- Peste 2.500 dintre cei mai valoroși artiști ai lumii având 50 de naționalități vor prezenta la București 84 de concerte și recitaluri timp de 23 de zile
- Un total de 34 de prezențe în premieră în România – 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și 9 orchestre de talie mondială
- Festivalul se va desfășura în București și alte șapte orașe din țară
- Opera în concert – extinderea repertoriului
- Spectacole speciale – Mozart week in Residence
- Acces sporit pentru un public cât mai larg – schimbări în procesul de achiziționare a abonamentelor
Ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu (31 august – 22 septembrie 2019, București, România) aduce publicului mai multe premiere, atât din perspectiva prezențelor artistice, cât și din cea a spectacolelor propuse și a organizării.
„Ediția 2019 a Festivalului Enescu relevă, cu certitudine, puterea originalității și a armoniei. Artiști din întreaga lume, de naționalități diferite, unii având viziuni și religii diferite vin în cadrul Festivalului cu un singur țel: acela de a face muzică. Or, scopul muzicii este tocmai acesta: să unească și nu să dividă. Cred că acest lucru transpare și din programul acestei ediții. Am reușit să convingem o mulțime dintre invitați să fie prezenți cu lucrări compuse de ei – astfel, vom avea o permanentă alternanță între muzica clasică și cea contemporană în cadrul aceluiași concert. Prezența operelor în concert la această ediție este una remarcabilă. Vor fi prezentate câteva lucrări în premieră în România – printre acestea fiind și opera Leonore, de Beethoven, o lucrare monumentală, iată, niciodată prezentată în România. Aș mai adăuga că un punct de atracție este prezența violonistei Patricia Kopacinskaia în deschidere, alături de Filarmonica din Berlin, cu provocatorul concert pentru vioară de Schoenberg, iar Mariss Jansons, legendarul dirijor al Royal Concertgebouw Orchestra revine la pupitrul orchestrei pentru a încheia Festivalul”, a declarat directorul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Jurowski, într-o intervenție specială prin Skype în cadrul conferinței de presă care a marcat debutul pregătirilor pentru Festivalul Enescu 2019, luni, 22 octombrie, la Ateneul Român.
„Avem premiere pe toate palierele în acest an. Propunem noi formule de repertoriu – cum ar fi opera în concert sau Mozart Week in residence. Avem 34 de noi artiști și orchestre de mare calibru, care se alătură marilor nume consacrate ale Festivalului. Am organizat o secțiune dedicată lui George Enescu și contemporanilor săi pentru a asculta această muzică în contextul în care a fost creată. Am consolidat secțiunea de muzică contemporană, astfel încât publicul să și poată interacționa cu extraordinari compozitori care sunt activi și disponibili. Am modificat procesul de organizare a vânzărilor de bilete, pentru a oferi mai multe șanse, unui public cât mai divers, asemănător celor de la alte mari Festivaluri. Proiectele care susțin Festivalul sunt gândite și ele ca o deschidere către un public mai divers. Ideal ar fi ca Festivalul să se simtă ca o bucurie pentru orice locuitor al orașului. Mai avem până acolo, dar aceasta ne este direcția, pentru a menține vie, peste timp și peste generații, opera genialului Enescu”, a punctat Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului George Enescu, în cadrul aceleași conferințe de presă.
Mădălin Voicu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale a reiterat importanța și spirijnul insitituțional acordat Festivalului Enescu: „În calitate de muzician, nu doar de demnitar, apreciez efervescența pe care a avut-o acest festival în tot acest răstimp, de când s-a stins George Enescu. Facem în continuare toate eforturile, atât noi, cât și celelalte insitituții pentru a asigura sprijinul necesar acestui eveniment care este unul dintre cele mai prestigioase din lume și care reușește să aducă România în prim-plan din punct de vedere cultural.“
„Pentru Televiziunea Română este un act de onoare să preia integral concertele din cadrul Festivalului Enescu, cel mai important proiect cultural al anului 2019. Vom asigura și un conținut editorial, cu numeroase interviuri cu personalitățile prezente, și, la fel ca și până acum, vom asigura toată infrastructura necesară transmisiunilor live”, a declarat Mircea Neacșa, director TVR 3.
