într-o inedită expoziţie de fotografii
Expoziţia “Momente fericite” marchează continuarea campaniei pentru prevenirea cancerului de col uterin
Sanda Nicola, Mihaela Rădulescu, Aurora Liiceanu, Monica Tatoiu, Adriana Săftoiu, dr. Dana Jianu, Cristiana Copos, Mihaela Geoană, Mariana Bitang, Laura Codruţa Kovesi, Andreea Răducan, Irina Păcurariu, Elisabeta Lipa, Maria Uca Marinescu, Cristina Simion, Alice Năstase, Corina Drăgotescu, Cristina Ţopescu, dr. Virginia Ţârlea.
Sunt femei cunoscute, femei puternice, femei curajoase, femei care au atins vârfuri în în domenii de elită.
Sunt FEMEI care vor să ajute şi alte femei să aibă grijă de sănătatea lor, de viaţa lor. S-au alăturat campaniei pentru prevenirea cancerului de col uterin şi au acceptat să ne vorbească despre momentele lor de bucurie, de relaxare, de graţie, dar şi despre dreptul fiecarei femei la fericire în cadrul unei inedite expoziţii de fotografii.
Intitulată sugestiv “Momente fericite”, expoziţia a fost inaugurată astăzi,
25 septembrie 2007, la Teatrul Naţional Bucureşti şi constituie o nouă etapă a Campaniei pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin, pe care GlaxoSmithKline a lansat-o la începutul acestui an.
Campania a fost susţinută de la bun început de Mihaela Rădulescu şi de Sanda Nicola, care a trecut cu bine peste o experienţă nefericită legată de o afecţiune a colului uterin. Toamna aceasta, li s-au alăturat toate celelalte femei cunoscute, care apar în fotografii ca un simbol al speranţei şi al curajului de a merge mai departe.
“Am ales fotografiile ca o altă formă, mai expresivă, mai emoţionantă, de a comunica faptul că orice femeie are şansa unei vieţi fericite, sănătoase, cu mai multe momente de bucurie, că orice femeie poate fi puternică şi poate deveni un exemplu pentru cei din jur. Ne-am dorit ca cele nouăsprezece doamne care ni
s-au alăturat în această campanie să le demonstreze femeilor din România că viaţa merită trăită pentru momentele sale de graţie şi că, pentru a putea savura aceste momente, este important să acţioneze inteligent, să aibă grijă de ele, să işi păstreze sănătatea”, a declarat David Lechleiter, Vice-Preşedinte şi Director General GlaxoSmithKline România.
Campania îşi propune să ofere femeilor cât mai multe informaţii despre cancerul de col uterin şi legătura lui cu infecţia cu tulpini oncogenice de Papillomavirus uman (HPV), precum şi despre metodele de prevenire.
Statisticile mondiale sunt îngrijorătoare: la fiecare două minute, o femeie moare de cancer de col uterin şi în fiecare an sunt descoperite o jumătate de milion de noi cazuri. În România, incidenţa şi mortalitatea prin cancer de col uterin se situează la cote alarmante şi acest lucru din cauza lipsei de informare la nivelul publicului larg, coroborată cu inconsecvenţa în aplicarea programelor de screening.
Infecţia cu tulpini HPV oncogenice este « cauza necesară » a cancerului de col uterin,(1) virusul transmiţându-se cu uşurinţă în urma contactului cutanat direct la nivelul zonei genitale.
Doamnele implicate în campania pentru prevenirea cancerului de col uterin ne spun de ce au decis să sprijine această acţiune.
„Femeia ar trebui să fie mamă, soţie şi să lucreze. Toate cele trei segmente sunt importante. Dacă femeia încercă să le facă pe toate, se ajunge la oboseală fizică şi psihică. Este normal ca aceşti factori nocivi, care s-au accentuat în ultima perioadă să ne afecteze pe fiecare dintre noi, dar un organism puternic, fizic şi psihic rezistă mai bine. Femeia zilelor noastre trebuie să ţină mai mult la ea şi să aibă mai multă grijă de ea. Aceasta este o problemă de educaţie. Metodele medicinei actuale permit să se poată face un control periodic al sănătaţii, lucru neglijat de 80% din semenii noştri”, declară Maria Uca Marinescu, în prezent singurul profesor explorator din România.
„Doresc să sprijin această campanie deoarece am mai participat la diverse seminarii pe teme de sănătate şi am fost şocată de cazurile pe care le-au expus. În Romania de astăzi mai sunt încă femei care nasc acasă şi care nu au făcut un control ginecologic în viaţa lor. Trebuie să ne implicăm; dacă stăm şi auzim fără să facem nimic nu este bine. Dacă reuşeşti să convingi un anume procent de femei să aibă iniţiativa de a-şi face un control tot ai câştigat. Pasivitatea nu duce la nici un rezultat”, spune Elisabeta Lipă, sportivă de performanţă.
“Mulţi oameni care suferă de cancer încearcă o anumita jenă, au tendinţa să ascundă boala. Neîmpărtăşirea suferinţei sporeşte tristeţea şi deprimarea, confuzia şi debusolarea, nu mai ştii pe ce drum s-o iei. Altfel este atunci când ştii că alţi oameni se gândesc la tine şi îşi pun energiile pozitive în joc. Există oameni care pot da un ajutor celor bolnavi, există sprijin medical. Oamenii trebuie să ştie că există tratamente chiar şi pentru o boală cum este cancerul şi că mulţi s-au vindecat chiar atunci când credeau că nu mai au nici o speranţă”, susţine dr. Dana Jianu, medic specialist chirurgie plastică-estetică şi vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie Estetică.
Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, adaugă: "Implicarea în campania împotriva cancerului de col uterin provine din dorinţa mea ca femeie informată, dar şi ca preşedinte al Fundaţiei Renaşterea, de a împărtăşi tuturor româncelor, calea prin care îşi pot menţine o viaţă sănătoasă pentru ele şi familiile lor."
"Decizia de a mă implica în această campanie vine din respect şi grija pentru femei, pentru a le aduce un plus de sănătate”, completează şi Cristiana Copos, vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea.
„Cancerul de col uterin e o ameninţare reală, dar nu e o fatalitate. Să îl previi e întotdeauna mai uşor decât să îl tratezi. Încercăm să transmitem asta prin revistele pe care le publicăm. Vă mulţumesc că îmi daţi prilejul să o fac şi prin exemplul personal”, spune Cristina Simion, directorul trustului Edipresse.
Aurora Liiceanu psiholog: “Femeia trebuie să-şi cunoască mai întâi corpul şi apoi să înveţe să-l controleze. Orice femeie trebuie să-şi cunoască corpul şi să controleze starea lui de sănătate. Controlul corpului trebuie să devină o preocupare construită pentru a preveni necazurile. Sănătatea femeii este importantă nu doar pentru ea, cât şi pentru cei apropiaţi ei. Lipsa de educaţie pentru sănătate este o problemă foarte serioasă a societăţii româneşti. A învăţa să preţuieşti sănătatea trebuie făcută de la vârstele cele mai mici. Într-o ţară în care educaţia este atât de prost făcută, nu văd altă soluţie decât o campanie socială.”
Monica Tatoiu, femeie de afeceri: „Lipsa de cunoştinţe şi superficialitatea cu care ne tratăm propriul nostru corp au un impact negativ asupra vieţii de familie, pentru că femeia este totul. În momentul în care ea se prăbuşeşte, se prăbuşeşte tot. Uterul femeii e centrul universului. Este un dar de la Dumnezeu, acela de a procreea. Puritatea femeii şi curăţenia ei sunt garanţia viitorului lor. Mă implic în această campanie pentru că ştiu că împreună avem puterea să schimbăm umanitatea. Iar noi, femeile trebuie să ne schimbăm şi modul în care ne privim pe noi. Orice femeie care se duce să-şi facă testul Babeş-Papanicolau îşi oferă un cadou. ”
„Am constatat de-a lungul anilor cât este de mare incidenţa leziunilor precanceroase şi a infecţiei cu HPV si cât de uşor pot fi prevenite. Apreciez că Dumnezeu mi-a făcut un cadou pe care nu îndrăzneam să-l doresc acum 20 de ani, acela de a putea preveni infecţia cu HPV care determină leziunile precanceroase şi cancerul de col uterin” spune dr. Virginia Ţârlea, medic primar obstetrică-ginecologie.
“Dacă mi-ar fi spus cineva că va exista ceva în viaţa mea care îmi va concura grija pentru carieră aş fi zâmbit cu subînţeles şi aş fi negat. Şi asta până când am simţit pe pielea mea efectele neglijării sănătăţii. Şi atunci am simţit brusc cum priorităţile se schimbă”, declară Sanda Nicola, care a fost diagnosticată anul trecut cu o afecţiune a colului uterin. “Cariera nu valorează nimic dacă la un moment dat nu mai eşti în stare să ţii pasul cu ea. Acum, dacă aş putea aş lua fiecare femeie de mână şi i-aş spune: <Ai grijă de sănătatea ta! Screeningul şi vaccinarea HPV iţi pot salva viaţa … şi de ce nu şi cariera>” .
“Voi fi foarte fericită când femeile din Romania se vor gândi şi la sănătatea lor şi nu numai la binele familiei. Iar noi, mamele, avem responsabilitatea de a ne îngriji de sanatatea noastra pentru a trai si a avea puterea sa ne creştem copiii”, spune şi Mihaela Radulescu.
Papilomavirusul uman – cauza necesară a cancerului de col uterin
Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice şi de laborator, s-a descoperit existenţa unei legături cauzale directe între infecţia cu papilomavirusurile umane (HPV) şi cancerul de col uterin (1) . S-a demonstrat că ADN-ul tipurilor oncogene de HPV este prezent în 99,7% din eşantioanele tisulare prelevate de la nivelul tumorilor maligne ale colului uterin, pretutindeni în lume (2) . De fapt, infecţia cu HPV oncogen este « cauza necesară » a cancerului de col uterin (1) .
Ce este HPV şi tipurile acestui virus
HPV este extrem de contagios şi infecţia cu HPV este foarte frecventă.
Există peste 100 de tulpini de HPV, infecţiile produse fiind asimptomatice; aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, având tropism pentru mucoasa genitală, şi pot fi clasificate în două mari categorii: HPV oncogenice şi HPV cu risc scăzut (3) . Infecţia persistentă cu tipurile oncogene poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad înalt, sau cancer de col uterin, în timp ce tipurile cu risc scăzut pot provoca o serie de alte afecţiuni benigne, vegetaţii veneriene (3) .
Există 15 tipuri de HPV care pot determina apariţia unui cancer de col uterin, cele mai frecvente fiind tipurile 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58, 35, 59 etc.(4). Împreună, tipurile 16 şi 18 de HPV sunt răspunzătoare pentru 70% din toate cancerele de col uterin pe plan mondial.
Riscul de apariţie a cancerului de col uterin
Infecţia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenţa cancerului de col uterin fiind mai mare însă la femeile de peste 35 de ani, sugerând progresia lentă a infecţiei virale către cancer. Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate în 2005 au vârste între 35 şi 55 de ani şi aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se înregistreaza la femeile cu vârste între 45 şi 70 de ani.
{mosloadposition user10}