la care au participat peste 50.000 de spectatori
Comunicat de presă: Asociația Escu, 10.09.2015
Festivalul Ambasadelor, eveniment de diplomație culturală cu un concept unic în peisajul cultural românesc, și-a încheiat, sâmbătă, 5 septembrie, pe scena principală a festivalului din Parcul Lumea Copiilor, prima ediție cu tematica „Open Your Culture”, într-un spectacol total de muzică, dans și artificii, gastronomie, ateliere creative, meșteșuguri și artizanat, oferite de cele peste 50 de misiuni diplomatice și instituții culturale participante la eveniment. Organizatorii festivalului, Asociația Escu, alături de partenerii acestora, au pus la dispoziție patru locații unde, timp de 5 zile, s-au desfășurat spectacole și evenimente culturale inedite, în următoarele puncte din Capitală: Biblioteca Națională a României, Parcul Lumea Copiilor din Sectorul 4, Cinema Studio și Galeria Galateca, unde vizitatorii au avut ocazia să parcurgă expoziții de artă vizuală, proiecții de filme, instalații, demonstrații și degustări culinare tradiționale, spectacole de muzică, dansuri, artizanat, elemente de folclor, meșteșuguri și obiceiuri de pe întreg mapamondul, într-un carnaval tematic care celebrează diversitatea culturală mondială.
Evenimentul a debutat pe 1 septembrie, în contextual simbolic al Zilei Diplomației Române, cu o gală de inaugurare, organizată la Teatrul de Operetă și Musical “Ion Dacian”, la care a participat ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, alaturi de numeroși diplomați străini ce au urmarit recitalul emoționant al artistului Grigore Leșe, în spectacolul semnat de coregrafa Liliana Iorgulescu, Sarea Pământului. Cuvântul de deschidere a fost rostit de ministrul Bogdan Aurescu, care a apreciat demersul organizării unui astfel de festival, arătând că ”Îndemnul acestui Festival al Ambasadelor – Open your culture – redă în primul rând deschiderea, interesul și dinamismul capitalei României. În același timp, arată disponibilitatea, atât a misiunilor diplomatice străine la București, dar și a publicului larg, a societății civile din România, de a înțelege și de a accepta diversitatea, de a dărui și de a primi în egală măsură.”
Ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat satisfacția că Festivalul Ambasadelor se desfășoară în acelaşi timp cu Reuniunea Anuală a Diplomației Române. "Am răspuns cu deschidere iniţiativei organizatorilor Festivalului Ambasadelor, Asociaţiei ESCU, întrucât, din activitatea noastră curentă, din relaţionarea specifică cu mediul diplomatic, am fost convinşi că misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti, colegii noştri, diplomaţii străini, ni se vor alătura la acest moment important al instituţiei noastre – diplomaţia şi vor aduce, prin participarea cu ceea ce este specific fiecărei culturi reprezentate, un omagiu simbolic adus capitalei, care îi găzduieşte", a evidențiat ministrul de externe prin sublinierea potenţialului Capitalei României, precum şi contribuţia unor astfel de iniţiative de diplomaţie publică şi culturală la dialogul între culturi, între generaţii, între mediul diplomatic şi societatea civilă.
Astfel, la Biblioteca Națională a României, într-un spațiu elegant și generos, a avut loc între 1-4 septembrie, o expoziție complexă, în cadrul căreia mai multe civilizații și-au unit culturile sub același acoperiș. La vernisajul din data de 1 septembrie, domnul Bogdan Stanoevici, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, a reiterat faptul că “Îmbinarea între spaţiul diplomatic şi cel cultural este fericită, pentru că, dincolo de criteriile economice şi politice, ceea ce ne leagă va fi întotdeauna cultura şi frumosul", a mai spus acesta, menţionând că diplomaţii sunt, în acelaşi timp, "ambasadori ai frumosului".
Expoziția centrală a României a cuprins “Costumul țărănesc, veșmânt regal”, curatoriată de Iulia Gorneanu, cu sprijinul Muzeului Naţional al Țăranului Român, colecţionarului Teodoru Cristian, Ioanei Corduneanu, fondatoarea "Semne Cusute" şi Marianei Nagy, muzeograf. Costumul ţărănesc a devenit vesmânt regal graţie Reginei Maria a României, astfel, din colecţia Muzeului Naţional al Țăranului Român, au fost selectate piese asemănătoare celor purtate de Majestatea Sa în celebrele fotografii făcute la Bran, Peleş, Balcic etc. Au fost 12 costume din Muscel, Argeş, Mehedinţi şi Vrancea, dintre care 11 ţărăneşti, iar unul a aparţinut chiar Reginei Maria a României. „Expoziţia a fost un omagiu adus "reginei inimilor noastre", a completat Iulia Gorneanu. De asemenea, prin sprijinul Fundației Cucuteni pentru Mileniul III și al Președintelui acesteia, domnul Romeo Dumitrescu, au fost expuse mai multe obiecte de patrimoniu cultural, printre care un vas de ceramică pictată, datând 4.600 î.Hr., din colecţia Muzeului Oraşului Moineşti, precum și alte 3 lucrări de bronz masiv, de inspiraţie Cucuteni, executate de artistul Giulian Dumitriu, denumite Twins Reality M, Twins Reality F şi Nava. 3. A mai fost prezentată și Instalaţia Luminu-by Luminish, un proiect al Asociaţiei Ordinul Manufacturierilor, instalație-colaj cu piese decorative de obiecte de iluminat din hârtie reciclată manual, o incursiune în lumea corpurilor de iluminat.
