Pericolele din spatele spam-urilor de Crăciun şi ale felicitărilor electronice premium
Expedierea de felicitări de Crăciun prietenilor şi cunoştinţelor, prin servicii de e-carduri sau email, devine din ce în ce mai populară, cu fiecare an ce trece. În orice caz, Sărbătorile se situează şi pe lista afacerilor distribuitorilor de spam. Prin urmare, G Data aşteaptă o creştere a numărului de spam-uri “cu aromă” de Crăciun şi An Nou. Infractorii cibernetici fac uz de e-carduri contrafăcute sau de pagini Web modificate cu e-carduri care au ca scop distribuţia de programe de tip malware, pentru a infecta computerele care le recepţionează cu coduri care execută instrucţiuni independent de voinţa utilizatorului şi ajung să le controleze.
De fiecare dată, distribuitorii de spam distribuie e-carduri contrafăcute cu ocazii speciale şi cu ocazia sărbătorilor naţionale. Chiar acum, experţii G Data primesc un număr foarte mare de variante de felicitări periculoase de Crăciun şi Anul Nou.
Ralf Benzmüller, manager G Data Security Labs: "Numărul de felicitări contrafăcute nu s-a modificat seminificativ faţă de anul trecut, deşi se observă totuşi o creştere a e-cardurilor de Crăciun în acest sezon. Escrocii speră ca mai ales de Crăciun să atingă o rată de succes foarte mare, deoarece cu ocazia unei sărbători cu ocazia căreia se celebrează iubirea şi speranţa, oamenii aşteaptă să primească felicitări mai degrabă decât altceva şi, prin urmare, vor da click pe ataşamente sau pe linkuri fără să stea să se gândească prea mult."
Fii cu ochii pe câmpul “subiect”
Providerii autentici de felicitări online trec numele complet al expeditorului în câmpul de subiect. Felicitările intitulate “de la un prieten” sau “de la un vecin" sau chiar “de la un coleg” sau orice altă sursă anonimă, trebuie ignorate imediat, fără a fi citite şi trimise în coşul de gunoi pe loc. Erorile de scriere sau cele gramaticale din câmpul “subiect” sau textul emailului sunt un semn clar că emailul este emis de nişte escroci cibernetici.
Ştergeţi ataşamentele şi studiaţi link-urile cu atenţie
În unele felicitări, felicitarea propriu-zisă este apparent ataşată la email sub forma unui fişier, Acest tip de e-carduri trebuie şterse pur şi simplu. Providerii autentici de felicitări electronice nu trimit nici un fel de ataşament.
De asemenea, ar trebui să fiţi suspicioşi dacă ce daţi click pe un astfel de email, vi se cere să descărcaţi un fişier. În orice caz, chiar dacă site-ul Wweb din spatele linkului nu pare susceptibil de suspiciune la prima vedere, malware-ul pe care îl diseminează poate ajunge pe un computer fără ştiinţa utilizatorului.
O opţiune viitoare pentru a transfera malware pe un computerul unui e-card este cerinţa de a actualiza flash player-ul, alt software pentru MP3 sau un codec. De îndată ce pagina cu felicitarea a fost apelată, se deschide o fereastră de tip pop-up cu un link de download pentru o actualizare aparentă.
Nu trebuie să realizaţi niciodată prin asemenea pop-up-uri, ci să le descărcaţi direct de la producător.
S-au descoperit şi site-uri Web cu felicitări infectate
În orice caz, riscurile de infecţie nu pândesc numai printer cardurile care sosesc. G Data a descoperit şi site-uri infectate care trimit felicitări electronice. Un script ascuns s-a găsit pe un site Web arătat mai jos, care, fără ştiinţă vizitatorului, a ghidat browser-ul către un server malware şi astfel a infectat computerul prin “drive-by-download”.
Sfaturi pentru protecţie
– Ştergeţi felicităarile de la expeditori necunoscuţi, fără a le citi
– Mail-urile cu felicotări electronice care conţin foarte multe erori gramaticale şi de scriere trebuie şterse
– Ştergeţi şi emailurile cu felicitări electronice cu ataşamente, fără a la deschide.
– Nu daţi click pe linkuri subliniate din emailuri, fără a vă gândi la consecinţe înainte.
– Nu descărcaţi actualizări de programme decât de pe site-urile Web ale producătorilor
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}