Cea de a doua ediție a evenimentului Făgăraș Fest a reunit la Nucșoara, în județul Argeș, în acest weekend, peste 1000 de iubitori de natură și cultură locală. Timp de trei zile, la poalele celui mai înalt masiv din România, Vârful Moldoveanu, au avut loc concerte, ateliere de gastronomie locală, vizite ghidate pentru pasionații de floră și faună din Carpați.
După o pauză de un an, Făgăraș Fest, festivalul de la poalele munților s-a întors cu și mai multă muzică bună și activități interactive Între 6-8 august, comuna Nucșoara, din județul Argeș, a găzduit unul dintre cele mai importante evenimente de natură și patrimoniu cultural a Munților Făgăraș.
Ediția de anul acesta a fost bogată în activități și ateliere destinate celor mici și mari, iubitorilor de natură, aventură și cultură locală, iubitorilor de bucate alese tradiționale, de istorie și teatru, de fotografie, filme de natură și yoga chiar la poalele munților. Programul complet al festivalului îl găsiți aici.
„Ediția de anul acesta a festivalului Făgăraș Fest vine ca o gură de aer proaspăt după o lungă perioadă de stat în casă sau pe lângă casă. De aceea punem accent pe bucuria copiilor și relaxarea adulților într-un cadru natural deosebit, alături de oamenii minunați din Nucșoara. Cred că este momentul potrivit să ne bucurăm cu toții de Munții Făgăraș și de cultura comunitățiilor locale de la poalele lor” a declarat Mara Bulea, manager de eveniment, ProPark – Fundația pentru Arii Protejate.
Festivalul Munților Făgăraș în sprijinul comunităților locale
Făgăraș Fest nu este doar despre pădurile seculare, virgine, unele dintre ultimele colțuri de oxigen ale Europei, nu este doar despre bogățiile naturale pe care le găsim în aceste păduri, este și despre oamenii care dintotdeauna au avut grijă de aceste bogății, care și-au croit viața în jurul naturii și a acestor locuri incredibile. Natura a săpat în viețile oamenilor obiceiuri străvechi; natura le-a fost acestor oameni alinare în momentele grele din viață și loc de protecție în perioadele grele ale istoriei.
Făgăraș Fest a reușit să adune toate aceste obiceiuri și povești și cu ajutorul nucșorenilor, participanții la festival au avut ocazia să cunoască zona în profunzimea ei. Festivalul a oferit astfel o sursă de venit comunităților locale care au putut să monetizeze valorile culturale ale zonei, fie că vorbim despre meșteșug, istorie, bucate alese sau cazare. Pe durata festivalului întreaga zonă Nucșoara a fost ocupată în procent de 100% fie că vorbim despre spațiile clasice de cazare (pensiuni, hoteluri), fie că vorbim despre gazde locale sau oferirea unor spații de camping.
Evenimentele care respectă oamenii și natura în egală măsură sunt o sursă importantă de venit în comunitățile locale și reprezintă viitorul dezvoltării durabile a comunităților din zona Munților Făgăraș.
Foto George Soare