun. Mai mult, faptul că este şomer, iar în casă nu e nicio femeie care să aibă grijă de cei trei copii, Evelyn, Noel şi Brendan, le dă autorităţilor motive să intervină.
Biserica Romano-Catolică şi tribunalul decid să trimită copiii Doyle în orfelinate administrate de biserică. Deşi un judecător înţelegător îl asigură pe Desmond că îşi va redobândi drepturile parentale când situaţia lui financiară se va redresa, tatăl reuşeşte cu greutate să strângă banii necesari. În timp ce Desmond se luptă să îşi revină financiar, renunţă la vicii precum fumatul şi consumul de alcool şi angajează doi avocaţi, Evelyn şi fraţii săi sunt supuşi, în orfelinate, la tot felul de abuzuri. Tot ce mai are de făcut este să îşi recâştige copiii în instanţă. Iar calea cu ceva şanse este aceea de a schimba legile.
Filmul a obţinut un premiu din partea Societăţii Australiene a Cinematografiei (2004) şi a fost nominalizat în alte patru competiţii de profil, în timp ce pentru Pierce Brosnan, rolul din acest film este considerat unul dintre cele mai profunde şi mai dramatice din cariera sa.
Sâmbătă, 30 decembrie, ora 21.15
Film – Profeţiile Omului-molie (MOTHMAN PROPHECIES – SUA, 2002)
Cu: Richard Gere, Laura Linney
Regia: Mark Pellington
Dramă SF. Ziaristul John Klein, de la Washington Post, la doi ani după moartea soţiei sale, în urma unui ciudat accident de maşină, se trezeşte rătăcit în localitatea Point Pleasant, fără a-şi aminti cum a ajuns acolo. Bate după ajutor la prima uşă care-i iese în cale, dar este întâmpinat de un bărbat cu o puşcă. Acesta susţine că ziaristul îi pândeşte casa de mai multe nopţi. Klein află de la un ofiţer al poliţiei locale că întâmplările inexplicabile sunt ceva obişnuit în acest oraş. Mai mulţi oameni au văzut nişte apariţii cu aripi, care par să prevadă catastrofe globale. Desenele făcute de oamenii care au văzut aceste creaturi cu ochii roşii, asemănătoare unor molii uriaşe, sunt identice cu desenele făcute de soţia sa, înainte de a muri.
Sâmbătă, 30 decembrie, ora 23.20
Film – Kinsey (KINSEY – SUA, 2004)
Cu: Liam Neeson, Laura Linney, Chris O'Donnell, Timothy Hutton
Regia: Bill Condon
Filmul îi este dedicat lui Alfred Kinsey, omul care în anii `50 ai secolului trecut a scos la lumină secretele cele mai ascunse ale naturii comportamentului uman în cărţi precum „Sexual Behavior in the Human Male”.
Despre Kinsey s-a spus că a fost un om determinat să afle cele mai ascunse secrete ale naţiunii şi misterele comportamentului uman. În 1948, la apariţia cărţii sale, Kinsey a provocat o schimbare decisivă în cultura americană. Revoltat de mediul rigid al propriei sale familii, Kinsey a devenit bilog la Harvard, dedicându-se studiului viespilor. S-a angajat ca profesor de biologie la Universitatea din Indiana, unde a cunoscut-o pe cea care avea să îi devină soţie – Clara McMillen.
Pe parcursul cercetărilor sale, îşi dă seama cât de lapidare sunt informaţiile ştiinţifice cu privire la comportamentul sexual. Atunci când studenţii sfârşesc prin a-i cere sfatul cu privire la probleme legate de sex, el realizează că nimeni n-a întreprins o cercetare clinică serioasă, care să poată conferi răspunsuri credibile la astfel de întrebări.
