in Romania
Aparatul achiziţionat de clinica Oculus din Bucureşti reprezintă o investiţie de 500.000 de Euro
Cel mai avansat şi complet dispozitiv pentru chirurgia cataractei, Femto-Laserul, a fost lansat astăzi la Clinica Oculus, pentru prima dată în România şi în Europa de Sud-Est, în urma unei investiţii de aproximativ 500.000 de euro.
Principalul avantaj oferit de Femto-Laser este precizia microscopică cu care realizează prima şi cea mai importantă parte a operaţiei, de la realizarea inciziilor la fragmentarea cristalinului "bolnav" până la centrarea perfectă a locului pe unde se va implanta cristalinul artificial. Datorită acestui tip de laser, inciziile se cicatrizeaza foarte rapid, fără disconfort, recuperarea vizuală având loc aproape instantaneu după operație. Riscurile intra- şi post-operatorii sunt reduse la minimum.
Un alt beneficiu major vizează reducerea considerabilă a energiei de ultrasunete care se foloseşte şi se eliberează în ochi în timpul operaţiei, energie ce poate fi periculoasă la un moment dat pentru structurile oculare – lucru foarte important pentru pacienţi, spre exemplu cei cu celule corneene puţine. Prin eliminarea în foarte mare parte a utilizării ultrasunetelor, ţesuturile oculare sunt mai protejate pe parcusul operaţiei şi scad riscul unor complicații post-operatorii, cum ar fi afectarea corneei. În plus, procedura favorizează rezultate refractive perfecte şi stabile în cazul implantării de cristaline "premium" (asferice, torice, multifocale).
“Oftalmologia intră într‑o nouă eră, operațiile de cataractă trec la un alt nivel – de la ultrasunete la laser. Am vrut să fim primii din Sud‑Estul Europei care să aducă acest aparat. Interesul dovedit în timp de Clinica Oculus de a alinia România la cele mai avansate dotări ştiinţifice la nivel mondial în domeniul oftalmologiei ne obligă să ne autodepășim în continuare ca specialişti oftalmololgi, în beneficiul şcolii româneşti de oftalmologie“, au declarat dr. Cristian şi Ozana Moraru, managerii clinicii Oculus.
După 20 de ani în care facoemulsificarea cu ultrasunete a fost procedeul preferat la nivel mondial pentru operația de cataractă, în 2012 a apărut, în cele mai celebre clinici de oftalmologie din Europa şi din Statele Unite, noua tehnologie a operației de cataractă cu Femtosecond-Laser.
În Europa, tehnologia Femto-Laser, fabricată în Statele Unite, este abia la început. Comisia Europeană a aprobat acest sistem abia în septembrie 2011, astfel că, la nivelul țărilor europene, Femto-Laserul a ajuns doar în foarte putine clinici din tari, ca Franta, Germania, Olanda, Italia, Spania sau Marea Britanie. România este prima țară din sud‑estul Europei care practică, începând din februarie 2013, la clinica Oculus, intervenții tip Femto‑Laser pentru cataractă.