Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Festivalul Gastronomic si Eco-cultural D’ale Gurii Dunarii, editia a III-a

Pe 29 iunie, Dunărea și Delta au fost pe buzele tuturor!

Anul acesta, Zilei Dunării i-am oferit cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării, care a reunit iubitori ai Deltei şi membri ai comunităţilor locale, sub sloganul Savuraţi Dunărea şi Delta.

În cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, echipe de bucătari iscusiţi din opt comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina și Sulina) s-au întrecut în prepararea de bucate tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare. Specialităţile pregătite în concurs au fost evaluate de juriul din care au făcut parte Ivan Patzaichin, Răzvan Cucui și Laura Sgârcitu.

Marele Premiu Radu Anton Roman a fost câştigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro pentru realizarea de costume populare tradiționale pentru copiii de etnie rusă dar și pentru dotarea sediului comunității rușilor lipoveni cu materiale didactice și mijloace audio-video. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Crișan. Cei 2.000 de euro oferiți de Coca-Cola vor contribui la înnoirea garderobei grupului vocal REBELKA și la dotarea sediului Comunității Ucrainenilor cu televizor, calculator și instrumente muzicale. Premiul al treilea a fost câştigat de echipa de bucătari din Sulina, iar cei 1.000 de euro din partea URSUS Breweries sunt pentru pentru acoperirea cheltuielilor unei excursii sau tabere la munte, pentru școlarii premianți la sfârșitul anului școlar 2010 – 2011.

Au mai fos acordate cinci premii pentru categorii, în valoare de 500 de euro, fiecare pentru următoarele echipe:
– echipa din Chilia Veche – ai căror bani vor ajuta la dezvoltarea infrastructurii pentru sport, turism și agrement, în vederea amenajării parcului nautic din localitate;
– echipa din Pardina – care a concurat pentru amenajarea unui campus pentru elevii din țară care doresc sa viziteze Delta Dunării;
– echipa din Mahmudia – ai căror bani vor contribui la dotarea dispensarului comunei Mahmudia cu electrocardiograf și sterilizator;
– echipa din Jurilovca – care va folosi premiul pentru inaugurarea unei gospodării tradiționale muzeu;
– echipa din Letea – inclusiv premiul special Good Food, care facilitează echipei un articol special în numărul din luna septembrie al revistei. Echipa din Letea va utiliza banii pentru acoperirea cheltuielilor cu resurse umane pentru școala duminicală în cadrul căreia se vor desfășura lecții de limba ucraineană;

Ca să aibă spor la gătit, participanţii au fost acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca, Mila 23 și Crişan), cu scopul promovării şi valorificării folclorului şi culturii tradiţionale specifice Deltei Dunării.

La festival au fost prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, care au expus produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, Guvernatorul Administrației Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, Ivan Patzaichin, precum şi oficiali ai Uniunii Europene, ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) sau ai Gărzii Naționale de Mediu.

Oficialii europeni, împreună cu ministrii prezenți, au susţinut joi, 30 iunie, la Tulcea, conferinţa de lansare a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum si masă rotundă cu tema ”Rolul României în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, turismului, culturii și a protecției mediului”.

Cu această ocazie, autoritățile prezente la dezbatere au precizat că Strategia UE pentru Regiunea Dunării va contribui, potrivit autorităţilor, la crearea de locuri de muncă şi la dezvoltarea de proiecte de afaceri și va permite în primul rând judeţelor din zona dunăreană să se dezvolte economic, social și cultural.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării a fost organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, celebrată anual în data de 29 iunie, evenimentul fiind o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a Sistemului Coca-Cola în România şi cu sprijinul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și al Primăriei Sulina. Evenimentul a fost susţinut de Radio România Actualităţi, , Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucătăria pentru toţi, Green Report,Radio Guerrilla și Formula AS, în calitate de parteneri media.

