Diferente de salarizare intre femei si barbati continua sa existe in majoritatea domeniilor de activitate. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60% mai mare decat cel al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat cele ale femeilor cu peste 15%.
Un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa, ponderea majoritara, de peste 70%, ramane reprezentata de femei. Nivelul de educatie in randul femeilor este foarte scazut: aproape trei sferturi dintre femei au maxim 8 clase si numai 3% au absolvit studii superioare, in timp ce numarul celor care nu au nici un fel de studii se situeaza intre 5 si 12%. Comparativ, nivelul de instruire al barbatilor este mai ridicat decat cel al femeilor, 60% dintre acestia avand maxim 8 clase, iar 4% studii superioare. Discrepanta cea mai mare se inregistreaza in cazul analfabetilor, numarul femeilor fara nici o instruire fiind de 2,8 ori mai mare decat cel al barbatilor in judetul Botosani si de peste 4 ori mai mare in judetul Giurgiu.
Participarea femeilor la luarea deciziei in plan local ramane extrem de scazuta, ponderea femeilor in Consiliile Judetene fiind intre 6,5% si 24,2%.
La nivelul Inspectoratelor Teritoriale de Munca nu s-au inregistrat plangeri pe motiv de discriminare intre sexe.
Acestea sunt o parte dintre concluziile rapoartelor locale privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati, realizate de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate impreuna cu membrii Comisiilor Judetene in domeniul Egalitatii de Sanse intre Femei si Barbati si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES.
Rapoartele–pilot au fost realizate in 5 judete: Botosani, Giurgiu, Mehedinti, Prahova, Salaj si au avut drept obiectiv analiza situatiei locale din perspectiva aplicarii prevederilor legale privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati in mai multe domenii: piata muncii, educatie, sanatate, accesul la luarea deciziilor, violenta in familie, traficul de persoane.
Rapoartele au fost realizate in cadrul proiectului „Societate civila si administratie publica – impreuna pentru egalitate pe piata muncii”, desfasurat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societatea Civila Componenta 2 – Adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar si de CPE din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.
{mosloadposition user10}