Prima ediţie internaţională a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov readuce în România filmul „Odessa în flăcări”, marcând centenarul naşterii sopranei şi actriţei Maria Cebotari, centenar sărbătorit şi prin proiecţia documentarului ARIA, în regia lui Vlad Druck.
Controversatul film „Odessa în flăcări” (cunoscut şi sub denumirea de „Cătuşe roşii”), o coproducţie româno-italiană din 1942, a fost difuzat în România în 1943, imediat după obţinerea premiului de la Veneţia. Apoi pelicula a fost distrusă de autorităţi. Personajul principal al unei poveşti controversate despre cel de-al Doilea Război Mondial este Maria Cebotari, mare soprană de origine română.
Festivalul va surprinde spectatorii cu o premieră pentru spaţiul cinematografic românesc: „Ziua fiarei”, în regia lui Mikhail Konovalchuck. Este un film de ficţiune încadrat în categoria art-movie, o poveste de 88 de minute în care personajele şi atmosfera din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se construiesc într-un mod dinamic, inedit, emoţionant, fără a se recurge deloc la dialog.
Pentru prima dată publicul din România va putea urmări documentarul „Cooking History”, un film despre 10 reţete culinare din timpul a 6 războaie. Înainte de începerea filmului, în gradina Cetăţii Râşnov, într-o popotă improvizată în stilul celui de-al Doilea Război Mondial, se va găti ca la cazarmă, iar spectatorii vor fi invitaţii organizatorilor.
La festival vor fi prezente şi producţii noi, care abordează teme istorice diferite de cele care fac subiectul acestei ediţii a festivalului: L’ Avocat de la terreur/Avocatul terorii (documentar de: Barbet Schroeder), Mon meilleur ennemi/Duşmanul duşmanului meu (regia: Kevin Macdonald), The Sun Street Boys/Băieţii de pe Strada Soarelui (regia: György Szomjas), Corporal and Others /Caporalul şi alţii (regia: Márton Keleti), The Reader/Cititorul (regia: Stephen Daldry), The Dark and Silent Ones (producţie poloneză în regia lui Pawel Kedzierski), filme documentare în premieră pentru publicul românesc cu imagini de arhivă ale ECPAD etc.
Vor putea fi văzute producţii ale unor regizori cunoscuţi şi iubiţi de publicul de film din România: Mungiu, Amenabar, Lunghin, Radu Gabrea şi mulţi alţii.
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov înseamnă peste 50 de filme documentare şi de ficţiune într-un maraton cinematografic de peste 80 de ore în care vă veţi convinge că şi filmele fac istorie. Acestea îşi aşteaptă publicul, în perioada 6-15 august, în Cetatea şi cinematograful din Râşnov, unde vor veni regizori şi producători care vor prezenta producţiile, poveştile şi legendele din spatele fiecărui scenariu.