Institutul Cultural Român a participat cu expoziţia „Mari Inovatori Români”, din programul lansat de instituție, care vizează celebrarea personalităţilor cu rădăcini româneşti, din diverse arii ştiinţifice şi tehnice, a căror inspiraţie a avut un impact notabil, asupra ţării şi lumii, în ultimele două secole, printre care Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Victor Babeș, Grigore Antipa, Emil Racoviţa, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Traian Vuia, George Emil Palade, Ion Cantacuzino, Ana Aslan, Gheorghe Țițeica, Nicolae Constantin Paulescu, Spiru Haret și Gheorghe Marinescu, dar și cu machete ale unor proiecte realizate de Henri Coandă și prin expoziția parteneră-instalația pop-up realizată de artistele vizuale Maria Constantinescu și Dorina Horătău, instalație ce a făcut parte din expoziția „Măiastra. Nașterea unei lumi“, precum și cu un volum ilustrat și prezentări multimedia ce au fost integrate în acest demers menit să omagieze, în perspectiva centenarului Marii Uniri, o dimensiune importantă a creativității românești.
În acelasi context, Ionuţ Budişteanu, unul dintre cei mai apreciaţi inventatori români, inclus de prestigioasa revista Time în topul celor mai influenți 16 tineri din lume în 2013, a lansat VisionBot, un robot care îi poate ajuta, în viitor, pe inginerii electroniști, profesioniștii din domeniul tehnologiei, pe inventatorii, studenții sau tinerii antreprenori să producă diverse echipamente electronice în propriile ateliere.
Tot la Biblioteca Națională a Romaniei, țări precum Africa de Sud, Algeria, Armenia, China, El Salvador, Emiratele Arabe Unite, India, Indonezia, Irlanda, Japonia (prin ceremonii culturale), Malaezia, British Council-Marea Britanie, Maroc, Mexic, Rusia, Siria, Statele Unite ale Americii, Turkmenistan, Uruguay şi Venezuela și-au prezentat arta, cultura națională și obiceiurile în cadrul unor expoziții care s-au dovedit a fi o reală „călătorie în jurul lumii”, cuprinzând arta ceremoniei ceaiului în tradiția japoneză și chineză, arta îmbrăcării kimono-ului, costume tradiționale din Maroc, El Salvador, Turkmenistan, Siria, obiecte decorative din Africa de Sud, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Siria, India. Publicul s-a mai putut bucura de sculpturi şi statuete antice ce aparţin civilizaţiilor maya şi aztecă și instalaţii culturale care au surprins momente variate din viaţa diverselor popoare, mai multe serii de fotografii cu carnavalul din Uruguay, momente americane clasice, hărți vechi legate de istoria Armeniei și o minunată expoziție de picturi cu tematică folclorică nigeriană ce aparține artistului Kingsley Nwabia, peisaje și orhidee din inima Venezuelei, prin artista Yasmina Moscovici, expoziție de comemorare a poetului irlandez de renume, W.B. Yeats, graffiti direct de pe străzile Kualei Lumpur și numeroase alte fotografii care ilustrează documente de arhivă diplomatică (British Council), dar şi fotoreportaje cu subiecte din Rusia, China, Turkmenistan, Siria, Armenia și altele.
La Galeria Galateca a putut fi vizitată expoziţia „Hands of Korea: Hanbok, Bojaghi, Joomchi & Beyond“, de Young Im Na, organizată de Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea relaţiilor diplomatice româno-coreene. Expoziţia a reunit trei meşteşuguri autentice din cultura coreeană – Bojaghi (pânză coreeană tradiţională care se realizează cu scopul de a împacheta şi a decora), Joomchi (o tehnică veche de 1.000 de ani de fabricare a hârtiei) şi Hanbok (ţinuta tradiţională a poporului coreean, o tradiţie preţuită în societatea coreeană de peste 1.600 de ani) – ce au supravieţuit trecerii timpului şi sunt în prezent foarte relevante pentru noile generaţii de artişti contemporani, artizani, curatori şi cercetători.
De asemenea, cinefilii au avut ocazia de a urmări, la Cinema Studio, în perioada 1-4 septembrie, o suită de 20 de pelicule ale unor regizori români și străini prin proiecţii de filme documentare şi de ficţiune din Armenia, China, Indonezia, Japonia, Marea Britanie, România, Rusia, Siria, Spania, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Venezuela, India, dar şi din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, care au încântat publicul. Publicul cinefil a acordat o atenție specială filmului Călăuza, în regia lui Andrei Tarkovsky, la care, în ciuda locurilor limitate, și-au dorit să participe peste 1.500 de persoane.