Liliana Staicu, director Radio România Muzical a punctat la rândul său: „Suntem alături de Festival încă de la prima ediție. Și pentru noi, acest eveniment reprezintă un adevărat maraton, fiindcă majoritatea concertelor vor fi transmise live pe posturile noastre de radio. În plus, un număr important de concerte vor fi transmise în întreaga Europă, prin intermediul parteneriatului cu Uniunea Europeană de Radio – ceea ce reprezintă un fapt cu adevărat european.”
PREMIERE ȘI NOI PREZENȚE
Printre noii artiști, care completează galeria de vedete internaționale, se află actrița de Oscar Marion Cotillard, care o aduce pe legendara Jeanne d’Arc pe scena Ateneului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch. I se alătură nume precum Mitsuko Uchida, Rene Jacobs, Kirill Petrenko, Diana Damrau, Joyce DiDonato, Rolando Villazón și Julia Fischer.
În festival vor fi interpretate 32 de lucrări de George Enescu.
În seriile Muzica Secolului XXI și Forumul Internațional al Compozitorilor, participarea este din ce în ce mai puternică, mari compozitori contemporani acceptând invitația la această ediție a Festivalului: de la Michael Nyman, la Usuk Chin, compozitorul polonez Krzysztof Penderecki, pianista și compozitoarea de origine rusă stabilită în America, Lera Auerbach.
PREMIERE ÎN REPERTORIU
Trei opere în concert vor fi prezentate în premieră: Die Frau Ohne Schatten, de Strauss, în interpretarea Orchestrei Radio Berlin, Moses and Aaron, de Schoenberg, în interpretarea Filarmonicii George Enescu și Peter Grimes, de Britten – prezentată de Orchestra Națională Radio. Tot în premieră absolută în cadrul Festivalului Enescu, publicul va putea asculta: Jeanne d’Arc au Bucher, de Honegger, cu Filarmonica din Lille, Castelul lui Barbă Albastră, de Bartok, în interpretarea Polish National Radio Orchestra. În plus, Filarmonica din Liege aduce pe scena Festivalului La Voix Humaine, de Poulenc, iar Basel Chamber Orchestra prezintă Don Giovanni, de Mozart.
Un moment special în cadrul ediției 2019 a Festivalului Enescu îl va reprezenta Mozart Week in Residence – un concept adus direct de la Salzburg, a cărui propunere este de a uni oamenii prin intermediul muzicii lui Mozart, explorată dintr-o nouă perspectivă.
Secțiunea Enescu și contemporanii propune, la Sala Mică a Palatului, o nouă cadrare a operei lui Enescu în chiar contextul muzical în care compozitorul român a creat – întâlniri peste timp cu colegii de clasă de la Viena și Paris, descrierea subtilă a unei epoci și a unui context creativ.
Tot în premieră absolută, la ediția 2019 a Festivalului Enescu, Simfonia a III-a, de George Enescu va fi interpretată de două ori – de către Orchestra Maggio Musicale Fiorentino și de către Orchestra Radio Berlin. Ulterior, simfonia enesciană va fi prezentată la Florența înainte de a fi interpretată în Festival, pe 8 septembrie, și la Berlin, după interpretarea de pe scena Festivalului Enescu, pe data de 22 septembrie – cu participarea Corului Filarmonicii George Enescu. De asemenea, o interpretare inedită a Poemului Vox Maris, de George Enescu va fi oferită publicului de celebra London Symphony Orchestra, care a decis să includă această lucrare în premieră în repertoriul său internațional. De asemenea, Filarmonica din Liege include Suita a II-a, de George Enescu în repertoriul său.
MARILE VEDETE REVIN
Cele mai mari orchestre ale lumii revin la ediția 2019 a Festivalului: London Symphony Orchestra, alături de celebrul pianist Denis Matsuev, Orchestra Națională a Franței – cu legendarul Evgeny Kissin la pian, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Staatskapelle Dresden – alături de exploziva Yuja Wang și de soprana Kristine Opolais, Oslo Philharmonic Orchestra cu Vasily Petrenko la pupitru, Sankt Petersburgh Symphony Orchestra cu Nelson Freire la pian, precum și prestigioasa Royal Concertgebouw Amsterdam, care va încheia festivalul într-o serie de concerte deja consacrată. Ansambluri importante, precum Mahler Chamber Orchestra, Camerata Salzburg, Europa Galante, Orchestra of the Age of Enlightement, Vienna Radio Orchestra – cu Elisabeth Leonsakaja la pian și Academia Bizantia vor urca pe scena Festivalului Enescu 2019.