Hotărându-se să exploreze într-o manieră ştiinţifică tabuurile sexuale, Kinsey recrutează o echipă de cercetători, printre care se numără Clyde Martin (Peter Sarsgaard), Wardell Pomeroy (Chris O'Donnell) şi Paul Gebhard (Timothy Hutton). De-a lungul timpului, ei elaborează o rafinată tehnică a interviului, care-i ajută pe oameni să evadeze din constrângerile legate de ruşine, teamă şi vinovăţie, putând să vorbească liber despre trecutul lor sexual. Kinsey încearcă în acelaşi timp să creeze un mediu deschis din punct de vedere sexual între membrii echipei şi soţiile acestora, încurajându-i să vină în întâmpinarea revoluţiei sexuale din anii `60.
La publicarea studiului său, presa compară efectul acestuia cu cel al unei bombe atomice. Kinsey ajunge pe coperta tuturor publicaţiilor importante, devine sursă de inspiraţie pentru cântece şi desene animate, editoriale şi predici. În acea perioadă, Kinsey a fost supranumit Freud al Americii şi comparat cu alţi pionieri ai ştiinţei, precum Galileo sau Darwin. Dar atunci când ţara se confruntă cu perioada Războiului Rece, fiind marcată de un sentiment acut de paranoia, studiul lui Kinsey legat de comportamentul sexual al femeilor este văzut ca un adevărat atac la adresa valorilor americane tradiţionale. Dispreţul public care va urma publicării acestei lucrări îi vor face pe sponsorii lui Kinsey să-l abandoneze, chiar în perioada în care sănătatea savantului începe să se deterioreze. În acelaşi timp, geloziile şi nemulţumirea produse de tentativa lui Kinsey de a-şi crea propria comunitate sexuală utopică ameninţă cu dezmembrarea echipei de cercetători şi cu expunerea acestora la judecata celor din afară.
Cercetătorul îşi dedică ultimele zile încercând cu disperare să strângă fonduri. Moare în 1965, temându-se că munca sa de-o viaţă întreagă n-a fost decât un eşec. Doar în momentul contactului cu subiectul ultimului său interviu îşi dă seama de impactul pozitiv pe care l-au avut lucrările sale, dar şi de faptul că ştiinţa nu va reuşi niciodată să definească momentul în care se sfârşeşte sexul şi începe dragostea.
Acest film este cel de-al treilea proiect în care Neeson şi Laura Linney (cea care o interpretează pe Clara) joacă împreună, după adaptarea de pe Broadway a piesei clasice semnate de Arthur Miller, The Crucible şi după comedia Love actually.
Ca urmare a interpretării din filmul lui Condon, Laura Linney a fost nominalizată la Oscaruri pentru cea mai bună actriţă în rol secundar. Kinsey a strâns 11 premii la diverse competiţii de profil şi nu mai puţin de 25 de nominalizări, printre care şi la Globurile de Aur.
Duminică, 31 decembrie, 10.30
Film – Ella fermecata (ELLA ENCHANTED, SUA – 2004)
Cu: Anne Hathaway, Hugh Dancy, Cary Elwes
Regia: Tommy O'Haver
Ecranizare a romanului scris de Gail Carson Levine, filmul spune povestea Ellei (Anne Hathaway), o tânără care a fost pedepsită de zâna Lucinda să fie supusă oricui. Orice i-ar spune cineva să facă, ea trebuie să execute. Când mama ei moare, Ella rămâne în grija tatălui său, un om lacom şi dur, care se recăsătoreşte cu o femeie, la rândul ei mamă a două fete. O reinterpretare, în manieră modernă, a poveştii Cenuşăresei, filmul face apel la zâne, elfi şi ogri, personaje fantastice, cât şi la un prinţ fermecător – Prince Char (Hugh Dancy) – de care Ella se îndrăgosteşte. Totuşi, spre deosebire de Cenuşăreasa, Ella depinde de sine şi de propria inteligenţă pentru a scăpa de probleme şi pentru a o găsi pe Lucinda. Doar ea o poate scăpa de blestemul „supunerii”.
{mosloadposition user10}