În Parcul Lumea Copiilor, din Sectorul 4, pe 4 și 5 septembrie, oamenii au putut dansa și asculta muzica artiștilor preferați, din zone diferite și țări exotice, indiferent că vorbim despre folclorul românesc sau reprezentațiile neobişnuite ale artiștilor din Argentina, Japonia, Peru, Irlanda, Indonezia sau Africa de Sud, ritmurile muzicii au adunat popoarele într-un singur loc: în Capitala României, la București. Peste 100 de standuri, aparținând ambasadelor și partenerilor acestora, au putut oferi publicului spectator un periplu prin culturile lumii, invitând oamenii ca în căminul lor, povestindu-le despre propria cultură şi lăsându-i să admire diverse obiecte de artizanat, de artă tradiţională, degustări culinare internaţionale, meşteşuguri şi ateliere interactive de cunoaştere a obiceiurilor şi tradiţiilor ţărilor participante, ateliere de limbi străine, body-painting, pictura pe apa, demonstraţii muzicale la instrumente inedite şi alte momente artistice.
Totodată, publicul a putut degusta produse de la restaurantele cu specific culinar internaţional. In completarea dialogului intercultural propus de evenimentul Festivalul Ambasadelor, Asociația Culturală Euro Est Alternativ, organizație cultural-gastronomică, recunoscută la nivel mondial, a oferit publicului spectator o serie de demonstrații gastronomice din bucătăria tradițională românească, pregatite de bucătari profesioniști, multipli campioni la nivel mondial.
Pe scena principală a Festivalului Ambasadelor, în regia MC-ului Festivalului, Dan Pavel, au interpretat dansuri şi concerte mai mult de 50 de artiști, după conceptul „World Music“, conducând spectatorii într-o călătorie muzicală în jurul lumii. Au urcat pe scenă din partea României – Ansamblul Doina, Rusia – Ansamblul ruşilor-lipoveni din România, interpretarea individuală a baletului rusesc de Ana Denis Condrat şi romanţe ruseşti în interpretarea Georgianei Maria Chirita, reprezentaţie de Taiko-percuţie japoneză, oferită de Centrul de Studii Româno-japoneze “Angela Hondru”, în timp ce Ansamblul Ellas a încântat publicul cu muzică și dansuri tradiționale grecești. Steysha School of Irish Dance & The Sorted Session au participat din partea Irlandei cu un spectacol extraordinar de dansuri şi muzica irlandeză, formaţia exotică Sin Fronteras a reprezentat Peru, Indonezia a participat cu un spectacol hipnotizant de dansuri ritualice din diverse zone ale ţării, Africa de Sud cu un concert de percuţie şi ritm african, asigurat de Ikhaya Band, Institutul Confucius cu reprezentaţii de arte marţiale şi recitaluri de muzică la instrumente tradiţionale chinezeşti, Argentina cu un moment artistic de tango argentinian din spectacolul Tango Show "Luna Tango" – susţinut de Asociaţia pentru Cultura şi Tango, India cu un moment spectaculos de dans Indian clasic, interpretat de Carmen Coțovanu Pesantez şi Grupul Centrului de Artă "Euterpe" şi un mini-concert în stilul Bollywood, susţinut de Partha Ray, festivalul încheindu-se în ritmuri electrizante de muzică contemporană britanică, în mixajul oferit de DJ David- Radio Selector, prin participarea British Council şi în explozia unui impunător foc de artificii, asigurat de EuroMerx.
Festivalul Ambasadelor este un eveniment deschis pentru întreaga lume și pentru toate formele de exprimare culturală, gândit ca o platformă de reprezentare a identităților culturale hibride, care conțin elemente tradiționale și contemporane cu potențial de dialog intercultural. Acest gen de manifestații artistice diversificate a atras toate grupele sociale și de vârstă, aducând împreună, deopotrivă artiști profesioniști și amatori și oameni din toate categoriile profesionale, care și-au dorit să experimenteze un program cultural atractiv şi variat. Scopul desfăşurării acestui festival este de a promova diversitatea culturală într-un dialog al artelor şi tradiţiilor ţărilor ce au misiuni diplomatice în România, precum și a ţării gazdă.
Festivalul Ambasadelor „Open Your Culture“, aflat la prima ediţie şi organizat de Asociaţia Escu, devine un punct de reper pentru comunitatea diplomatică din ţară, facilitând interacţiunea culturală a publicului din România cu mediul de afaceri şi instituţii, cu misiunile diplomatice şi comunităţi străine. Festivalul Ambasadelor își propune să marcheze o tradiție în cultura românească prin crearea unui lanț multicultural care să aducă, an de an, în atenția publicului tot ce este mai spectaculos și mai interesant din arta popoarelor de pe diferite continente.
Bucuresti, 10.09.2015