Utilizând soluții informatice de management, fermele agricole își sporesc rentabilitatea
Pregătirea și gestionarea culturilor și a lucrărilor agricole sunt foarte importante şi au un impact semnificativ în obținerea recoltei și implicit a profitului. Susținerea acestui proces cu o soluție informatică aduce o mulțime de avantaje, prin corelarea costurilor cu veniturile realizate, inclusiv veniturile din subvenții.
Soluția informatică "Managementul Fermelor Agricole", realizată de specialiștii din SIVECO Romania, se bazează pe înţelegerea şi cunoaşterea problemelor cu care se confruntă fermierii și permite gestionarea tuturor activităților care se desfășoară într-o fermă de mici/mari dimensiuni.
"În cele mai multe ferme, situațiile se țin pe hârtie sau într-un Excel, informațiile sunt necentralizate și necorelate. De regulă, inginerul-șef are o mulțime de atribuții și nu poate acoperi toate procesele care trebuie urmărite într-o fermă. De dezvoltarea fermei nici nu mai poate fi vorba, oricât de bine pregătit ar fi personalul. De aceea, ajutorul informatic este mai mult decât necesar. Pentru că avem o experiență valoroasă în proiectarea soluțiilor informatice pentru agricultori și pentru că știm care sunt nevoile proprietarilor de ferme, am realizat soluția informatică de Management al Fermelor Agricole și suntem convinși că va aduce plus-valoare tuturor celor care o vor utiliza. Este important de știut că fermierii pot accesa fonduri europene pentru achiziția de sisteme informatice", a declarat Gabriel Lospa, directorul Departamentului eAgriculture din SIVECO România.
Ce avantaje aduce soluția? În primul rând, fermierii gestionează informații importante privind suprafețele agricole: harta cu terenuri agricole în proprietate sau cu terenuri arendate, gestiunea și rotația culturilor, gestiunea lucrărilor agricole. Astfel, ei sunt la curent în orice moment cu istoricul culturilor, fertilizatorii folosiți, lucrările agricole executate, resursele utilizate şi rezultatele obţinute. Planificarea si monitorizarea lucrărilor agricole – lucrări mecanizate, lucrări pregătitoare, cheltuieli tehnologice – este esențială pentru orice fermier.
Toți fermierii își doresc să aibă sub control consumurile de combustibil, materiale (semințe, fertilizatori, erbicide, etc), resurse umane și primesc acest sprijin din partea soluției de Management al Fermelor Agricole care îi ajută să reducă substanțial costurile.
Informațiile generate de sistem sunt extrem de utile oricărui fermier pentru urmărirea bunului mers al afacerii sale:
• reprezentarea pe hartă a suprafețelor agricole
• lista parcelelor agricole pentru depunerea subvențiilor APIA
• urmărirea procesului de execuție a lucrării și generarea de notificări în cazul în care se constată întârzieri
• analize de costuri planificate, executate, realizate și determinarea profitului la nivel de grup/ferma/tarla/cultură
• rapoarte pentru urmărirea derulării contractelor de arendă
• rapoarte privind gestiunea stocurilor și activelor imobilizate
• urmărirea pe hartă, de pe tabletă/smartphone, a execuției lucrărilor agricole prin conectarea cu echipamenetele electronice de pe utilajele agricole.
Soluția informatică pentru Managementul Fermelor Agricole permite interfațarea facilă cu module de gestiune Financiar-Contabilă.
Mai mult decât atât, soluția este accesibilă de pe mobil, tabletă sau laptop, de oriunde, oricând. Astfel, fermierii pot să rezolve în timp util orice situație apărută. Soluția nu necesită cunoștințe avansate de informatică, fiind ușor de utilizat cu o interfață intuitivă. De asemenea, fermierii beneficiează de instruire pentru utilizarea soluției și suport din partea echipei de specialiști SIVECO România.