Parcursul vieții unei femei este plin de evenimente care îi transformă corpul. După un drum tumultuos, cu o serie întreagă de simptome și sentimente pe măsură, menopauza reprezintă acel moment în care funcția ovarelor încetează. Ȋnsă acest fenomen nu apare peste noapte, ci este un proces gradual.
Vârsta medie la care apare menopauza este de 50 ani, dar există și cazuri rare când apare de la 30 sau 60 ani. Astăzi statisticile arată că 1 din 20 de femei intră la menopauză înainte de 46 ani.
Menopauza nu este nicidecum o boală, ci un proces biologic natural, care, odată instalat, grăbește îmbătrânirea organismului. Simptomele fizice, cum ar fi bufeurile și stările emoționale exacerbate pe care le provoacă menopauza îți pot tulbura somnul, îți pot scădea nivelul de energie sau îți pot afecta starea de spirit. Iar perioada dinainte de menopauză – perimenopauza – poate dura câteva luni sau câțiva ani, în funcție de organismul tău.
Iată și semnele sau simptomele care ar putea să îți dea de bănuit:
· menstruații neregulate
· uscăciune vaginală
· păr subțire și piele uscată
· pierderea densității osoase
· bufeuri
· frisoane
· transpirații nocturne
· probleme cu somnul
· schimbări de dispoziție
· creșterea în greutate și metabolismul încetinit.
Deşi aceste simptome ar putea însemna că te poți aștepta la menopauză, ele indică și multe alte afecțiuni. Dacă vrei să știi cu acuratețe în ce perioadă te afli, testul de menopauză de la BARZA te poate ajuta. Este o metodă rapidă, care depistează prezența în urină a hormonului foliculostimulant (FSH). Creșterea nivelului FSH este asociată cu reducerea nivelului de estrogen și instalarea menopauzei la femei. De obicei, pe măsură ce o femeie se apropie de vârsta menopauzei, nivelul acestuia crește de până la zece ori față de nivelurile normale. Testul de menopauză e un dispozitiv medical de diagnostic „in vitro” care îți spune în câteva minute cu o acuratețe de 99% dacă te afli în perioada de perimenopauză sau menopauză.
Cum utilizezi testul? La fel cum procedezi cu testul de sarcină: colectezi urina într-un recipient curat și uscat în care introduci banda-test, cu vârful săgeții în jos, până la linia marcată cu MAX, timp de 3 secunde. Apoi așezi testul pe o suprafață plană și aștepți 10 minute ca să fii sigură că rezultatul este valid.
Perimenopauza este perioada de mijloc – între perioada fertilă și menopauză – în care apar primele semne ale modificării funcției ovariene, dar în care poți rămâne însărcinată. Testează-te la fiecare 6-12 luni, începând cu vârsta de 35 ani sau atunci când apar primele simptome de perimenopauză și discută rezultatele testelor cu medicul tău. Deși inconfortabilă, perimenopauza poate fi contracarată cu diverse soluții, așa că nu te impacienta – medicul îți poate prescrie tratamente medicamentoase sau îți poate sugera schimbarea regimului alimentar și de viață.