Festivalul Plai înseamnă cultură fără bariere, sunet fără compromis, mişcare fără constrângeri, exaltare fără zgomot, iar 2009 înseamnă cea de-a treia rundă a acestei aventuri. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 11-13 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, iar prima vedetă a scenei de muzica lumii care şi-a confirmat deja participarea este noua divă a muzicii africane – DOBET GNAHORÉ.
Astăzi vă anunţăm suntem în continuare aici, că PLAI merge mai departe, la fel de proaspăt şi de surprinzător.
Puţini au dat şanse de reuşită Festivalului Plai la prima sa ediţie, în 2006. Eram, practic, doar un grup de tineri doreau să aducă ceva nou în Timişoara, un festival deosebit de tot ce exista până în acel moment, un festival care să aducă laolaltă multiculturalitatea, arta, natura, tradiţia şi, nu în ultimul rând, muzica bună. Ideea putea să pară o nebunie. Şi totuşi…
PLAI 2006 – Identitate prin diversitate
Prima ediţie “Plai” a fost un succes. Am arătat că ştim sa sărbătorim multitudinea de culturi din Banat. Şi aceasta nu printr-un festival de folclor, ci unul de recunoaştere a propriei identităţi culturale prin diversitate. Aşa cum a învăţat Banatul. Şi noi cu el. Ne-am inspirat din ce-am trăit şi am vrut să insuflăm inspiraţie la rândul nostru. La Muzeul Satului Bănăţean.
Pe Plai 2006, pe lângă casa tradiţională românească, maghiară şi cehă, slovacă, bulgărească şi sârbească, am modelat în lut cu meşterul olar, am cioplit în lemn, am încondeiat ouă pe Aleea Meşteşugurilor sau am învăţat cuvintele de bază în rromani pe Aleea Etniilor. Am văzut filme, am răsfoit cărţi, am discutat despre carte la Cortul de Lectură, am prins un pic de percuţie pe Aleea Culturală. Ne-am relaxat la cortul cu muzică “chill” şi am văzut teatru proaspăt. Şi am ascultat muzică. Muzica de pe PLAI a avut în 2006 ritmuri de jazz şi influenţe tradiţionale din culturile lumii, muzica lumii. Al di Meola si Gumbi Ortiz, Mircea Florian si Shukar Collective, Agbeko Cultural Group, Blazzaj, Dixie Krauser Band, Eldad Tarmu Jazz Ensemble, Funky Train, Natasa Milosavljevic au fost pe scena noastră. Trupe româneşti, rrome, sârbeşti, percuţionişti şi dansatori africani, mari cântăreţi de jazz americani, artişti israelieni. Puţin altfel, nu?
PLAI 2007 – Artă fără frontiere
În 2007 aventura a continuat. Încrezători după succesul primei ediţii, ne-am propus să creştem în calitate, în muzică, artă, multiculturalitate. Festivalul PLAI 2007 a adus, în cadrul celei de-a doua ediţii, nume de talie mondială pe scenele de jazz şi muzica lumii, workshop-uri, piese de teatru, demonstraţii de dans, lansări de carte, expoziţii de fotografie şi multe alte activităţi artistice. PLAI 2007 s-a îmbogăţit cu activităţile a nu mai puţin de 26 de parteneri culturali. Am modelat şi am pictat, am învăţat câte ceva portugheză, franceză şi germană, Tai Chi şi jonglerie, salsa, arte marţiale şi improvizaţie pe violoncel. Cultură fără bariere, sunet fără compromis, mişcare fără constrângeri, libertate de exprimare, exaltare fără zgomot. PLAI-ul a devenit expresia pasiunii reale pentru artă fără frontiere. Fără clişee.
Nu mai puţin de 26 de parteneri culturali au fost alături de noi la această ediţie a festivalului, contribuind din plin, prin activităţile lor desfăşurate pe teritoriul Muzeului Satului Bănăţean, la succesul acestuia.
Paco de Lucia, Al Jawalla, Pentatones, Dullemajik, Yungchen Lhamo, Jean-Luc Ponty, Eldad Tarmu şi Ternipe au fost oaspeţii noştri. Oaspeţii Timişoarei.
PLAI 2008 – Cultură fără viză
Anul 2008 pentru PLAI a fost sub semnul fado şi al Marizei. Considerată cea mai mare interpretă de fado a momentului, ba unii spun despre ea că este cea mai mare din istorie, Mariza ne-a predat o lecţie de ceea ce înseamnă să îţi pui sufletul în muzică, să cânţi nu doar cu vocea, ci tu toată fiinţa şi simţirea ta. Am făcut azulejo pe plută şi tricouri, am învăţat protugheza pentru studenţi, îndrăgostiţi, turişti orientaţi şi dezorienteţi, am făcut ikebana şi pictură murală, am învăţat să cântăm la diferite instrumente, am citit cărţi şi ni s-au citit poveşti, am făcut jonglerii şi ne-am chefuit în spaţiul de chill alături de cei aproape 50 de parteneri culturali pe care i-am avut alături.
I-am urmărit cu surprindere pe dansatorii de la NN (Teatrul de Dans din Lublin), i-am ascultat pe Vizanti, Hotel Palindrone, Alvik, Tarhana şi P.A.S.O., i-am revăzut pe Al Jawalla, i-am descoperit pe Fanfare Ciocârlia într-un periplu muzical de care orice scenă de muzica lumii ar fi fost bucuroasă să aibă parte. Iar spectacolul lui Grigore Leşe, „Drumul”, ne-a adus mai aproape de rădăcini, pe toţi, indiferent de limba pe care o vorbeam, arătându-ne că autenticul în cultură nu are nevoie de viză.
PLAI 2009 – Open Art Festival
Festivalul PLAI se întâmplă şi în acest an. La a patra ediţie a sa, PLAI deja este tradiţie. Nu ne oprim, ci ne propunem să creştem tot mai mult. Iar cei care vor fi alături de noi şi de data aceasta, vor vedea că PLAI, chiar dacă rămâne un festival non-conformist, un festival tânăr, este şi un festival profesionist.
Locul de desfăşurare va fi acelaşi – Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, spaţiu pus la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Timiş. Perioada, de asemenea, va fi aceeaşi – mijlocul lunii septembrie, mai exact zilele de 11, 12 şi 13 septembrie. Iar surprizele, la fel ca în anii trecuţi, se vor ţine lanţ.
Pentru prima dată, PLAI are loc sub egida “TIMIŞOARA – OPEN ART CITY”, un concept care include festivaluri de muzică, teatru şi film, expoziţii de artă plastică, spectacole în aer liber, publicaţii culturale de mare ţinută, produse culturale ale comunităţii locale. Şi, poate, mai mult decât orice alt eveniment desfăşurat sub sigla Open Art City, PLAI este reprezentativ pentru concept, întrucât are câte o părticică, mai mică sau mai mare, din tot ceea ce înseamnă OPEN ART.
Partenerii culturali vor fi din nou alături de noi – Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German, Fundaţia Rubin, The Serious Road Trip şi mulţi alţii, alături de care îi aşteptăm să ni se alăture pe toţi cei care au şi doresc să ofere ceva publicului amator de PLAI.
Mai mult decât atât, PLAI 2009 vine în faţa publicului şi din postura de câştigător al marelui premiu la secţiunea Artă/Cultură al Galei Societăţii Civile.
{mosloadposition user10}