Mulți oameni cred că este de ajuns să facă multe abdomene pentru a da jos stratul de grăsime de pe burtă și, în final, să ajungă să aibe un abdomen plat, bine definit.
În realitate, acest tip de exercițiu nu este suficient și nu oferă rezultatele așteptate.
Irina Alionte, fondatoarea Centrului de transformare corporală Bodyshape, a ajutat, alături de echipa ei de antrenori, mii de persoane să ajungă la forma fizică dorită, și explică ce înseamnă cu adevărat antrenament eficient la sală sau acasă și unde greșesc cei mai multi oameni.
Faci prea multe abdomene
“Atunci când vrem să reducem țesutul adipos din jurul taliei, ne gândim că cel mai eficient lucru ar fi să antrenăm mușchii abdomenului. Ei bine, din păcate, slăbirea localizată nu există, nici în jurul taliei, nici în alte zone. Chiar dacă atunci când antrenăm mușchii abdomenului simțim cum aceștia lucrează, având chiar o senzație de arsură, țesutul adipos de peste mușchi nu va fi utilizat doar din zona respectivă. Corpul mobilizează țesutul adipos de pe tot corpul, iar ordinea zonelor din care slăbim este dictată de factorul genetic al fiecăruia. Singura metodă de a reduce țesutul adipos din zona taliei este să slăbim procentual de pe tot corpul. Pentru acest lucru, este indicat să facem mișcare în mod regulat antrenând toți mușchii corpului, și să mâncăm cat mai sanatos și să avem un deficit caloric care să ne permită pierderea in greutate”, spune Irina Alionte.
Faci prea mult cardio
„Fie că vorbim despre alergat, cycling, clase de aerobic, antrenamentele cardio au multe beneficii. Studiile arată că astfel de antrenamente ne ajută să ne păstrăm sănătatea cardio-vasculară, să prevenim obezitatea, diabetul și depresia. Însă dacă doar cardio faci ca antrenament, atunci vei ajunge foarte ușor la ceea ce se numește platou. Adică vezi ceva rezultate la început, iar apoi totul stagnează.
Dacă faci mereu aceeași activitate la aceeași intensitate, atunci organismul se va adapata la acel tip și nivel de efort, după care nu va mai avea motiv și stimul pentru schimbare. Acesta este un mare dezavantaj al antrenamentului cardio – aerobic.
Pentru cele mai bune rezultate, este bine să combinăm antrenamentele de tip cardio-aerobic cu antrenamente de forță, care ne ajută sa stimulăm direct musculatura. Prin creșterea progresivă a încărcăturii cu care lucrăm, vom tonifia musculatura și vom reusi să dezvoltăm masa musculară. În acest mod se va accelera și metabolismul bazal, adică vom arde mai multe calorii”, spune Irina Alionte, fondatoarea Bodyshape.
Nu te încălzești suficient
„Majoritatea accidentărilor sau a durerilor articulare au la bază o disfuncție a unei articulații. Foarte multe persoane suferă de dureri lombare, iar primul instinct este să stabilizăm această zonă. Totuși, durerile lombare apar din cauza lipsei mobilității în șold. Dacă șoldul nu se mișcă optim, vertebrele din zona lombară vor compensa lipsa de mobilitate a acestuia. În acest mod, o articulație, care trebuie să fie stabilă, se mișcă prea mult și așa apare durerea. Putem evita această problemă printr-o bună încălzire a corpului înainte de antrenament”, explică Irina Alionte.
Nu monitorizezi procesul
„Măsurarea și monitorizarea progresului reprezintă unii dintre cei mai importanți pasi în procesul de transformare corporală. Monitorizează-ți antrenamentele! Pentru a avea rezultate vizibile este nevoie să progresezi. Cea mai ușoară și eficientă metodă de a urmări progresul la antrenamente este să ții un jurnal de antrenament. Astfel, timp de 4 săptămâni, poți face același antrenament pentru prima zi din săptămână și, de fiecare dată, să încerci să faci mai mult”, încheie Irina Alionte.
Irina Alionte, fondatoarea Bodyshape Transformation Center, a lansat “Bucuria de a fi în formă”, prima carte din România despre transformarea corporală holistică. Volumul, disponibil pe www.bucuriadeafiinforma.ro, oferă rețeta completă pentru un stil de viață sănătos, pe baza a trei piloni importanți: antrenamente, alimentație și atitudine.
Autoarea a studiat timp de patru ani cele mai eficiente metode de antrenament și planuri alimentare care au dat rezultate în cazul a mii de oameni, precum și tehnici de echilibrare emoțională care ajută ca rezultatele să fie durabile.
Cartea are la bază poveștile de succes a mii de oameni care au cunoscut schimbarea în bine prin formula Bodyshape Transformation Center, centrul unde peste 2500 de oameni au slăbit 6000 de kilograme, respectiv 30.000 de centimentri din circumferință, prin metoda complexă pe care Irina Alionte și echipa Bodyshape au implementat-o în România în ultimii ani.
Cartea Bucuria de a fi în formă poate fi comandată pe www.bucuriadeafiinforma.ro.
În cele 272 de pagini, Irina Alionte detaliază modalitățile prin care se pot depăși diversele tipuri de blocaje care împiedică menținerea unei greutăți în limite normale și oferă numeroase modalități pentru a depăși poftele de dulce și compulsiile de moment. În carte sunt incluse zeci de exerciții de conștientizare care vor aduce transformarea interioară care să susțină rezultatele obținute.