(8-11 septembrie 2016)
În cea de-a treia zi, festivalul PLAI și-a deschis porțile la ora 12:00 pentru participanții bine dispuși, de toate vârstele.
Seara, peste 2500 de oameni, uniți de pasiunea pentru muzică bună, s-au bucurat împreună de atmosfera magică de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.
Workshop-urile de sculptură în lemn, atelierul de reparat și customizat biciclete sau atelierul de ceramică au strâns mulți curioși care au învățat multe lucruri noi, încă de la prânz și până la lăsarea întunericului.
Scena Antagon și-a încântat publicul cu spectacolul celor de la Asphalt Theater. Cântările, jongleriile și comunicarea „analogică” a actorilor au stârnit imaginația publicului, printr-un spectacol vibrant și plin de viață. Voie bună, multe râsete și chiar o cerere în căsătorie au făcut deliciul celor prezenți la spectacol.
Ceau, Casa Filmelor a găzduit în ultima zi scurtmetraje realizate de regizori din Arad, dar și din Timișoara, din selecția Timishort 2015. De asemenea, la Casa Filmelor a rulat Vinovat pentru libertare, regizat de Mihai Stanciu Pieptiş și Patrick Brăila.
Programul scenei World Music a început la ora 19:00, cu rezidenții acestui an, Fantome. Publicul s-a bucurat de atmosfera vibrantă creată de aceștia cu ajutorul instrumentelor electronice, dar și a vocilor care vin din timpuri trecute. A urmat duoul din Catalonia, Marinah y Chicuelo. Aceștia au încântat publicul cu stilul rumba, dar, ca de fiecare dată, au introdus ritmurile de flamenco în piesele lor. Fosta solistă a trupei Ojos de Brujo, Marinah a pătruns în inima publicului, stârnind emoții puternice. Publicul s-a bucurat de clipe de neuitat alături de artiștii de pe scenă.
A închis festivalul mult așteptata trupă britanică Oi Va Voi, ai cărei membri au fost foarte impresionați de publicul timișorean. Câștigători a două premii BBC Radio2 cu albumul „Laughter Through Tears”, au adus pe scena World Music influențe evreiești și est europene într-o combinație unică și au produs o experiență muzicală inedită.
„Chiar dacă anul acesta n-am avut o colaborare foarte reușită cu managementul Muzeului Satului Bănățean, publicul festivalului – atât de deschis în a descoperi muzică nouă și spectacole speciale – a fost la înălțime. Doresc să le mulțumesc participanților, atât în numele meu cât și al întregii echipe de voluntari, pentru încrederea pe care ne-au arătat-o și în acest an petrecând un week-end prelungit alături de noi.”, spune Deea Rădulescu, coordonator PLAI Festival.
Cea de-a XI-a ediție a festivalului PLAI de la Timișoara a, adus în cele trei zile de festival (și în ziua evenimentului Special realizat împreună cu Raiffeisen Bank – Concertul Joss Stone), participanți care au dorit să guste din spiritul PLAI și să se lase purtați de momentele pregătite de organizatori. De la ateliere, concerte, filme, after-party-uri și până la spectacole de teatru și dans, fiecare dintre cei ce au trecut pragul Muzeului Satului Bănățean în cele patru zile a luat cu el o bucată pe care s-o păstreze în suflet până la următoarea ediție.