Ți-ai dorit vreodată să beneficiezi de un zâmbet mai frumos? Ei bine, cu ajutorul fațetelor dentare, această dorință poate deveni realitate. Află din cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre acest subiect și ia o decizie informată!
Ce sunt fațetele dentare
Fațetele dentare mai sunt cunoscute și sub denumirea de laminate dentare din porțelan sau fațete de porțelan. Ele sunt, de fapt, lucrări protetice alcătuite din straturi foarte subțiri de material sau foițe de culoare dinților. Acestea acoperă suprafața vizibilă a dintelui și îi oferă un aspect estetic diferit, mult mai aproape de ce-și dorește clientul de la propriul zâmbet. Cu ajutorul fațetelor dentare îți poți schimba forma, lungimea și dimensiunea dinților, dar și culoarea lor. Alege fațete dentare pentru un zâmbet de invidiat!
Photo by Lesly Juarez on Unsplash
Cum se aplică fațetele dentare
Înainte ca fațetele dentare să fie aplicate pe dinți, medicul protetician îi va pregăti în mod corespunzător. Cu alte cuvinte, specialistul va îndepărta stratul subțire de smalț de la suprafața dintelui pentru ca fațeta să aibă loc. Acest proces nu poate fi omis, în caz contrar dinții vor părea prea groși și vor avea în consecință un aspect nenatural. Ia în calcul și faptul că acest proces este ireversibil, așadar dintele care a suferit această intervenție va fi acoperit tot timpul cu o fațetă.
În cazul în care clientul are dinți de mici dimensiuni și/sau cu spații prezente între ei, procesul de preparare a dintelui nu va mai fi necesar. Avantajul acestei metode de aplicare directă este reprezentat de faptul că se conservă structurile dentare.
În ce situații nu sunt recomandate fațetele dentare
Specialistul nu te va sfătui să recurgi la tratamentul cu fațete dentare în următoarele situații:
- Dinții prezintă leziuni carioase;
- Dinții prezintă afecțiuni gingivale;
- Dinții prezintă afecțiuni parodontale;
- Dinții sunt fracturați sau au o lipsă prea mare de substanță dură;
- Pacientul suferă de bruxism sau are obiceiul de a interpune obiecte dure între dinți.
Când se recomandă fațetele dentare
Fațetele dentare sunt o opțiune bună de tratament dacă:
- Consideri că dinții tăi nu au culoarea potrivită. Se poate ca nuanța naturală să fie neplăcută sau poate dinții sunt colorați neuniform. Desigur, este și cazul dinților pătați în profunzime, situație în cadrul căreia albirea dentară pur și simplu nu oferă rezultatele scontate;
- Poziția dinților este una inestetică. De exemplu, atunci când dinții sunt rotiți sunt prea ieșiți în afară sau sunt poziționați prea înauntru;
- Forma dinților nu este dintre cele mai plăcute. Fie sunt foarte ascuțiți, prea mici și cu spații mari între ei, sunt sparți sau ciobiți sau pur și simplu vrei să scapi de strungăreață.
Ce tipuri de fațete dentare există
Există două tipuri de fațete dentare, mai exact cele din porțelan și cele din rășină compozită. Cele din porțelan costă mai mult, dar beneficiază și de o durată de viață ce poate fi mai lungă cu 10 sau chiar 15 ani. În plus, rezistă mai bine la pete, au un aspect natural și reflectă mai bine lumina.
Și cele din rășină compozită au un aspect natural, dar nu reflectă la fel de bine lumina, iar durata lor de viață este în general doar de câțiva ani.
Ce presupune îngrijirea fațetelor dentare
Pentru a putea să te bucuri o perioadă cât mai lungă de fațetele dentare, va fi necesar să acorzi o atenție sporită igienei orale, să eviți pe cât posibil alimentele colorate, să eviți să muști din obiecte sau alimente tari, să porți o gutieră noaptea și, evident, să mergi la controale periodice.
Ce spui, merită să-ți îmbunătățești zâmbetul?