Gill Paul
Editura Litera
Romanul are la bază destinul tragic al familiei Romanov și oferă o istorie alternativă.
Marea Ducesă Maria Romanov este o tânără care locuiește cu familia în izolare, departe de palatul în care trăiau cândva. Ferestrele au fost vopsite astfel încât să nu poată vedea afară și nu pot merge nici măcar la toaletă fără a anunța gardienii.
Pentru a alunga monotonia, Maria vorbește cu gardienii și aceștia sunt surprinși de cât de inocentă și sinceră este ea. Numai că această apropiere are consecințe tragice pentru familie.
Maria reușește să supraviețuiască și începe o viață nouă, în care nu mai este ducesă ci un om simplu. Descoperă greul, se adaptează la noile situații, ajunge să împartă o felie de pâine cu cei mai puțin norocoși decât ea. Pierde o familie, dar și face o alta.
Mai presus de toate, Maria nu se gândește la razbunare, ci privește întotdeauna spre viitor. Nu devine victimă, ci încearcă să se descurce cu noua situație și să supraviețuiască.
Cel de-al doilea fir al romanului o are în prim plan pe Val Doyle: o persoană cu un trecut trist care include abuzuri din partea tatălui și părăsirea de către mamă și cu un prezent dificil – un soț care o bate.
În 1973, Val primește un telefon de la azilul în care era tatăl ei. Merge să-l vadă și, pe patul de moarte, acesta îi spune doar N-am vrut s-o omor.
Iat-o așadar pusă în fața elucidării unui mister care se adâncește atunci când găsește o cutie de bijuterii care nu se deschide și un aparat de fotografiat cu filmul intact.
Val știa că tatăl ei venise în Australia din Rusia în 1920, dar nu are multe alte informații despre el și nici nu știe originea multor obiecte din casa lui. Ce s-a întâmplat de fapt? Iată răspunsul pe care Val trebuie să îl afle.
Cele două fire se împletesc în mod interesant la final. Personajele feminine sunt extrem de puternice, atent și bine construite, fiecare fiind un exemplu în felul său despre cum să te comporți sau nu în anumite situații, despre curaj, despre ce poți accepta și ce nu, despre limite și iubire.
Romanul este și o lecție de supraviețuire. Cum să te comporți când pierzi totul?
Autoarea reușește să transport cititorii cu ușurință de o potrivă în 1918 în Rusia, și în prezent, în Australia. Descrierile sunt interesante, cadrul istoric este bogat în detalii, iar acțiunea a prinde viață aievea în fața cititorului.
“Acesta este al doilea roman pe care l-am scris despre familia Romanov. Primul, Soția secretă, este despre povestea de dragoste dintre a doua fiică, Tatiana, și un ofițer de cavalerie pe nume Dmitri Malama. În Fiica pierdută am făcut câteva aluzii la povestea lor. Dar soarta familiei este atât de șocantă și de obsedantă, încât nu am putut să rezist să nu mă întorc la ea în 2018, anul centenarului execuției lor. Astăzi mă simt la fel de mișcată de poveste că atunci când am citit prima dată despre subiect în adolescență.” mărturisește autoarea în Postfața istorică a romanului.