al proiectului “Actionam responsabil! – Reteaua Sociala RSC”
Rodica Lupu, Program Development Chairman JCI Europa: „Ne-am concentrat pe dezvoltare durabilă întrucât România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea vieţii, după Bulgaria.”
Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Conferinţa a marcat deschiderea Centrului Regional de Sud-Est cu sediul la Constanţa şi a abordat ca principală temă dezvoltarea economică durabilă, sub deviza „Acționăm responsabil! – dezvoltare economică echilibrată și echitabilă”.
Conferinţa de la Constanţa este ce-a de-a doua dintr-o serie de conferinţe regionale, desfăşurate în perioada aprilie – iunie 2011, care îşi propun să disemineze obiectivele propuse prin proiectul “Acţionăm responsabil! – Reţeaua Socială RSC” şi să contribuie la coagularea unei reţele de multiplicatori de comportament responsabil la nivel naţional: Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Ploieşti şi Craiova.
„Aşa cum a fost ea definită la Göteborg în 2001, dezvoltarea durabilă trebuie construită pe 3 piloni strategici: societate, economie şi mediu. În acest sens, în cadrul proiectului, s-au pus bazele unei reţele de parteneri: ONG-uri, companii, asociaţii de IMM-uri, camere de comerţ şi comitete sectoriale, care să contribuie, prin acţiunile lor, la dezvoltarea durabilă a României. Însă, pentru ca acest obiectiv să fie atins, fiecare dintre noi poate şi trebuie să contribuie prin asumarea la nivel individual a unui comportament responsabil.”, explică Rodica Lupu, Program Development Chairman JCI Europa, managerul proiectului, referindu-se la tema conferinţei de deschidere a Centrului Regional de Sud-Est.
„Am abordat tema dezvoltării durabile la Constanţa deoarece, conform studiilor de specialitate, 76% din populaţia României consideră măsurile economice ca fiind motorul principal pentru dezvoltarea durabilă; 1 din 8 persoane consideră ca fiind importante schimbările culturale şi educaţionale, iar aproximativ 1,8 milioane de oameni îşi leagă speranțele pentru o viață mai bună de stoparea corupției şi de o justiție mai fermă.”, completează Rodica Lupu.
In acest sens, lansarea Centrului Regional de Sud – Est al proiectului „Acționăm responsabil! – Rețeaua Socială RSC” a abordardat teme de interes public pentru regiune şi a prezentat ca şi referinţă proiecte similare ce se desfăşoară în zonă.
Temele de referinţă abordate au dezbătut “Compatibilitatea activității de RSC cu obiectivele Administrației Publice Locale”; „ONG, IMM, APL, Sindicate, Comitete Sectoriale – avantaje mutuale prin promovarea activității de RSC”; „Dificultăți identificate în implementarea strategiei de dezvoltare durabilă la nivelul proiectelor de RSC” şi nu in ultimul rând, „Care este valoarea adăugată a unei strategii de dezvoltare durabilă pentru proiect”.
Referindu-se la obiectivele acestui proiect, Rodica Lupu completează: „Chiar dacă există interes pentru acțiunile de responsabilitate socială, iar în România au fost implementate proiecte de succes de către marile corporații și organizații non-profit, studiile demonstrează faptul că numai 17% din companiile româneşti cu peste 10 angajați au o strategie clară de responsabilitate socială. În plus, conform măsurătorilor internaţionale, România este pe unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană la implementarea politicilor de acest tip. De aceea, pentru ca initiațiva socială să producă într-adevăr efecte notabile, este nevoie de transparență și de transfer de know-how”.
“De aceea, ne-am propus să susţinem organizatiile non-guvernamentale, companiile, administraţia publică şi liderii de opinie în direcţia dezvoltării durabile – mai ales că, în conformitate cu studiile de specialitate, România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte calitatea vieţii, după Bulgaria; că populatia României a sărăcit constant în ultimii ani; că a scăzut gradul de accesibilitate al învăţământului şi al educaţiei, precum şi numărul celor ce termină învăţământul cu studii medii. De asemenea, accesul la serviciile de sănătate a scăzut direct proporţional cu înaintarea în vârstă şi cu educaţia.”, încheie managerul de proiect, reprezentantul JCI Europe.