Rachel Ignotofsky
Editura Nemira
„Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” este o carte care te cucerește din prima clipă. Da, aspectul exterior este fermecător: coperta este inedită, iar de îndată ce iei cartea în mână pentru a o răsfoi rămâi plăcut surprins de calitatea tiparului și de faptul că lucrearea este una color. Ilustrațiile și paginarea sunt minunate.
Însă nu aspectul exterior este cel pentru care vă recomand această carte. Sigur, este deosebit, așa cum am spus, însă mult mai valoros este conținutul. Pentru că această carte are meritul de a face cunoscute 50 de femei care au marcat știința.
Despre unele dintre ele (precum Marie Curie) poate ați auzit câte ceva. Cele mai multe însă s-ar putea să fie nume noi.
Cele 50 de doamne care au schimbat lumea s-au ocupat de domenii variate – de la fizica la filozofie, de la biologie la astrofizică. Veți regăsi femei din epoci variate, începând cu Grecia antică și terminând cu unele doamne care ne sunt contemporane.
Știați că:
- Hypatia a fost prima femeie matematician cunoscută în istorie? Și că ea era expertă și în filozofia platoniciană și că a devenit una dintre primele profesoare din Alexandria?
- Karen Horney a inventat conceptul de nevroză pentru a ajuta oamenii să depășească anxietatea?
- Lise Meiner a descoperit și explicat cum funcționează fisiunea nucleară?
- Emmy Noether a creat domeniul algebrei abstracte, iar
- Edith Clarke a inventat un calculator grafic pentru a soluționa ecuațiile cu funcții hiperbolice?
- Alice Ball (prima femeie de culoare și prima femeie care a absolvit Universitatea din Hawaii) a inventat Metoda Ball care i-a ajutat pe bolnavii de lepră să nu mai fie izolaţi, permiţându-le să îşi vadă familiile?
- Cecilia Payne-Gaposchkin a descoperit că soarele este făcut din hidrogen şi heliu (fiind, evident, criticată de nume importante, inclusiv respectatul astronom Henry Russel)?
- Dorothy Hodgkin a descoperit structura penicilinei, a vitaminei B12 şi a insulinei?
- Patricia Bath a inventat sonda laser Phaco folosită pentru tratarea cataractei?
Iată doar câteva exemple din cele 50 care merită descoperite.
Rachel Ignotofsky „a crescut în New Jersey cu un regim sănătos de desene animate şi budincă. (…) Acum trăieşte în minunatul Kansas City, Missouri, unde îşi petrece toată ziua desenând şi învăţând tot ce poate. A făcut o pasiune din transformarea unei cantităţi mari de informaţie în ceva distractiv şi accesibil şi s-a dedicat realizării unor opere de artă educative.
(…) Speră că această carte să omsăore fetele şi tinerele să-şi urmeze visurile şi pasiunile.” (p. 125)
„Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” conţine prezentările celor 50 de doamne care au marcat ştiinţa şi descoperirile lor, alături de cronologii, informaţii variate (de pildă despre instrumentele de laborator) şi un glosar. Există şi câteva nume, la final, menţionate pe scurt alături de realizările lor.
Informaţiile sunt prezentate într-un mod atractiv, simplu, uşor de urmărit şi, mai ales, de reţinut. Cartea îşi propune să le sărbătorească pe aceste deschizătoare de drumuri pentru a inspira generaţiile următoare. „Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” reuşeşte însă să fie o excelentă lucrare pentru toţi cei interesaţi să afle mai multe despre femeile care şi-au lăsat amprenta în lumea ştiinţei.