În perioada 6-8 septembrie, ora 18.30 (în direct la TVR 3), respectiv ora 22.30 (ora României, preluare la TVR Internaţional)
Nicolae Furdui Iancu, Mariana Anghel, Florentina şi Petre Giurgi, Mariana Ionescu Căpitănescu, Niculina Stoican sau Ionuţ Fulea sunt câţiva dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi ai muzicii populare româneşti care se vor regăsi, în perioada 6-8 septembrie, pe scena Festivalului Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”, Jidvei, 2012. Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, va fi transmis în direct la TVR 3 şi preluat, pentru românii din afara graniţelor ţării, de TVR Internaţional.
Desfăşurat la Alba Iulia şi Jidvei, festivalul concurs „Strugurele de Aur” este o sărbătoare a cântecului românesc, un eveniment de înaltă ţinută artistică. Şi în acest an, la Alba Iulia se vor întâlni, pe parcursul celor două zile de concurs, tineri interpreţi din diferite zone ale ţării, vedetele de mâine ale folclorului nostru. Cei mai buni dintre ei vor fi premiaţi la Gala Laureaţilor, sâmbătă, 8 septembrie, într-un spectacol eveniment, prezentat de Marioara Murărescu.
În cadrul Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur” vor susţine recitaluri laureaţi ai ediţiilor precedente şi mari interpreţi ai cântecului românesc. Marioara Murărescu va prezenta în emisiunea Tezaur folcloric, pe parcursul mai multor ediţii, momente de excepţie ale festivalului. De asemenea, duminică, 9 septembrie, de la ora 16.00, Sergiu Vaida Vitalian dedică festivalului „Strugurele de Aur”o ediţie specială a îndrăgitei emisiuni de la TVR 3 Vine Cluju’ pe la noi!. Pentru telespectatorii din toată ţara, Studioul teritorial Cluj difuzează recitaluri ale unor ansambluri folclorice locale de pe Valea Mureşului şi Târnavelor.
Despre Festivalul Naţional de Folclor „Strugurele de Aur”:
Iniţiat în anul 2001, având ca obiectiv conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi artistic al zonei Târnavelor, „Strugurele de Aur” a devenit o sărbătoare a cântecului, în care sunt prezente tradiţii şi talente din toate zonele româneşti. La Alba Iulia se întâlnesc în fiecare an generaţii de interpreţi – celebrităţi în recital, tineri în concurs şi, prin repertorii, marii solişti care cu ani în urmă au slujit cântecul românesc.