Printre cele mai notabile prezențe românești din ediția 2019, este triada dirijorală Horia Andreescu, Cristian Mandeal și Christian Badea. Cele mai importante orchestre românești vor fi prezente în ediția 2019, de la Orchestra Filarmonicii George Enescu, la Orchestra Radio și Orchestra Română de Tineret, la filarmonicile din Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj, Bacău și Târgu Mureș.
Celebrul dirijor Ion Marin va urca din nou pe scena Festivalului Enescu, la fel și pianista Alexandra Dariescu și mezzo-soprana Ruxandra Donose. De asemenea, Gabriel Bebeșelea, Tiberiu Soare, Vlad Vizireanu și Cristian Lupeș vor dirija orchestre străine.
Laureații ediției 2018 a Concursului Internațional George Enescu vor susține concerte în programul Festivalului Enescu 2019.
În total, 84 de concerte și recitaluri numai în sălile de concert din București, un estimat de peste 2.500 de artiști din cele mai diverse colțuri ale lumii, 50 de naționalități lucrând împreună.
Festivalul Enescu va avea loc la București, precum și în alte șapte orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău și Târgoviște.
Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.
PREMIERĂ ORGANIZARE – LOTERIA ABONAMENTELOR
O altă premieră a ediției 2019 o reprezintă introducerea unui sistem tip loterie pentru achiziționarea abonamentelor la Festivalul Enescu. Pentru a asigura șanse egale tuturor doritorilor și pentru a diminua din presiunea resimțită de public, care nu a putut urmări vânzarea online, în numai câteva minute a biletelor, a fost introdus în acest an un sistem practicat de alte puternice instituții culturale din lume.
Acesta presupune o perioadă de înregistrare a celor interesați (online sau offline), timp de o lună. După expirarea timpului de înregistrare, un soft va selecta persoanele care vor avea rezervate abonamentele pentru un interval de două săptămâni, timp în care trebuie achitată contravaloarea abonamentului. Dacă aceasta nu se achită în perioada de două săptămâni alocată, abonamentele rămase sunt scoase din nou la vânzare.
Detalii complete despre desfășurarea loteriei sunt disponibile la link-ul: service.eventim.ro/festivalulenescu2019/, iar informații în timp real vor fi anunțate și pe www.festivalenescu.ro.
Perioada de înregistrare pentru loterie este între 22.10.2018 – 25.11.2018.
Extragerea va avea loc pe data de 26.11.2018.
Perioada de plată este programată pentru perioada 27.11.2018 – 12.12.2018.
Conform regulamentului, abonamentele care nu au fost achiziționate până la data respectivă vor fi repuse în vânzare.
Data de începere a vânzării pentru biletele individuale este 6 martie 2019. Prețurile acestora variază între 210 RON și 30 RON.
TRANSMISII LIVE
Transmisiile live de la concertele din cadrul Festivalului Enescu 2019 vor fi asigurate pe site-ul Festivalului, www.festivalenescu.ro și pe ecranele din Piața Festivalului (Piața George Enescu).
Pe 31 august 2019, Festivalul Internațional George Enescu se deschide cu un concert extraordinar. Orchestra Filarmonicii din Berlin, considerată în acest moment cea mai bună orchestră din lume, revine în cadrul Festivalului, așa cum a promis încă de la ediția din 2015. Celebra orchestră cu care s-au purtat negocieri mai bine de 15 ani pentru a veni la București va prezenta și o lucrare de George Enescu și va cânta alături de Corul Filarmonicii George Enescu, onorând astfel una dintre cele mai valoroase direcții ale Festivalului: cunoașterea operei enesciene în interpretări de cel mai înalt nivel, și deschiderea unei punți de colaborare între orchestre străine prestigioase și orchestre și artiști români.