Documentare austriece pe tema sustenabilității, incluse în proiectul de film educațional EU Youth Cinema: Green Deal, vor fi prezente în această toamnă la două prestigioase festivaluri românești: Festivalul Internațional de Film ASTRA FILM din Sibiu și Festivalul LA PAS din Timișoara. Datorită colaborării cu Forumul Cultural Austriac, luna aceasta pot fi vizionate în cadrul celor două festivaluri toate filmele selectate din programul GREEN FILMS @AUSTRIA
Repere ale festivalurilor de film din Sibiu și Timișoara
Cu ocazia celei de-a 30-a ediții aniversare a Festivalului Internațional de Film ASTRA, care va avea loc între 15 și 22 octombrie în Sibiu, va fi prezentat filmul „EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT” (MÂNCÂND DIFERIT – EXPERIMENTUL), regizat de Kurt Langbein și Andrea Ernst. Filmul va rula în cadrul programului educațional Astra Film Junior (vezi www.astrafilm.ro/en/2023/film/eating-differently-the-experiment), un program de educație cinematografică oferit copiilor și adolescenților din orașul Sibiu începând cu anul 2009, care cuprinde documentare create pentru ei și despre ei.
Regizorul Kurt Lagbein rezumă mesajul filmului său: „Putem să influențăm viitorul și evoluția climei inclusiv prin intermediul alimentelor pe care le consumăm. Gătind diferit, cu mai puțină carne. Mâncând diferit, cu mai multă plăcere. Făcând cumpărături diferit, adică doar cu alimente de sezon, produse local”.
Festivalul de Gastronomie Artizanală LA PAS din Timișoara a inclus trei producții austriece și mai multe scurtmetraje din partea Serviciului Audiovizual al UE în programul acestui an (vezi https://la-pas.cries.ro/2023-2/program-de-filme-festival-la-pas-2023). Pe lângă filmul „EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT” (MÂNCÂND DIFERIT – EXPERIMENTUL), au mai fost incluse și „MATTER OUT OF PLACE” (PROBLEMĂ SCĂPATĂ DE SUB CONTROL) de Nikolaus Geyrhalter și „GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD” (SCHIMBAREA DE GENERAȚIE – CINE SALVEAZĂ LUMEA) de Vanessa Böttcher.
În filmul MATTER OUT OF PLACE, un film tăcut și reflexiv, regizorul Nikolaus Geyrhalter merge pe urmele deșeurilor noastre pe întreg globul și aduce în lumină lupta nesfârșită a oamenilor pentru a recâștiga controlul în războiul cu cantitățile imense de deșeuri pe care le generăm.
O altă peliculă, GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD, caută soluții pentru problema schimbărilor climatice. De ce nu se aplică încă suficiente măsuri? Ce poate face cu adevărat o singură persoană? Se pot opri schimbările climatice? Activista pentru mediu Sarah Sadeghi își pune toate aceste întrebări și multe altele de-a lungul unei călătorii cu trenul prin Europa, întâlnindu-se cu tineri activiști care desfășoară campanii de succes în țările lor. „Fiecare dintre noi poate avea o contribuție semnificativă dacă acționăm împreună”, concluzionează Sarah la finalul acestei călătorii.
Colaborarea de succes dintre EU Youth Cinema: Green Deal și cele două festivaluri nu ar fi fost posibilă fără implicarea partenerului nostru de proiect – Forumul Cultural Austriac București.
„Forumul Cultural Austriac București este onorat să sprijine EU Youth Cinema: Green Deal, încă de la debutul acestuia. Proiectul s-a dovedit a fi un succes în orașele pilot din România – Sibiu și București – și ne-am angajat să extindem colaborarea cu organizatorii pentru a promova acest program în cât mai multe locuri posibile din România, deoarece schimbările climatice ne privesc pe toți”, a subliniat Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac București.