Joi, 15 aprilie, de la ora 18.00, scriitorul Filip Florian va citi, în cadrul seriei „Europa Literară”, un eveniment organizat la Europäisches Haus din Berlin, din romanul Degete mici (Polirom 2005, 2007)/Kleine Finger (Suhrkamp, 2008). Moderatorul seratei va fi dr. Thomas Wohlfahrt, director Literaturwerkstatt Berlin, iar despre carte vor vorbi Matthias Petschke, de la Reprezentanţa Comisiei Europene în Germania şi dr. Eleftherios Ikonomou, coordonatorul proiectului în cadrul EUNIC Berlin.
După publicarea primei ediţii, în anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul (2005) şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cel mai bun debut în proză” (acordat în 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru debut în literatură al U.N.P.R. Degete mici reprezintă debutul literar al autorului şi a apărut pînă acum în două ediţii, ambele la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză” (coordonator Lucian Dan Teodorovici).
În anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, în traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger.
Kleine Finger a avut un succes răsunător în spaţiul literar german (Germania, Austria şi Elveţia). În ianuarie 2009, Kleine Finger s-a aflat pe prima poziţie în listele de recomandări ale lui Der Spiegel, Perlentaucher (cel mai important site cultural german) şi Bayerischer Rundfunk (postul de radio bavarez). Cartea a fost elogiată în presa de limbă germană: Frankfurter Rundschau, Neue Zurcher Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, Die Tageszeitung, Falter, Basler Zeitung ş.a.m.d.
Degete mici a mai fost tradus în slovenă, slovacă, engleză, maghiară şi poloneză şi va mai apărea, în aprilie, în italiană, la Fazi Editore, şi în octombrie, în spaniolă, la Acantilado.
„Kleine Finger este un debut excepţional, debutul unui scriitor deja suveran. Un text jucăuş (pe alocuri cu ambiţii mari), în care grozăviile tind să se preschimbe în grotesc. Este vorba, bineînţeles, despre vinovăţie refulată. Şi despre suspiciunea generală după sfîrşitul unei tiranii. Fascinantă este idea de a compara regimuri violente din galaxii diferite.” (Neue Zurcher Zeitung)
Puteţi vizualiza întregul dosar de presă al cărţii, aici.
Împreună cu fratele său, Matei Florian, tot în colecţia „Ego. Proză” de la Polirom, Filip Florian a publicat, în trei ediţii, romanul Băiuţeii (2006; 2007; 2010). Volumul a apărut în polonă, urmînd să fie publicat şi de Acantilado (Spania) şi Plural Plus (Bulgaria).
Filip Florian a mai publicat la Polirom romanul Zilele regelui (2008), care a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Române şi a fost declarat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. Zilele regelui a apărut deja în limba maghiară şi este în curs de publicare în bulgară şi engleză.
Filip Florian (n. 1968, Bucureşti) este unul dintre cei mai importanţi scriitori din noua generaţie. În perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvântul; intre 1992 şi 1995, redactor la biroul din Bucureşti al postului de radio Europa liberă; între 1995 şi 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucureşti.
{mosloadposition user10}