A trecut o lună şi un pic de când v-am anunţat primul headliner al Festivalului Plai 2008 – Mariza, cea mai în vogă interpretă de fado a momentului, artista care a vândut de şase ori mai multe discuri decât oricare alt interpret contemporan din acest gen muzical. Între timp, pe www.plai.ro, am făcut un periplu virtual prin Portugalia, ţara Marizei. Acum, aşa cum am promis, a venit momentul să anunţăm ce s-a mai întâmplat în ultima lună, să anunţăm al doilea artist cu care contractul pentru prezenţa la PLAI 2008 este deja semnat, şi să începem periplul virtual prin a doua ţară Plai.
Pentru început, veşti bune: v-am promis că vom face tot posibilul ca Festivalul Plai să crească de la an la an, să fie din ce în ce mai puternic şi să se impună ca o manifestare de referinţă nu numai pentru oraşul Timişoara, ci pentru întreaga zonă de vest a ţării şi – de ce nu? – chiar şi pentru oraşele de peste graniţă din regiunea noastră. De aceea încercăm, doar, să promovăm cultura fără viză.
Bineînţeles, acest efort nu l-am putea face singuri. Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara este, totuşi, o asociaţie tânără, iar efortul ei de a oferi ceva de calitate timişorenilor are nevoie de susţinere. Din fericire, şi în acest an autorităţile publice sunt alături de noi, şi suntem datori să mulţumim, pentru început, Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Timişoara precum şi Ministerului Culturii şi Cultelor, care, prin Agenda Culturală 2008, respectiv prin programul Anul European al Dialogului Intrecultural 2008, se dovedesc a fi primele instituţii care recunosc dimensiunile manifestării pe care o organizăm şi au hotărât să se implice în organizarea acesteia printr-un suport financiar nu numai generos, ci şi necesar. Sperăm doar ca această ediţie să se ridice la nivelul aşteptărilor celor care au investit în noi, iată, mai mult decât doar încredere.
Fără viză – din Portugalia în… România
Trecând de veştile bune pentru Asociaţie, putem să intrăm în a doua ţară Plai. Timp de o lună de zile, pe site-ul festivalului, www.plai.ro, v-am purtat într-o călătorie virtuală prin Portugalia, ţara fado-ului, ţara Marizei – prima voce importantă anunţată pentru Plai 2008. Acum a venit momentul să începem periplul prin a doua ţară Plai. Şi de ce nu ar fi această ţară tocmai România?
Unii o iubim, alţii o înjurăm. Unii nu am pleca din ea nici morţi, alţii abia aşteptăm o ocazie să ieşim cât mai repede din ea. Unii vedem doar părţile frumoase ale României, alţii vedem doar kitsch-ul, mizeria socială şi umană. Iar când vine vorba de muzică – unii o vedem pe Maria Tănase, iar alţii auzim doar refrenul „Aş da zile de la mine”.
Poate că România nu este chiar cel mai bun loc de pe acest pământ. Cu siguranţă, însă, în România găseşti, pe lângă rele, şi multe bune. Iar acest lucru se întâmplă în toate domeniile, iar cultura nu face abstracţie. Şi, tocmai pentru a dovedi acest lucru, am hotărât ca a doua ţară Plai să fie tocmai România. Iar ea va fi reprezentată la Plai de o formaţie 100% românească, cu toate că a trecut cam mult timp de când această formaţie nu a mai concertat în România.
Fanfare Ciocârlia – regii gypsy brass – la Plai
Dacă intri pe pagina lor de internet, o să afli că anul acesta au concerte în Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Elveţia, Austria, Turcia, Grecia sau Marea Britanie. Nimic neobişnuit pentru ei, deoarece, deşi sunt români, apucă foarte rar să mai vină acasă, cu atât mai puţin să mai şi cânte aici. Dar pentru că PLAI înseamnă cultură fără viză, ediţia a treia a Festivalului îi va (re)aduce în România. Astfel, vineri, 12 septembrie 2008, pe scena Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, la Plai îi vom vedea pe doisprezece dintre cei mai faimoşi suflători ai lumii: Fanfare Ciocârlia din Zece Prăjini.
Câştigători ai premiului BBC Radio World Music Award for Europe în 2006, componenţii Fanfarei Ciocârlia vor demonstra la Timişoara că sintagmele de “diavoli ai vitezei” “şi de “cea mai rapidă fanfară din lume” nu sunt poveşti.
Fanfare Ciocârlia este o formaţie care poate duce capul de afiş al oricărui festival de muzica lumii, iar noi suntem mândri să-i avem pe cei doisprezece instrumentişti din Zece Prăjini la PLAI. Dansul şi nebunia pe care o vor genera ne vor aduce mai aproape de esenţă, de multiculturalitate şi de artă fără bariere. Vă aşteptăm la PLAI pentru un spectacol aprins alături de Fanfara Ciocârlia.
{mosloadposition user10}