A XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se va desfăşura între 5 şi 12 noiembrie 2023 sub tema „PERSONA”, preponderent în Bucureşti, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.
Diana Rotaru, director artistic Meridian: „Consider că muzica bună se naşte şi se face oriunde, de aceea am şi optat pentru o cât mai mare diversitate – care sper să fie amplificată în anii următori! – de evenimente şi de spații propuse. Cred că menirea festivalului MERIDIAN este de a oferi un „bufet” de sonorități care să atragă o paletă cât mai largă de public, fie ele din zona mai tradițională, mai cu seamă din zona de avangardă (!), specificul festivalului, dar şi din zona de intersecție stilistică.”
Expoziție itinerantă de măşti cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu şi concert în bar, ansamblu coral şi jazz-rock – programul festivalului MERIDIAN – PERSONA pregăteşte un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.
Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive şi puternice, menite a atrage şi stimula imaginația publicului („Grădini Sonore” în 2019, „Planetarium” în 2021, „Atlas” în 2022 – ediție câştigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, îşi propune explorarea temei măştilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse. Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care îşi doreşte să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul şi teatrul instrumental. MERIDIAN se doreşte a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuieşte publicului experiența eliberării de masca prejudecăților şi a aventurării prin diverse teritorii sonore.
Diana Rotaru, director artistic Meridian: „Din fatidicul an 2020 trăim sub imperiul – şi groaza – măştilor. Am vrut să redau măştii ceva din simbolistica pozitivă, ludică, fascinantă pe care o avea înainte: de disimulare (aparență) dar şi de potențare (profunzime ascunsă). Cumva pe linia interdisciplinarității asumată de festivalul nostru, care colaborează frecvent cu dansatori, cu actori, cu performeri, cu artişti vizuali, PERSONA se referă de fapt la „scenă”, la „teatralitate”, la „Spectacularul” inerent muzicii, aşa cum o cunoaştem noi în spațiul occidental. Și ne jucăm cu acest concept al scenei – este ea o barieră, sau o poartă? Este ea reală, sau ficțională? În plus, ediția 2023 găzduieşte câteva evenimente foarte strâns legate de această temă a măştilor”.
Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC – Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM) – cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având reprezentanțe în peste 50 de țări şi care a împlinit în 2022 un centenar de existență.
„Persona” fiecărei din cele 8 zile ale festivalului este reprezentată de o mască 3D, creație ORDOETCHAO Studio (imaginea MERIDIAN 2023). În fiecare zi va avea loc la Bucureşti o tragere la sorți neanunțată în urma căreia un norocos membru al publicului MERIDIAN va câştiga identitatea sonoră condensată, „masca” zilei respective – o cheie posibilă de acces către lumea magică a muzicii contemporane. Nu este singura surpriză a ediției, pentru că programul festivalului MERIDIAN 2023 PERSONA include evenimente precum:
- Expoziție itinerantă de măşti performative [creație Angela Bontaş] – micro-flash-mob-uri zilnice create de studenți ai UNMB (The Mad Hatterpillars)
- (un)MASKed – spectacol de muzică şi dans oferit de Institutul Cultural Român. Ansamblul Flaut Power, condus de Ion Bogdan Ștefănescu, interpretează patru creații muzicale originale compuse de Adrian Iorgulescu, Doina Rotaru, Gabriel Mălăncioiu şi Mihai Măniceanu, în colaborare cu coregrafele Cristina Lilielfeld, Vava Ștefănescu, Smaranda Găbudeanu şi Andreea Tănăsescu.
- Noul Nō – singura voce Nō feminină din lume care cântă muzică de avangardă se află pentru prima dată în România. Ryoko Aoki (Japonia) va cânta la Teatrul Odeon Bucureşti alături de un cvartet de coarde românesc (Andreea Greluş, Mădălin Pandelescu, Iulia Goiană şi Mircea Marian). Masca de teatru Nō, reinterpretată în cheie contemporană.
- Personae electronice – SAXONICS (Zoltán Réman / Adrian Borza – saxofon şi live electronics) şi Strings IN ConnectiON (Ladislau Csendes / Cătălin Crețu – vioară şi live electronics); sunet augmentat, sursă ambiguă, mister şi distorsiune rafinată.
- Concert de bisuri – ENCORE, recital de pian / tur de forță Adriana Toacsen, 12 bisuri româneşti, 12 personaje, 12 identități sonore diferite.
- Ansambluri de renume – HASHTAG (Polonia), PROFIL (Bucureşti), soyuz21 (Elveția), ICon Arts (Sibiu), ATEM (Timişoara), devotioModerna (Bucureşti), Ad-Hoc (Cluj-Napoca)
- Violoncelistul virtuoz Tomasz Skweres (Polonia/Austria)
- Corul PRELUDIU – VOICU ENĂCHESCU – dirijor Andrei Stănculescu – L’homme armé, Omul înarmat, mai actual ca întotdeauna.
- B.A.S.M. – Brave Aventuri şi Snoave Muzicale de la Dănilă Prepeleac (Nicolae Brânduş) la trans-realism arhetipal (Mihaela Vosganian), cu ajutorul unor solişti de excepție.
- Bal Mascat – performance suprarealist creat de Irinel Anghel cu ajutorul invitaților săi.
- „De la bobul de sunet la particula lui Dumnezeu”: conferință internațională György Ligeti – compozitor iconic aniversat în 2023 (eveniment organizat de ICCM – Laurențiu Beldean).
- Piano-Duo – Diana Dava-Barb şi Cipriana Gavrişiu, recital la 20 de degete şi 176 de clape.
- Tineri interpreți – ansamblul OPENING THEORY (jazz-rock), ansamblul VEDE(M)2 (sextet) şi tineri compozitori (concertul BEYOND MASK de la Iaşi, organizat de UNAGE).
- Simpozioane muzicologice (Bucureşti şi Timişoara), conferințe şi ateliere de compoziție
Programul complet AICI.
Festivalul Internațional MERIDIAN 2023 | PERSONA
Director fondator: Adrian Iorgulescu
Director artistic: Diana Rotaru – Preşedinte SNR-SIMC
Echipa de lucru: Vlad Văidean, Costin Aslam
Comitetul executiv SNR-SIMC: Irinel Anghel, Constantin Basica, Gabriel Mălăncioiu, Alexandru Murariu
Director executiv: Ana Achim
Director tehnic: Dan Bujor
Echipa administrativă: Cristina Viorica Stancu, Maria Epuraş, Irina Sandu
Grafică: ORDOETCHAO Studio (Ioana Buraga, Vlad Grigore)
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român
Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – prin SNR-SIMC
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din România, Forumul Cultural Austriac, Asociația Art&Co, Institutul „Adam Mickiewicz”, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – Republica Polonă, Institutul Polonez Bucureşti, IGNM Austria, Ministerul Federal al Artelor, Culturii, Serviciului Public și Sportului – Austria, Pro Helvetia, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, UCIMR, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”, Goethe-Institut Bucureşti, ARFA, I-auzi una, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Liceul de artă „Ion Vidu” din Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara
Parteneri media: RRC, RRM, CIMRO, BookHub, Actualitatea Muzicală