Ediţia a III-a
Anul acesta sărbătorim Ziua Dunării la Festivalul Gastronomic şi Eco-cultural D’ale Gurii Dunării, desfăşurat pe 1 iulie, la Sulina, sub sloganul Savuraţi Dunărea şi Delta.
La festivalul-concurs de tradiție culinară vom face cunoștință cu gastronomia rafinată a Deltei, Dunării și mării, în timp ce auzul va fi gâdilat de cântecele ansamblurilor dobrogene celebre sau de mult uitate.
Evenimentul este o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a Sistemului Coca-Cola în România.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt ministrul Mediului si Pădurilor, Laszlo Borbely, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Anca Boagiu, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, coordonatorul Naţional al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Viorel Ardeleanu, precum şi oficiali ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) sau ai Gărzii Naționale de Mediu.
În cadrul celei de-a treia ediţii a festivalului-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, echipe de bucătari iscusiţi din opt comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Letea, Mahmudia, Mila 23, Pardina și Sulina) se vor întrece în prepararea bucatelor tradiţionale specifice Deltei, cu peşte de Dunăre şi Deltă, legume proaspete, mirodenii şi deserturi îmbietoare.
Juriul, din care fac parte iubitori ai tradiţiilor Deltei şi fini cunoscători ai artei gastronomice, va dezgusta bucatele preparate şi va stabili câştigătorii premiilor puse în joc. Marele Premiu, în valoare de 3.000 de euro, Premiul al doilea, de 2.000 de euro, Premiul al treilea, în valoare de 1.000 de euro, şi cele patru premii pe categorii (gustare, borş de peşte, fel principal de mâncare din Delta Dunării şi desert tradiţional) vor finanţa proiecte de dezvoltare locală din comunităţile câştigătoare.
Ca să aibă spor la gătit, participanţii vor fi acompaniaţi de ansambluri artistice dobrogene celebre sau de mult uitate (din Letea, Peceneaga, Mahmudia, Sulina, Jurilovca , Mila 23 și Crişan), care urmăresc promovarea şi valorificarea folclorului şi culturii tradiţionale specifice Deltei Dunării.
La festival vor fi prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Aceştia vor expune și vor împleti la faţa locului produse tradiţionale confecţionate din stuf şi papură.
Oficialii prezenți vor lua parte joi, 30 iunie, la Tulcea, la conferința de lansare a implementării Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, precum si la o masă rotundă cu tema ”Rolul României în implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării în domeniul transportului pe căile navigabile interioare, turismului, culturii și a protecției mediului”.
Festivalul-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării reprezintă un prilej pentru promovarea unui comportament responsabil în Delta Dunării şi pentru descoperirea alternativelor economice durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.
Cea de-a treia ediţie a festivalului D’ale Gurii Dunării este susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Primaria Sulina, iar partenerii media ai evenimentului din acest an sunt Radio România Actualităţi, Green Report, Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Radio Delta, Good Food, RFI Romania, Radio Romania Cultural, Bucătăria pentru toţi, Radio Guerrilla și Formula AS.