DECLARAŢII DE PRESĂ

Liviu Mihaiu, preşedinte Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta

„Delta este una dintre marile valori patrimoniale ale Europei şi ale lumii, fiind a treia Deltă, în ordinea biodiversităţii din lume, după Arhipelagul Galapagos si Bariera de Corali. Delta Dunării are nu numai valori de patrimoniu de biodiversitate, dar şi patrimoniu arheologic, culinar şi enorm de multe situri arheologice pe teritoriul ei, lucru mai puţin cunoscut. Pe lângă vestita ciorbă de pește cu apă din Dunăre, există storceag, mâncăruri de picioare de broască, țuică de salcâm sau de papură, dovlecei umpluți cu pește, pește la proțap; avem aici comunități de lipoveni, greci, ucrainieni, haholi, sulineni sau albanezi. Astăzi organizăm un festival dedicat în special oamenilor Deltei si tradițiilor lor etnoculturale. E o zi de sarbatoare, este Ziua Dunării și este ziua lor, a oamenilor care trăiesc 6 luni aproape ca în Alaska, iar noi incercăm să îi ajutăm să scoată tot acest patrimoniu multicultural la suprafață. Anul acesta am ales Sulina pentru că a fost cel mai cosmopolit oraș din România și este poate cel mai bun exemplu de multiculturalitate. Vă rog să respectați Delta și să încercăm ca această Dunăre să rămână nu numai albastră, așa cum se aude în cântecele austriece sau românești, ci și verde.”

Laszlo Borbely, ministrul Mediului și Pădurilor

“Ieri am inaugurat strategia Dunării, care reprezintă o strategie a Uniunii Europene începând din 24 iunie și care va ajuta și Delta Dunării și Sulina să redevină ce a fost. Stă în puterea noastră, a tuturor, dar fără ajutorul Uniunii Europene și al Guvernului nu vom reuși. A fost o zi specială pentru că a fost și Ziua Dunării, dar astăzi este si mai specială, pentru că am ajuns la Sulina și imi place la nebunie aici. Am fost la cimitirul din Sulina, am fost la far, miroase a trecut, dar să vedem ce facem cu viitorul. Este cazul să avem un turism înfloritor și un mediu mai sănătos.”

Diana Klusch, Director Corporate Affairs Ursus Breweries

“Festivalul D’ale Gurii Dunării a devenit o tradiție pentru noi, fiind deja a treia ediție în care ne implicăm. Sprijinirea comunităţilor locale şi protejarea mediului sunt printre cele mai importante principii de dezvoltare durabilă pentru Ursus Breweries și facem aceste lucruri atât prin susținerea festivalului, cât și prin încurajarea și instruirea oamenilor din Delta Dunării, care își doresc să dezvolte o afacere în mod sustenabil.”

Laura Sgârcitu, Specialist Programe Comunitare, Coca-Cola HBC România

“Resursele de apa si protejarea lor sunt vitale pentru Coca-Cola oriunde in lume. Prin parteneriatul strategic cu Comisia Internațională a Fluviului Dunărea sărbătorim Ziua Dunării, prin care vrem să atragem atenţia opiniei publice asupra resurselor naturale şi culturale ale Dunării şi asupra oportunităţilor de dezvoltare şi conservare durabilă a acestora.”

Ivan Patzaichin, membru al juriului pentru festivalul D’ale Gurii Dunării

“Sulina este un loc special, aici am copilarit la bunica și mi-am creat visele pentru viitor. Mâncarea acestor oameni este fabuloasă, și mi-a fost foarte greu să mă decid, ca membru al juriului; din partea mea eu aș premia pe toată lumea. Toți au venit cu ceva nou, cu adevărate bunătăți. Il felicit pe această cale și pe Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta, pentru că organizează în fiecare an acest eveniment minunat.”

Fotografii eveniment: Adi Ciobanu

Bucuresti, 02.07.2011

{mosloadposition user9}
By Liliana Kipper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.